Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2024,
12.14

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Evropski parlament Janez Janša Janez Janša SDS Ursula von der Leyen

Sreda, 6. 3. 2024, 12.14

1 mesec, 3 tedne

SDS ne bo podprla kandidature Ursule von der Leyen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Ursula von der Leyen | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Stranka SDS ne bo podprla kandidature Ursule von der Leyen za vodilno kandidatko oziroma spitzenkandidatko za prihodnjo predsednico Evropske komisije. Von der Leynove prav tako ne bodo podprli v SLS, bo pa deležna podpore delegatov NSi.

V Evropski ljudski stranki (EPP) bodo kandidata oziroma kandidatko za predsednika Evropske komisije določili na kongresu, ki se odvija danes in jutri v Bukarešti. To bo aktualna predsednica komisije Ursula von der Leyen, ki je ponovno kandidaturo napovedala konec februarja in je edina kandidatka v EPP.

Kongresa EPP se udeležujejo delegacije vseh treh strank iz Slovenije, ki so članice te največje evropske politične družine, na čelu s predsedniki Janezom Janšo (SDS), Matejem Toninom (NSi) in Markom Balažicem (SLS).

Delegati SDS Von der Leynove ne bodo podprli za vodilno kandidatko EPP, so danes za STA potrdili v stranki, ki jo na kongresu zastopa sedem delegatov. Poleg Janše se ga udeležujejo še evropska poslanca Romana Tomc in Milan Zver ter Franc Breznik, Aleš Hojs, Branko Grims in Zala Tomašič, ki so - tako kot Tomc in Zver - na kandidatni listi SDS za evropske volitve.

Že ob napovedi njene kandidature za t. i. spitzenkandidatko sta bila do von der Leynove kritična oba evropska poslanca iz te stranke. Kot je ocenila Tomc, je von der Leyen šibka voditeljica, Evropa pa v prihodnjem obdobju potrebuje odločnost v dejanjih, ne samo v besedah. Zver pa je med drugim izrazil nezadovoljstvo z njenim delom v trenutnem mandatu, predvsem na področju zelenega prehoda.

SLS: Evropa potrebuje odločno roko

Za Slovensko ljudsko stranko (SLS) je nesprejemljiva tako kandidatura von der Leyen kot tudi to, da EPP v izbiro ponuja le enega kandidata, so danes sporočili iz stranke. Evropski poslanec iz vrst SLS Franc Bogovič pri tem izpostavlja, da Evropa potrebuje odločno roko, ki bo na prvo mesto postavila prehransko, energetsko in okoljsko varnost. Evropa pa se je pod vodstvom von der Leynove oddaljila od temeljnih evropskih vrednot, brezglavo vztrajala pri ideološkem zelenem prehodu, ki uničuje evropskega kmeta in ogroža prehransko ter energetsko varnost, opozarja.

Nosilec liste SLS za evropske volitve Peter Gregorčič izpostavlja, da mora biti na čelu komisije človek z integriteto, ki bo brez dvojnih meril zagovarjal demokracijo in vladavino prava za vse.

V NSi menijo, da ji je uspelo stabilizirati EU

Delegacija NSi pa bo von der Leynovo podprla, so za STA potrdili v stranki. Ocenjujejo, da je EU vodila v zahtevnem času covida in številnih mednarodnih kriz in ji je v večji meri uspelo EU stabilizirati ter jo ohraniti povezano. So pa kritični do njenih potez predvsem pri upravljanju migracij in doslednem spoštovanju schengna ter zelenem prehodu.

Pri tem so opozorili, da bo podpora NSi von der Leyen v Evropskem parlamentu odvisna od tega, ali bo kot kandidatka za nov mandat na čelu komisije zagovarjala ohranjanje vrednot stranke in s tem evropskega načina življenja ter podprla spremembo smeri EU na področju zelenega prehoda v razumen zeleni prehod in v smer boljšega upravljanja migracij.

Evropske politične družine naj bi glede na sistem pred volitvami vsaka imenovale svojega vodilnega kandidata, ki bi bil obenem njihov kandidat za predsednika Komisije. Voditelji držav članic bi nato "spitzenkandidata" zmagovite stranke predlagali v potrditev Evropskemu parlamentu.

A sistem je že od začetka predmet polemik, pri čemer so mu nekatere politične družine bolj, druge manj naklonjene. Predvsem sloni na majavih temeljih, saj samodejnosti med izidom volitev in položajem predsednika Komisije ni – evropska pogodba določa zgolj, da predsednika Komisije izberejo voditelji članic Unije ob upoštevanju volilnega izida.

Ne spreglejte