Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 2. 2020,
13.59

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

85

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Marjan Šarec Zdravko Počivalšek SDS

Petek, 7. 2. 2020, 13.59

4 leta, 2 meseca

SMC in DeSUS pripravljena na nadaljnje pogovore z Janšo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

85

Zdravko Počivalšek | Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ob odhodu s pogovora s prvakom SDS Janezom Janšo dejal, da so bili današnji pogovori konstruktivni in jih bodo najverjetneje nadaljevali. | Foto STA

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ob odhodu s pogovora s prvakom SDS Janezom Janšo dejal, da so bili današnji pogovori konstruktivni in jih bodo najverjetneje nadaljevali.

Foto: STA

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ob odhodu s pogovora s prvakom SDS Janezom Janšo glede morebitnega oblikovanja nove vlade povedal, da so se odzvali povabilu, pogovori so bili konstruktivni in jih bodo najverjetneje nadaljevali. Več ni razkril. Na nadaljevanje pogovorov je pripravljena tudi stranka DeSUS. Pogovori se bodo nadaljevali prihodnji teden, so sporočili iz SDS.

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je po pogovoru z Janezom Janšo medijem povedala, da so pripravljeni nadaljevati pogovore o sestavi morebitne nove koalicije, če bodo na to pripravljene tudi večje stranke. Pojasnila je, da so danes pogovori potekali na načelni ravni, o vsebini niso govorili, prav tako ne o kadrih v morebitni vladi, poroča STA. 

Po njenih besedah je DeSUS na načelni ravni pripravljena nadaljevati pogovore, a je zelo malo odvisno od njih. "Če le ena od večjih strank, ki sodelujejo v pogovorih, ne bo za nadaljevanje, tudi z nami nima smisla nadaljevati," je za STA ocenila Pivčeva. Če pa bo pripravljenost tudi večjih strank, bo DeSUS v nadaljevanju pristopila v pogajanja z vsebinskimi zahtevami. Poudarila je, da bo v vsebinskih pogovorih veliko več pogojev, pri katerih se bo treba strinjati, da bi nadaljevali pogajanja. Kot je še pojasnila, jih bo vodstvo SDS obvestilo, ali bodo pogovore nadaljevali, in kdaj.

V NSi po sestanku izjav niso dajali.

Šarec: Počivalšek si s pogajanji zapravlja zaupanje

Premier v odstopu in predsednik LMŠ Marjan Šarec je pred tem sicer opozoril, da predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki mu je ponudil sodelovanje pred morebitnimi predčasnimi volitvami, "s pogajanji na drugi strani nekako zapravlja zaupanje na naši strani".

Počivalšek mu je odgovoril na Twitterju. "Marjan Šarec ima še vedno možnost in čas, da svojo televizijsko povabilo dopolni tudi s konkretno ponudbo za sodelovanje. To bo najboljši način za utrjevanje zaupanja," je zapisal prvak SMC.

Šarec zavrača namige o darilu Počivalšku

Ob tem je Šarec tudi zavrnil namige, da bi bilo četrtkovo soglasje vlade k letnemu načrtu upravljanja kapitalskih naložb za leto 2020 darilo oziroma za prvaka SMC Počivalška, da se ta ne bi odločil za sodelovanje s predsednikom SDS Janezom Janšo.

Dokument, ki vsebuje tudi načrt konsolidacije, upravljanja in prestrukturiranja turističnih družb v državni lasti, je namreč pripravil prav Počivalšek, ki sicer od Šarčevega odstopa opravlja le še tekoče posle gospodarskega ministra.

Aleksandra Pivec
Novice Pivčevi grozili v primeru sodelovanja z Janšo

Šarec prepričan, da je z odstopom naredil pravilno potezo

Šarec je ob robu dvostranskega srečanja s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom v Bruslju tudi poudaril, da je danes še toliko bolj prepričan o pravilnosti odločitve za odstop. Kot je pojasnil, je ta poteza razkrila, "kaj vse se je dogovarjalo in kaj se je pogovarjalo". Na plano so prišle tudi "kakšne ideje, za katere smo prej samo slutili, da obstajajo", je dodal Šarec.

Novice Na sedežu stranke Bratuškove prejeli pošiljko z neznanim prahom #foto

Predsednik vlade v odstopu medtem sicer še vedno vztraja, da so predčasne volitve najboljša rešitev oziroma izhod iz trenutnega položaja. Razmisleke o novi koaliciji vidi le kot "ohranjanje stolov, ohranjanje mandatov in strah pred izgubo službe", je poročala STA.

Janša današnje pogovore nadaljuje s predsednico DeSUS Aleksandro Pivec, zatem pa se bo sestal še s predsednikom NSi Matejem Toninom. Druge stranke se vabilu na pogovore o morebitnem oblikovanju nove koalicije niso odzvale.

Ne spreglejte