SiolNET. Novice Slovenija
2,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Podpora LMŠ še nekoliko padla, podpora vladi narasla

2,51

termometer

Marjan Šarec, kongres LMŠ, april 2019
Foto: LMŠ

Javnomnenjska podpora LMŠ je aprila še nekoliko padla, a še vedno ostaja na vrhu lestvice strank. Zanjo bi glasovalo 26,2 odstotka anketirancev, za drugouvrščeno SDS pa bi jih glasovalo 14,2 odstotka, kaže anketa Vox populi agencije Ninamedia. Je pa malce narasla podpora vladi, ki jo kot uspešno ocenjuje 61 odstotkov vprašanih.

Podpora LMŠ je v primerjavi z marcem nekoliko padla, saj bi jo tedaj volilo 28 odstotkov vprašanih. SDS ima po drugi strani tokrat rahlo višjo podporo, saj bi marca zanjo glasovalo 13,7 odstotka anketirancev.

Na lestvici priljubljenosti strank je na tretjem mestu SD, ki bi jo volilo 9,6 odstotka vprašanih, sledijo NSi (7,1 odstotka), Levica (6,4 odstotka), DeSUS (3,1 odstotka), SAB (1,9 odstotka), SNS (1,5 odstotka), SLS (0,6 odstotka) in SMC (0,5 odstotka).

Neopredeljenih je 20,5 odstotka vprašanih, 7,9 odstotka pa jih ne bi odšlo na volitve.

Izračun sedežev v parlamentu kaže, da bi LMŠ zasedla 37 sedežev, SDS 18, SD 12, NSi devet, Levica osem in DeSUS štiri. SAB, SNS in SMC ne bi prestopile parlamentarnega praga.

Podpora vladi malce narasla

Delo vlade tokrat kot uspešno ocenjuje 61 odstotkov vprašanih, kar je nekoliko več kot marca, ko jih je vlado podpiralo 60,3 odstotka. Kot neuspešno delo vlade ocenjuje 32,6 odstotka anketirancev, neopredeljenih pa je 6,4 odstotka.

Na lestvici priljubljenosti politikov predsednik vlade in LMŠ Marjan Šarec ostaja na vrhu pred predsednikom republike Borutom Pahorjem. Sledijo evropska poslanka Tanja Fajon, evropska komisarka Violeta Bulc, poslanka NSi Ljudmila Novak in poslanec SD Milan Brglez.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na sedmem mestu, za njim so se zvrstili evropski poslanec Igor Šoltes, predsednik DZ in SD Dejan Židan ter predsednik NSi Matej Tonin.

V telefonski javnomnenjski raziskavi, ki jo za časnik Dnevnik in RTV Slovenija pripravlja Ninamedia, je sodelovalo 700 anketiranih, opravljena pa je bila med 9. in 11. aprilom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin