SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec z izjavami vznemiril Avstrijce: To je nesprejemljivo #video

10

termometer

Marjan Šarec
Foto: STA

Besede premierja Marjana Šarca o potrebi po postavitvi drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško so vznemirile Avstrijce. "To je nesprejemljivo," je dejal namestnik štajerskega deželnega glavarja Michael Schickhofer iz stranke SPÖ. Prvi mož koroških svobodnjakov Gernot Darmann je napovedal "množično nasprotovanje" projektu.

Schickhofer je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zvezno vlado na Dunaju pozval, naj takoj ukrepa in naveže pogovore z vlado v Ljubljani, da bi preprečili Šarčevo namero. "Nuklearko v Krškem bi morali odklopiti rajši danes kot jutri. V nobenem primeru ne sme priti do njene razširitve," je dejal Štajerec in opozoril, da nuklearka v Krškem poleg tega stoji na potresnem območju.

"Potrebujemo nacionalno in evropsko zavezništvo proti širjenju jedrske elektrarne. Združiti moramo vse sile, da preprečimo nadaljnjo širitev jedrskih elektrarn," je dejal Schickhofer.

Šarec napovedal, da moramo zgraditi drugi blok jedrske elektrarne

Darmann je v pisni izjavi zapisal, da od deželnega glavarja Petra Kaiserja (SPÖ) pričakuje uradni protest koroške deželne vlade. Hkrati je politik iz vrst FPÖ nagovoril tam živeče zamejske Slovence: "Slovenske organizacije pozivam, naj zavzamejo jasno stališče glede vprašanja jedrske elektrarne Krško in uveljavijo svoj domnevni vpliv."

Šarec je potrebo po postavitvi drugega bloka krške nuklearke omenil v četrtek ob obisku v Krškem. "Vse napore moramo vložiti v to in se lotiti gradnje drugega bloka, saj bomo v prihodnje potrebovali vse več električne energije, še posebej če želimo biti razvojno uspešna država," je dejal. Trenutni blok je bil zgrajen v času nekdanje Jugoslavije in obratuje od leta 1983.

Strokovnjaki pripravljajo izračune

Na ministrstvu za infrastrukturo sicer pravijo, da ni še nič odločeno. "Odgovor na to, koliko in predvsem kakšno energijo Slovenija potrebuje dolgoročno, bo opredeljen v nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu," so pojasnili ter dodali, da se bodo konkretni pogovori o potrebnosti novih energetskih objektov začeli šele, ko bo ta dokument pripravljen.

Strokovnjaki trenutno pripravljajo potrebne izračune, ki bodo morali biti upoštevani tudi pri političnih odločitvah o tem, kako bo z našo energijo v prihodnosti, so še zapisali na ministrstvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 42
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin