Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 10. 2023,
12.43

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

resničnostni šov vojska Marjan Šarec

Sreda, 18. 10. 2023, 12.43

6 mesecev, 1 teden

Šarec bo za vojaški resničnostni šov namenil dva milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Marjan Šarec | Obrambni minister Marjan Šarec bo vojaški poklic promoviral tudi prek resničnostnega šova. | Foto Ana Kovač

Obrambni minister Marjan Šarec bo vojaški poklic promoviral tudi prek resničnostnega šova.

Foto: Ana Kovač

Na ministrstvu za obrambo Marjana Šarca bodo snemali resničnostno dokumentarno serijo Vojak v akciji. Serija bo imela deset epizod, predvajati pa naj bi jo začeli prihodnjo jesen. Projekt je namenjen promociji vojaškega poklica, po poročanju več medijev bodo za snemanje resničnostnega šova odšteli okoli dva milijona evrov proračunskih sredstev. 

V prihodnjih treh letih v Slovenski vojski (SV) pričakujejo večji naravni odliv kadra zaradi upokojevanja, zato bo promocija vojaškega poklica in zaposlovanja mladih v starostni skupini od 16 do 30 let v naslednjih nekaj letih bistvena za zagotavljanje dovolj pripadnikov SV, so pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Eden izmed načinov povečanja interesa za delo v SV je tudi prihajajoči resničnostni šov Vojak v akciji, kjer se bodo udeleženci izobraževali o poklicu vojaka, naučili se bodo vojaških predpisov, hišnega reda in temeljnih odnosov v vojaški organizaciji. Zmagovalec bo najbolj pripravljen, usposobljen in discipliniran vojak. Vsaka epizoda bo dolga od 40 do 45 minut, snemali pa bodo na lokacijah, ki jih upravlja ministrstvo za obrambo. Serijo naj bi na televizijskih programih nacionalnega dosega začeli prevajati prihodnjo jesen. 

Serija bo torej namenjena mladim oziroma vsem tistim, ki se bodo v prihodnje želeli zaposliti v Slovenski vojski, se pridružiti pogodbeni rezervni sestavi Slovenske vojske, ki se bodo odločili za prostovoljno služenje vojaškega roka ali bi se pridružili vojaškim taborom, ki jih vsako leto organizirajo za mlade, in se želijo preizkusiti v vojaškem življenju.

Minister Marjan Šarec je za N1 pojasnil, da upa, da bo imela serija enak učinek, kot ga imajo kuharske oddaje. "Gostinstvo je bilo najprej deficitaren poklic, kuharske oddaje pa so vpis na gostinstvo povečale," je povedal Šarec. 

Posel dobilo podjetje, ki je bančni račun odprlo mesec dni pred razpisom

Na Morsu so razpisno dokumentacijo za snemanje serije objavili 31. avgusta, na razpis pa sta se prijavili dve podjetji. Podjetje Akademija Ris, svetovanje je ponudilo 1.949.403 evrov z DDV, Sme, kreativna produkcija in Multimedijske storitve Jan Kok pa 777.140 evrov z DDV, poročajo Finance. 

Na ministrstvu se niso odločili za cenejšega ponudnika, saj ni oddal zahtevanega finančnega zavarovanja in zahtevanih referenčnih potrdil pa tudi dokazila, da se bo serija predvajala na televizijskih programih z nacionalnim dosegom ne.

Tudi izbrani ponudnik Akademija Ris je najprej oddal pomanjkljiva referenčna potrdila, a jih je nato v zahtevanem roku dopolnil. Izbrano podjetje vodi nekdanji pripadnik enote za specialno delovanje Luka Zorenč. Bančni račun je podjetje odprlo lemesec dni preden je obrambno ministrstvo objavilo razpis, nima zaposlenih, prihodke pa je imelo le leta 2007, ko je bilo ustanovljeno. 

Ministrstvo za obrambo smo med drugim zaprosili za pojasnila, zakaj so izbrali podjetje, ki je bančni račun odprlo le mesec dni pred razpisom, in ali se jim ne zdi, da bi morali po avgustovskih poplavah varčevati z javnim denarjem. 

Kljub zmanjšanju proračunskih sredstev dva milijona za resničnostni šov

Odgovorili so nam, da si že več let z različnimi oglaševalskimi in komunikacijskimi pristopi, spremembo zakonodaje ter drugimi ukrepi na področju politike zaposlovanja prizadevajo povečati zanimanje mladih od 16 do 30 let za različne oblike sodelovanja s Slovensko vojsko.

V okviru novih finančnih načrtov za leti 2024 in 2025 bodo tako kljub zmanjšanju proračunskih sredstev za 207 milijonov zagotavljali nadaljnjo modernizacijo in razvoj Slovenske vojske, med glavnimi projekti pa je tudi pridobivanje kadra. 

"Ministrstvo se je zaradi zmanjšanja proračunskih sredstev odreklo nekaterim projektom, ki trenutno niso prednostni, nadaljuje pa glavne projekte modernizacije in razvoja SV, k čemur spada tudi kadrovsko popolnjevanje SV v tem in prihodnjih letih," so pojasnili na ministrstvu in dodatli, da bodo o podrobnejših podatkih, vezanih na javno naročilo, javnost seznanili po pravnomočnosti odčočitve, in sicer 27. oktobra 2023. 

Marjan Šarec
Novice Šarec: Javnost tega ne prepozna, dokler ne "poči"
Marjan Šarec
Novice Šarec: Narava nas tolče tudi tam, kjer nismo pričakovali
Ne spreglejte