SiolNET. Novice Slovenija
2,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za proračun bo prihodnje leto potreben rebalans #video

2,22

termometer

Koalicijske partnerice so se danes sestale na vrhu pri premierju Marjanu Šarcu in se seznanile s proračunskim stanjem. Odločile so se, da bodo Evropski komisiji do sredine meseca poslale osnutek proračunskega načrta za 2019 v nespremenjeni obliki, medtem ko bo za proračun za prihodnje leto potreben rebalans.

Šarec je po srečanju povedal, da proračun za 2019 velja in tak predlog bo Slovenija poslala do sredine meseca v Bruselj. Prihodnje leto bo treba pripraviti rebalans, v katerem bodo zajeti tudi drugi ukrepi. Pri tem bo treba spoštovati fiskalno pravilo, torej je "manevrski prostor, kakršen je".

Šarec: Številke so lahko precej neizprosne

O številkah Šarec ni govoril, opozoril je na odprta vprašanja, kot so pogajanja s sindikati javnega sektorja in sprostitev varčevalnih ukrepov s prihodnjim letom. "Številke so lahko precej neizprosne in v tem okviru se bo treba gibati," je dodal.

Med prioritetami, o katerih je po njegovih besedah sicer "že ves čas govora", je omenil zdravstvo in obrambno-varnostni sistem. Ob tem pa je opozoril še na pripravo zakonodaje za manj birokratskih ovir, tudi v delovanju občin.

"Slovenci smo kot narod obstali zaradi kulture, čas je, da jo začnemo bolje financirati," je dejal Židan. "Slovenci smo kot narod obstali zaradi kulture, čas je, da jo začnemo bolje financirati," je dejal Židan. Foto: STA Židan: Ljudem je treba vrniti to, kar smo jim pred volitvami obljubljali

Predsednik SD Dejan Židan je dejal, da se mora, kar je zapisano v koalicijski pogodbi, "pametno in racionalno porazdeliti" na ves mandat vlade, torej na obdobje štirih let, in ne more biti uresničeno takoj. "Ljudem pa je treba vrniti to, kar smo jim pred volitvami obljubljali," je dejal.

Spomnil je, da za pokojnine velja redno in izredno usklajevanje, prav tako minimalna plača, pri kateri pa se morajo držati tega, kar so si zastavili v koalicijski pogodbi. Več sredstev bo po njegovem treba zagotoviti za kulturo: "Slovenci smo kot narod obstali zaradi kulture, čas je, da jo začnemo bolje financirati." Pomembne so tudi raziskave in razvoj, je dodal.

Cerar je opozoril na razvoj, zdravstvo in socialo

Pomembnost razvoja, predvsem gospodarskega, je poudaril tudi predsednik SMC Miro Cerar, ki je izrazil pričakovanje, da bodo zasnovali proračun v okviru javnofinančnih zmožnosti. Med pomembnimi področji je opozoril na zdravstvo in socialo: "Zdaj je čas, da nekaj več namenimo tudi tistim, ki so to dolga leta pričakovali in se jim je stanje sicer že izboljšalo, a ne dovolj."

Cerar je med prednostnimi nalogami navedel še varovanje okolja, ohranjanje ugleda v svetu in tako dalje.

"Danes mora biti razprava precej odkrita, jasna. Je pa to začetni sestanek," je povedal Miro Cerar. "Danes mora biti razprava precej odkrita, jasna. Je pa to začetni sestanek," je povedal Miro Cerar. Foto: STA

DeSUS do konca leta pričakuje novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Prvak DeSUS Karl Erjavec je prav tako izrazil pričakovanje, da bodo proračunski dokumenti za prihodnja leta sledili zavezam iz koalicijskega sporazuma. Kot je poudaril, je prva naloga področje zdravstva, druga so starejši in upokojenci, tretja dvig izdatkov za obrambo.

Težka razprava jih po Erjavčevih navedbah čaka tudi o tem, v kakšni dinamiki bi dosegli dvig minimalne pokojnine nad prag revščine. Težka razprava jih po Erjavčevih navedbah čaka tudi o tem, v kakšni dinamiki bi dosegli dvig minimalne pokojnine nad prag revščine. Foto: STA Kar zadeva položaj upokojencev, v DeSUS do konca leta pričakujejo novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, zlati v tistem delu, ki bi omogočil postopen dvig odmerne stopnje za pokojnino. Ob tem je opozoril še na izboljšanje vdovskih pokojnin, o regresu za upokojence pa se dogovarjajo o načinu izplačevanja.

Han: Strah me je, da ministrstvo vodijo uradniki

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je že v soboto ob robu kongresa stranke poudaril, da je SD prevzela resorje šolstva, kulture in pravosodja zato, da bi na teh področjih nekaj spremenili. Za to potrebujejo nekaj več denarja in pri tem bodo vztrajali, je napovedal. Sicer pa si želijo, da bi nov minister za finance začel razmišljati drugače kot računovodja, tudi za prihodnost naše države. "Za zdaj me je strah, da ministrstvo vodijo uradniki, in to ni v redu," je dodal.

LMŠ in Levica se sestajata in komunicirata, je dejal Šarec. LMŠ in Levica se sestajata in komunicirata, je dejal Šarec. Foto: STA "LMŠ in Levica komunicirata ves čas"

Ob vprašanju, ali pričakuje podporo Levice, je Šarec med drugim zatrdil, da LMŠ in Levica komunicirata ves čas, poslanski skupini se tudi sestajata.

V protokolu o sodelovanju, ki sta ga Levica in vladni peterček le parafirala, ne pa tudi podpisala, je namreč poseben člen, po katerem mora biti Levica vključena v pripravo proračuna že od začetka.

Preostali predsedniki koalicijskih strank po srečanju niso dajali izjav. Pred njim pa je večina poudarjala, da bo v pogovorih o proračunu v ospredju koalicijska pogodba, vsaka stranka si je praviloma želela čim več sredstev za resorje, ki so v njeni domeni.

Andrej Bertoncelj Novice Ministrstvo: Proračunski načrt v Bruslju do sredine oktobra

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin