Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2024,
15.18

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

Natisni članek

incident Slovenija Splošna bolnišnica Celje Celje

Torek, 23. 1. 2024, 15.18

3 mesece, 1 teden

SB Celje: "Zagrozil je, da bo vse postrelil"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02
SB Celje | Enega od spremljevalcev bolnega otroka je čakanje tako razburilo, da je z brco v vrata nasilno vstopil v ambulanto pediatričnega urgentnega centra in s kričanjem verbalno napadel osebje ter zahteval takojšnjo obravnavo. | Foto STA

Enega od spremljevalcev bolnega otroka je čakanje tako razburilo, da je z brco v vrata nasilno vstopil v ambulanto pediatričnega urgentnega centra in s kričanjem verbalno napadel osebje ter zahteval takojšnjo obravnavo.

Foto: STA

V pediatričnem urgentnem centru celjske bolnišnice se je pretekli konec tedna zgodil varnostni incident, ki je pretresel zaposlene in druge navzoče. V incident je bil vpleten eden od spremljevalcev bolnega otroka, ki je zaradi čakanja med drugim po telefonu grozil s streljanjem. V bolnišnici dejanje obsojajo in ga v obravnavo predajajo ustreznim organom.

Kot so danes sporočili iz Splošne bolnišnice Celje, je bilo v času incidenta v čakalnici večje število čakajočih. Enega od spremljevalcev bolnega otroka je čakanje tako razburilo, da je z brco v vrata nasilno vstopil v ambulanto pediatričnega urgentnega centra in s kričanjem verbalno napadel osebje ter zahteval takojšnjo obravnavo.

Ko je osebje na pomoč poklicalo varnostno službo, je moški skupaj z družino zapustil bolnišnico. Ob prihodu varnostnika ga ni bilo več v čakalnici. Kasneje je po telefonu poklical v ambulanto in zahteval, naj ga osebje pokliče takrat, ko bo otrok ob prihodu v bolnišnico takoj obravnavan.

Zaposleni so pretreseni in zaskrbljeni 

"Ko mu je osebje povedalo, da bo otrok ob prihodu v bolnišnico ponovno triažiran in obravnavan v skladu s stopnjo nujnosti, je zagrozil, da bo prišel v bolnišnico in vse postrelil," so dogajanje opisali v bolnišnici. Osebje je nato o klicu poročalo varnostni službi bolnišnice, ki je ukrepala v skladu s sprejetimi protokoli.

"Zaradi dogodka so številni zaposleni, ki delajo na najbolj izpostavljenih deloviščih, ves čas dostopnih prebivalcem naše regije, pretreseni in zaskrbljeni," so navedli v bolnišnici. Vzroka za incident po navedbah bolnišnice ne gre iskati v stavki zdravnikov in zobozdravnikov, saj so otroci do 18. leta po zakonu zaščitena skupina pacientov v času stavke, zato se vse pediatrične obravnave izvajajo nemoteno na vseh ravneh zdravstvenega varstva.

Pediatrični urgentni center je odprt 24 ur na dan, vse dni v tednu 

Ob tem pa so v bolnišnici pojasnili okoliščine delovanja pediatričnega urgentnega centra Splošne bolnišnice Celje, ki je namenjen obravnavi nujnih stanj otrok do 18. leta starosti. Odprt je 24 ur na dan vse dni v tednu, tja pa otroke napotujejo zdravniki s primarne ravni celjske in drugih regij, veliko jih v urgentno obravnavo pride samih, brez napotnice.

"Zaradi velike dostopnosti pediatričnega urgentnega centra se zgodi, da starši kljub dežurni službi v domačem zdravstvenem domu vozijo otroke več deset kilometrov daleč v pediatrični urgentni center, kjer posledično nastaja velika gneča," so razmere opisali v bolnišnici. Zaradi gneče se podaljša obravnava vseh otrok, pri tem pa je po podatkih bolnišnice velika večina obravnav, od 75 do 90 odstotkov, nenujna.

Nasilje odločno obsojamo 

Ob tem opozarjajo še, da bi se v delo pediatričnega urgentnega centra morali vključevati pediatri s primarne ravni zdravstvenega varstva celjske regije, saj gre za delo v urgentni službi, ki bi ga moral opravljati vsak zdravnik ob svojem rednem delu, razen zakonskih izjem.

"Trenutne razmere pa so popolnoma drugačne. V delo v pediatričnem urgentnem centru se vključujejo specialisti in specializanti naše bolnišnice ter nekaj specialistov in specializantov iz mariborske regije. In ob takšnih pogojih ekip v času povečanega obiska ni mogoče krepiti," so dodali v bolnišnici.

Navedli so še, da razumejo tesnobo in frustracije zaradi morebitnega dolgega čakanja na obravnavo in izvide, a da nasilje ni in nikoli ne bo pravi odgovor za reševanje kakršnihkoli težav in v nobeni od svojih oblik ni sprejemljivo. "Nasilje zato odločno obsojamo in takšne dogodke predajamo v obravnavo ustreznim organom," so podčrtali v bolnišnici.

Reševalno vozilo
Novice Moški med prevozom odtrgal nevaren predmet, nato izgubil zavest in umrl
Novice V Celju zgorelo skladišče z avtodomi in motornimi kolesi #video
Ne spreglejte