SiolNET. Novice Slovenija
1,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SDH danes pričakuje pojasnila glede menjave uprave Petrola

1,00

termometer

Petrol |  | Foto: STA
Foto: STA

Slovenski državni holding (SDH) danes pričakuje pojasnila nadzornikov družbe Petrol glede nedavne sporazumne zamenjave uprave. Pojasnila pričakuje, ker je bil razhod z upravo "nenaden", hkrati je Petrol za državo pomembna družba, SDH pa je za pojasnila zaprosila tudi vlada.

Tomaž Berločnik Posel danes Uprava Petrola odhaja

Potem ko je pretekli četrtek nadzorni svet Petrola pod vodstvom Nade Drobne Popović s predsednikom uprave Tomažem Berločnikom ter članoma uprave Rokom Vodnikom in Igorjem Stebrnakom dosegel dogovor o sporazumnem odstopu in so med razlogi navedli le razhajanja glede izvajanja strategije družbe, vsebino dogovora pa označili za zaupno, je v petek vlada na dopisni seji sklenila SDH pozvati, naj ji do 4. novembra posreduje informacijo glede zamenjave uprave Petrola.

Nenaden odhod

SDH je nato v ponedeljek nadzorni svet Petrola zaprosil za pojasnilo o razlogih za predčasno prenehanje mandatov, "saj je bil sporazumen razhod z upravo družbe nenaden". "Družba Petrol je gospodarska družba, ki je posebnega pomena z vidika narodnogospodarskih in javnofinančnih učinkov, prav tako pa je za predmetna pojasnila SDH zaprosila vlada," je SDH utemeljil prošnjo nadzornikom Petrola.

Tomaž Berločnik | Foto: Vid Ponikvar Tomaž Berločnik Foto: Vid Ponikvar

SDH je obenem nadzorni svet Petrola zaprosil, da prošnjo za pojasnilo o okoliščinah sporazumnega predčasnega prenehanja mandatov posreduje tudi Berločniku, Vodniku in Stebrnaku. SDH pojasnila - ob upoštevanju zakonskih določb glede enakopravne obravnave delničarjev - pričakuje danes.

Berločnik je v torek za Radio Slovenija dejal, da je prek svojega odvetnika nadzorni svet Petrola pozval, naj v celoti razkrije sporazum za odhod uprave - vključno z razlogi in odpravnino, ki jo bodo dobili.

V ponedeljek je v medije prišlo pravno mnenje glede obstoja razlogov za odpoklic uprave Petrola, ki ga je pri odvetniški družbi Čeferin naročil nadzorni svet. Iz gradiva, ki ga je objavil časnik Finance, je med drugim razvidno, da se upravi in nadzornemu svetu na več sejah oktobra ni uspelo uskladiti glede načrtov za zadolžitev družbe, investicij in prevzemov.

Nada Drobne Popovič Posel danes Na čelu Petrola začasno prva nadzornica Drobne Popovićeva Tomaž Berločnik Posel danes Je načrtovano zadolževanje razlog za odhod Petrolove uprave?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin