Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 6. 2015,
19.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Telekom Slovenije SDH

Ponedeljek, 15. 6. 2015, 19.13

8 let

SDH zavrnil dodatne Cinvenove pogoje za nakup Telekoma Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
SDH ne sprejema dodatnih pogojev, ki jih je Cinven, ponudnik za nakup večinskega deleža delnic izdajatelja Telekoma Slovenije, posredoval kot dodatek k zavezujoči ponudbi z 20. maja letos.

Slovenski državni holding (SDH) meni, da bi takšni dodatni pogoji za konzorcij prodajalcev pomenili preveliko tveganje in bi lahko neutemeljeno pripeljali do znižanja kupnine. SDH je transakcijo še vedno pripravljen skleniti pod pogoji, ki jih je nadzorni svet potrdil 10. junija letos, so še sporočili iz Slovenskega državnega holdinga.

SDH pričakuje, da bo Cinvenov odziv hiter Predsednik uprave SDH Matej Pirc je v izjavi za medije še dodatno pojasnil, da so morebitnega kupca o tem pravkar obvestili in da zdaj čakajo na njegov odziv. Pri tem mu niso postavili roka za odgovor, pričakujejo pa, da bo odziv zelo hiter.

Pirc je še povedal, da v okviru tega postopka ni možnosti, da bi ga na primer prestavili na jesen. "Tak postopek je težko ustaviti za nekaj mesecev in ga nato pregledno nadaljevati do vseh morebitnih kupcev," je dejal.

Britanci za zdaj še molčijo V britanskem zasebnem naložbenem skladu Cinven, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo za tričetrtinski delež v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju, se za zdaj na to sporočilo SDH še niso odzvali. Po neuradnih informacijah virov blizu zadevi pa naj bi to zdaj pomenilo konec pogovorov o morebitni prodaji, kar bi pomenilo, da tudi tretji poskus privatizacije Telekoma ni bil uspešen.

Kot je znano, je britanski sklad Cinven v soboto SDH poslal pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj Telekoma Slovenije ne more kupiti, ne da bi se prej razrešilo vprašanje soglasja za združitev Telekomove makedonske hčere One z avstrijskim Vipom, ki je v lasti Telekoma Austrie.

Igor Štemberger: To še ne pomeni konca postopka "Mislim, da ne gre za zavrnitev pogajanj in pa dodatnih usklajevanj in morda tudi volje za sklenitev posla. Gre pač za zavrnitev predlogov, ki jih je Cinven poslal v sobotnem pismu. Menim, da odgovor za Cinven ni slab, če bo imel željo in voljo po nadaljevanju pogajanj. Osebno upam in mislim, da bo. Ne vidim razloga za zavrnitev ali za končanje postopka pogajanj in končanje prodaje Telekoma," je za Radio Slovenija povedal Igor Štemberger, predsednik uprave borzno-posredniške hiše Ilirika, ki v postopku nakupa Telekoma Slovenije zastopa Cinven.

Prav tako pravi, da ni nujno, da poleti ne bi bilo mogoče izpeljati takšnega posla. "Če je volja, potem bo tudi časa zagotovo dovolj, da se pripravi ustrezne postopke in rešitve," je dejal.

Ministrstvo za finance razume odločitev SDH Na ministrstvu za finance odločitev SDH razumejo. Kot so poudarili v odzivu, SDH "spoštuje dobre poslovne prakse in slovensko zakonodajo, ki zelo jasno opredeljuje zavezujočo ponudbo".

Na ministrstvu so sicer izrazili obžalovanje zaradi odločitve morebitnega kupca, da dopolni ponudbo, saj da je vlada kot skupščina naredila vse, da bi se transakcija zgodila. Ravno tako sta po njihovih navedbah vse, da bi dogovor sklenili, naredila tudi uprava in nadzorni svet SDH.

Premier Miro Cerar je z odločitvijo SDH seznanjen. Ker je postopek prodaje še vedno v teku, ga ne komentira, pa so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Ne spreglejte