SiolNET. Novice Slovenija
1,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec o tretji razvojni osi: Predlagam, da se nehamo preganjati okoli tras in začnemo delati

1,27

termometer

Marjan Šarec
Foto: STA

S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Marjanu Šarcu in njegovi ministrski ekipi se je danes začela redna aprilska seja državnega zbora, ki bo zaradi kratkega dnevnega reda potekala le še v torek. Dotaknili so se tretje razvojne osi in predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Marjan Šarec, kongres LMŠ, april 2019 Novice Podpora LMŠ še nekoliko padla, podpora vladi narasla

Poslanec NSi Aleksander Reberšek je ob začetku seje DZ premierju Marjanu Šarcu postavil vprašanje v zvezi s traso hitre ceste od Šentruperta oziroma Arje vasi do Velenja. Znova se je zavzel za traso od Arje vasi, ki bi jo zgradili hitreje, bila bi cenejša za 200 milijonov evrov, uničila bi manj kmetijskih zemljišč in terjala rušenje manj objektov.

Projekt mora biti zgrajen v korist državljanov

Prav tako bi povezala regionalna središča Velenje, Celje in Žalec. "Korošci si cesto zaslužijo - že včeraj," je opozoril Reberšek in dodal, da "hočemo cesto za Korošce, ne za gradbene barone".

Premier se je strinjal, da mora biti vsak projekt, tudi ta, zgrajen transparentno, okoljsko sprejemljivo in v korist državljanov. Je pa opozoril na številne civilne iniciative, ki se pojavljajo ob tovrstnih projektih. "Nekatere imajo dober namen, druge spet drugačnega," je menil. Dodal je tudi, da na splošno velja, da bi vsi želeli cesto in drugo infrastrukturo, a ne mimo njih.

"Prav je, da se pogovarjamo, da izmenjamo stališča, a trasa, ki je zdaj predvidena, je bila izbrana po dolgih, mučnih postopkih," je nadaljeval Šarec. Poudaril je, da nobena od dveh tras do Velenja ni idealna in bo vsaki od tras kdo nasprotoval, sta pa bili obe ocenjeni "z vseh možnih vidikov".

Po Šarčevem mnenju nobena od dveh tras ni idealna. Po Šarčevem mnenju nobena od dveh tras ni idealna. Foto: STA

"Če želimo, da bomo začeli tretjo razvojno os res graditi, da bomo res enkrat dočakali tudi odprtje, moramo nehati ta večna premetavanja sem in tja in spreminjanja tras," je opozoril.

Izvedbene aktivnosti na tretji razvojni osi se intenzivirajo, veliko dela je opravljenega, ostaja pa še problem finančne konstrukcije, je spomnil Šarec. "Mislim pa, da ministrstvo precej dela na tem," je povedal. Dodal je, da se seveda lahko osebno angažira in vse še enkrat preveri. "Vendarle pa si vsi želimo, da se gradnja čim prej začne," je izpostavil.

Če ne bomo hitro začeli graditi in ne bomo hitro tudi zaključili tretje razvojne osi, "bo stagniralo gospodarstvo in vse druge stvari", je še posvaril premier in dodal: "Predlagam, da se nehamo preganjati okoli tras in začnemo delati."

Evropska komisija naj bo bolj nevtralna

Seja se je nadaljevala z vprašanjem Anžeta Logarja iz vrst SDS. Na Šarca je naslovil vprašanje predsedovanja Slovenije Sveta EU in ga pozval, naj predstavi vizijo razvoja EU ter ključne izzive in prioritete Slovenije med predsedovanjem v drugi polovici leta 2021.

Šarec je na Logarjevo vprašanje dejal, da je nabor tem predsedovanja širok, o konkretnih prioritetah pa je nemogoče govoriti, ker se bo do druge polovice 2021 še marsikaj zgodilo. Izpostavil je pomembnost izida evropskih volitev, od katerih bo odvisno, ali bodo ključne pozicije v institucijah EU dobili ljudi, ki bodo po njegovem mnenju spoštovali vladavino prava.

Po njegovem z odhajajočo komisijo ne moremo biti zadovoljni. Temeljna želja pri tem je, da bo naslednja Evropska komisija manj politična, da bo bolj naklonjena vladavini prava, bolj nevtralna in bo bolj gledala tudi na potrebe majhnih držav. Če so na ključnih položajih ljudje, ki imajo vizijo za naprej, brez obujanj starih praks, nekih teženj ali ne vem česa še vse, je bistvena razlika, kot če jih imamo. Danes imamo predsednika Evropskega parlamenta, ki sledi takšnim praksam, pa še kakšen bi se našel, je dejal Šarec. Po njegovem z odhajajočo komisijo ne moremo biti zadovoljni. Temeljna želja pri tem je, da bo naslednja Evropska komisija manj politična, da bo bolj naklonjena vladavini prava, bolj nevtralna in bo bolj gledala tudi na potrebe majhnih držav. Če so na ključnih položajih ljudje, ki imajo vizijo za naprej, brez obujanj starih praks, nekih teženj ali ne vem česa še vse, je bistvena razlika, kot če jih imamo. Danes imamo predsednika Evropskega parlamenta, ki sledi takšnim praksam, pa še kakšen bi se našel, je dejal Šarec. Foto: STA

"Slovenija bo pripravila nabor dosjejev, ki jih bomo obravnavali med predsedovanjem, delovna skupina že dela na tem. Vendar se do takrat lahko marsikaj spremeni, nenazadnje tudi te vlade takrat lahko ne bo več. Vse to je treba imeti v obziru, ko gledamo naprej," je dejal premier.

Jelinčiča zanima Šarčevo stališče do spremembe zakona o praznikih dela. Jelinčiča zanima Šarčevo stališče do spremembe zakona o praznikih dela. Foto: STA

Redna aprilska seja bo nato potekala le še v torek, ko bodo poslanci največ časa namenili predlogu SDS za spremembe zakona o dohodnini. Pričakovati je, da bodo poslanci predlogu prižgali rdečo luč in bo končal zakonodajno pot, saj bo šele zatem DZ lahko začel odločanje o vladnem predlogu novele istega zakona, s katero se davčno razbremenjuje regres za letni dopust.

Marjan Šarec Novice Anketa Mediane: Vladi podpora rahlo padla, LMŠ izgubila petino podpore

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin