Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2013,
17.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andrej Vizjak Slovenski državni holding SDH

Torek, 23. 4. 2013, 17.11

8 let

SDH gre naprej, Vizjak sprašuje o privatizaciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Matični odbor DZ je za obravnavo na seji DZ ob nasprotovanju opozicije pripravil novelo zakona o Slovenskem državnem holdingu. Novela ureja prehodno obdobje za upravljanje z državnim premoženjem.

Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar je na seji odbora za finance in monetarno politiko dejala, da je že Janševa vlada po sprejetju zakona o SDH-ju "identificirala probleme" v zakonu, za katere zdaj predlagajo rešitve. To je le prehodno obdobje Gre za urejanje prehodnega obdobja za učinkovitejše upravljanje s kapitalskimi naložbami države do sprejetja klasifikacije naložb, vlada pa želi tudi preprečiti različne interpretacije določb zakona, je dejala Vraničarjeva. Korenito odmikanje od transparentnosti Opozicijski poslanci iz vrst SDS, SLS in NSi, ki so pod prejšnjo vlado podprli zakon o SDH-ju, so bil skeptični do pojasnil koalicije in vlade. Novela daje pooblastila Slovenski odškodninski družbi in vladi, da razpolagata s temi naložbami, kar je korenit odmik od transparentnosti, je dejal poslanec in predsednik SLS Franc Bogovič. Bo Čufer čez 14 dni že prodajal? Nekdanji minister za delo Andrej Vizjak pa je Vraničarjevo vprašal, ali še vedno držijo besede finančnega ministra Uroša Čuferja, da bodo prvi paket privatizacije podjetij predstavili že v 14 dneh. Če to drži, bodo te odločitve sprejete brez klasifikacije, smernic in strategije upravljanja z državnimi deleži v podjetjih, je opozoril poslanec SDS. "To je skregano z logiko SDH-ja." Elite se napajajo, koalicija se spopada Vizjak je še dejal, da se elite napajajo iz državnega premoženja in ga siromašijo, zato nasprotujejo privatizaciji in boljšemu upravljanju teh podjetij. "Odvija se odprt kadrovski spopad v koaliciji," je prepričan poslanec največje opozicijske stranke. Čufer drži obljube Vraničarjeva je dejala, da se bo minister Čufer držal zavez, ki jih je dal glede privatizacije in sprejetja klasifikacije državnih naložb. Koalicijski poslanci pa so poudarjali, da urejajo prehodno obdobje, da bo junija na dnevnem redu še ena novela zakona, s katero bo v celoti zaživel koncept SDH-ja, in da bo na vrsti tudi strategija upravljanja z državnim premoženjem, ki je obsežen dokument in mora vsebovati tudi klasifikacijo naložb. Holding naj le upravlja Matevž Frangež (SD), ki sicer tudi sam obžaluje, da aktov za kakovostno upravljanje državnega premoženja še ni, je opozoril, da koalicija zagovarja koncept holdinga, po katerem se premoženje ne bo preneslo na SDH, ampak ga bo holding le upravljal. Poslanec Socialnih demokratov je podprl novelo, s katero bo do sprejetja omenjenih dokumentov mogoče državno premoženje upravljati operativno in transparentno. Ko uspe predlog SDS Novela, ki jo bo DZ sprejemal v sredo, daje računskemu sodišču še pristojnost, da revidira poslovanje SDH-ja in njegovih odvisnih družb, nekoliko presenetljivo pa je bil sprejet predlog SDS, sicer kot dopolnilo odbora, da je SDH zavezanec za posredovanje informacij javnega značaja ter da morajo holding in njegove odvisne družbe uporabljati določbe zakona o javnem naročanju.

Nepremičnine ne gredo na holding Novela še odpravlja dokapitalizacijo SDH-ja z nepremičninskim premoženjem države "zaradi kompleksnosti prenosa lastninske pravice na nepremičninah", kot piše v obrazložitvi novele zakona.

Kdaj bo še potrebno soglasje DZ-ja glede naložb? Novela tudi odpravlja obvezno soglasje državnega zbora za celotno upravljanje z državnim premoženjem, bo pa DZ do sprejetja klasifikacije državnih naložb še vedno odločal o razpolaganju z naložbami, ki jih je do zdaj upravljal AUKN, če skupna knjigovodska vrednost naložbe presega 20 milijonov evrov ali če Republika Slovenija dosega 25-odstotni lastninski delež oziromaima 25 odstotkov glasovalnih pravic. Tako bo uprava Slovenske odškodninske družbe (SOD) za takšne posle na predlog vlade potrebovala soglasje DZ-ja.

KAD, SOD, zavarovalnica, ki upravlja pokojninski sklad javnih uslužbencev, DSU in Posebna družba za podjetniško svetovanje morajo za prodajo naložb do uveljavitve klasifikacije pridobiti soglasje državnega zbora. A tudi tu le, če skupna knjigovodska vrednost naložbe presega 20 milijonov evrov ali če Republika Slovenija dosega 25-odstotni lastninski delež oziroma ima 25 odstotkov glasovalnih pravic.

Kodeks in odškodninska odgovornost Za upravljanje naložb, ki ne dosegajo zgornjih omejitev in ki jih je do zdaj upravljal AUKN, pa bo do uveljavitve klasifikacije samostojno odgovoren SOD, katerega organi morajo do 15. maja sprejeti kodeks za upravljanje kapitalskih naložb. Novela prinaša še odškodninsko odgovornost članov organov vodenja in nadzora SOD-a oziroma SDH-ja v primeru nevestnega ali protipravnega upravljanja.

Ne spreglejte