Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 1. 2022,
20.35

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

14

Natisni članek

preiskovalna komisija DZ epidemija Marjan Šarec

Ponedeljek, 10. 1. 2022, 20.35

2 leti, 3 mesece

Šarec pred preiskovalno komisijo DZ zavrnil očitke o prepočasnem ukrepanju svoje vlade v epidemiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

14

Marjan Šarec | Epidemijo covid-19 je po Šarčevih besedah 12. marca na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) razglasilo ministrstvo za zdravje, kar je bilo tudi v njegovi pristojnosti. | Foto STA

Epidemijo covid-19 je po Šarčevih besedah 12. marca na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) razglasilo ministrstvo za zdravje, kar je bilo tudi v njegovi pristojnosti.

Foto: STA

Nekdanji premier Marjan Šarec je na zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ o ukrepanju v epidemiji covid-19, ki je bila ustanovljena na zahtevo koalicije, poudaril, da se je prejšnja vlada na epidemijo covid-19 pripravljala po takrat dostopnih podatkih o koronavirusu, ki jih je bilo malo, in zanikal očitke o prepočasnem ravnanju.

V odgovorih na več pomislekov različnih članov komisije, ki so se spraševali, ali je takratna vlada epidemijo covid-19 razglasila prepozno, je Šarec poudaril, da so ravnali v skladu z informacijami, ki so jih takrat imeli. "Danes imamo pa prek pet tisoč smrti zaradi bolezni covid-19, pa epidemija ni razglašena," je dodal.

Tyra Grove Krause
Novice "Svoja normalna življenja bomo dobili nazaj po dveh mesecih"

Delovanje prejšnje vlade primerjal s trenutno vlado

Delovanje prejšnje vlade je večkrat primerjal z delovanjem trenutne vlade Janeza Janše. To je zmotilo predsednico komisije Suzano Lep Šimenko (SDS), ki je Šarca večkrat pozvala, naj se pri odgovorih omeji na obdobje, ki je predmet preiskave komisije, torej obdobje pred nastopom mandata aktualne vlade v marcu 2020. Šarec je poudaril, da posameznega obdobja ni mogoče obravnavati samostojno, temveč v primerjavi z drugim obdobjem.

Na vprašanje o časovnici priprav na epidemijo covid-19 je odgovoril, da je 27. januarja 2020 delovanje začela medresorska koordinacijska skupina za obvladovanje nalezljivih bolezni pri ministrstvu za zdravje, v katero so bile vključene vse ključne institucije. 23. februarja 2020 je bila sklicana tiskovna konferenca, na kateri je takratni zdravstveni minister Aleš Šabeder predstavil informacije, povezane s koronavirusom. 

Tanja Fajon
Novice Golob meša štrene, SD podpora padla tudi po Delu

Šarec: Ministrstvo imelo takrat večje pristojnosti kot danes

Epidemijo covid-19 je po njegovih besedah 12. marca na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) razglasilo ministrstvo za zdravje, kar je bilo tudi v njegovi pristojnosti. Ministrstvo je imelo po takrat veljavnem zakonu o nalezljivih boleznih bistveno večje pristojnosti, kot jih ima danes, je poudaril.

Lep Šimenkova je izpostavila, da so bile seje vlade v času pred razglašeno epidemijo covid-19 sorazmerno kratke. Šarec je pojasnil, da so priprave na seje, usklajevanja in pogovori potekali ves čas, zato so seje vlade lahko trajale krajši čas. "Kakovost dela se ne meri s porabljenim časom," je poudaril.

Pojasnil je tudi, da za nakup zaščitne opreme nikoli ni bil pristojen zavod za blagovne rezerve, pač pa posamezni zdravstveni zavodi. "Po mojem mnenju se je ustvaril mit o praznih skladiščih, da se je zaščitna oprema lahko nato kupovala prek zavoda za blagovne rezerve, ki temu ni bil namenjen," je bil kritičen do zdajšnje vlade.

Erika Žnidaršič
Novice Baškovič napovedal razpravo o Tarči
Ne spreglejte