SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Šarec z izjavami vznemiril Avstrijce: To je nesprejemljivo #video

10

termometer

Marjan Šarec
Foto: STA

Besede premierja Marjana Šarca o potrebi po postavitvi drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško so vznemirile Avstrijce. "To je nesprejemljivo," je dejal namestnik štajerskega deželnega glavarja Michael Schickhofer iz stranke SPÖ. Prvi mož koroških svobodnjakov Gernot Darmann je napovedal "množično nasprotovanje" projektu.

Schickhofer je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zvezno vlado na Dunaju pozval, naj takoj ukrepa in naveže pogovore z vlado v Ljubljani, da bi preprečili Šarčevo namero. "Nuklearko v Krškem bi morali odklopiti rajši danes kot jutri. V nobenem primeru ne sme priti do njene razširitve," je dejal Štajerec in opozoril, da nuklearka v Krškem poleg tega stoji na potresnem območju.

"Potrebujemo nacionalno in evropsko zavezništvo proti širjenju jedrske elektrarne. Združiti moramo vse sile, da preprečimo nadaljnjo širitev jedrskih elektrarn," je dejal Schickhofer.

Šarec napovedal, da moramo zgraditi drugi blok jedrske elektrarne

Darmann je v pisni izjavi zapisal, da od deželnega glavarja Petra Kaiserja (SPÖ) pričakuje uradni protest koroške deželne vlade. Hkrati je politik iz vrst FPÖ nagovoril tam živeče zamejske Slovence: "Slovenske organizacije pozivam, naj zavzamejo jasno stališče glede vprašanja jedrske elektrarne Krško in uveljavijo svoj domnevni vpliv."

Šarec je potrebo po postavitvi drugega bloka krške nuklearke omenil v četrtek ob obisku v Krškem. "Vse napore moramo vložiti v to in se lotiti gradnje drugega bloka, saj bomo v prihodnje potrebovali vse več električne energije, še posebej če želimo biti razvojno uspešna država," je dejal. Trenutni blok je bil zgrajen v času nekdanje Jugoslavije in obratuje od leta 1983.

Strokovnjaki pripravljajo izračune

Na ministrstvu za infrastrukturo sicer pravijo, da ni še nič odločeno. "Odgovor na to, koliko in predvsem kakšno energijo Slovenija potrebuje dolgoročno, bo opredeljen v nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu," so pojasnili ter dodali, da se bodo konkretni pogovori o potrebnosti novih energetskih objektov začeli šele, ko bo ta dokument pripravljen.

Strokovnjaki trenutno pripravljajo potrebne izračune, ki bodo morali biti upoštevani tudi pri političnih odločitvah o tem, kako bo z našo energijo v prihodnosti, so še zapisali na ministrstvu.

Komentarji

56

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • sanfrancisco / 23.08.2019. ob 17:18 +16 - 3

  Čudno, da jih ne moti, da Slovaki gradijo nuklearko, z ruskim reaktorjem VVER. To so najcenejše jedrske elektrarne na svetu. Pri nas bi se verjetno odločali med precej dražjimi francoskimi in ameriškimi reaktorji.

  +16 - 3
 • hungry / 23.08.2019. ob 17:07 +18 - 6

  Velikost Ankaranske občine za solarne panele. potem jih ekološko receklirati, ko bodo čez 20 - 30 let fuč. Ali pa zgraditi ene pet tisoč vetrnic, tam kjer konstantno piha veter, ali pa, hja zajeziti celotno dolino Soče za vodni štrom. To so ''ekološke'' alternative, ki imajo z ekologijo ravno toliko kot BP in njegove naftne ploščadi.

  +18 - 6
 • Mt / 23.08.2019. ob 15:52 +19 - 8

  Nemci že imajo problem, ker so šli v odklopitev jedrskih elektrarn. Predvsem, ker je alternativna energija preveč nestabilna, uvoz z vzhoda se zmanjšuje, saj se poraba elektrike na vzhodu povečuje ... Novi izračuni kažejo povsem jasno sliko, da bo prihodnost kombinacija alternative in jedrske elektrarne. Ni rešitev v zmanjševanju porabe elektrike, ker se bo ta kvečjemu povečevala (energenti iz fosilov v e). Ni rešitev na vsaki reki postavit HE ... in uničiti krajino ...

  +19 - 8
delitve: 42
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin