SiolNET. Novice Slovenija
3,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SD poskusila odstaviti šefa nadzornikov RTVS Whatmougha

3,93

termometer

RTV
Foto: STA

Zamenjavo predsednika Andreja Graha Whatmougha je na današnji seji nadzornega sveta RTV Slovenija poskušal doseči Danilo Tomšič, ki je v 11-članskem nadzornem svetu član iz kvote SD. Whatmough spada k SMC. A glasovanje o zamenjavi predsednika nadzornega sveta se ni zgodilo, ker je večina nadzornikov namesto tega podprla predlog za prekinitev seje. 

Predlog za zamenjavo predsednika je bil precejšnje presenečenje, del članov naj bi bil celo šokiran. Whatmough je po prekinitvi seje nadzornega sveta, ko smo preverjali, kaj se je zgodilo, za Siol.net povedal: "Delo v nadzornem svetu sem vedno opravljal pošteno, strokovno in neodvisno, zato me predlog kolege Danila Tomšiča izjemno preseneča. Položaja predsednika nadzornega sveta RTV Slovenija se nikoli nisem oklepal. Če bo večina članov tako odločila, bom funkcijo zapustil."

Za položaje v nadzornem svetu poteka, kot smo poročali, celo sodni spopad, sodišče je že dvakrat začasno zadržalo pravno učinkovanje sklepa vlade o predčasni razrešitvi predstavnikov prejšnje vlade Matjaža Medveda, Irene Ostrouške in Petre Majer iz nadzornega sveta RTVS in jih vrnilo v nadzorni svet namesto aprila imenovanih nadzornikov, ki bi bili zastopniki nove vlade Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala.

RTV Novice Sodišče znova zadržalo predčasno razrešitev in imenovanje treh nadzornikov RTVS

Sodišče je spremenilo pravno prakso iz preteklosti, ko v odločanje vlade o menjavah nadzornikov, ki jo zastopajo, ni posegalo.

Poskus menjave predsednika nadzornega sveta se je zgodil v času, ko je skupina 13 programskih svetnikov predlagala odstavitev generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca, a programski svet o tem ta teden še ni odločal, ker je predsednik programskega sveta Ciril Baškovič, ki je tam kot predstavnik SD, odločanje prestavil in bo verjetno prihodnji teden. 

Igor Kadunc Novice Kadunca že spet odstavljajo

Za Whatmougha je veljalo, da bi lahko začasno vodil javni zavod, če bi za odstavitev Kadunca glasovalo najmanj 15 programskih svetnikov. V poskusu pred dvema letoma, ko so Kadunca že odstavljali, je bilo za odstavitev 14 glasov, torej eden premalo. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin