Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 4. 2019,
7.36

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

22

Natisni članek

kongres LMŠ Marjan Šarec

Sobota, 6. 4. 2019, 7.36

5 let

Šarec: Kdor nas bo poskušal razumeti s starimi vzorci razmišljanja, nas ne bo nikoli razumel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

22

Marjan Šarec, kongres LMŠ, april 2019 | Foto LMŠ

Foto: LMŠ

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v nagovoru na kongresu v Trbovljah izpostavil rast, suverenost in trmo stranke, ki po njegovih navedbah deluje z novimi vzorci razmišljanja. "Zanašamo se samo na trdo delo, voljo, energijo in zanos ter na vedenje, da ne vemo vsega," je dejal, a obenem ocenil, da so v danih razmerah optimalni in se še izboljšujejo.

"Kdor nas bo poskušal razumeti s starimi vzorci razmišljanja, nas ne bo nikoli razumel," je na današnjem kongresu in zboru članov LMŠ poudaril predsednik in premier Šarec.

Danes so predstavili kandidatno listo LMŠ za evropske volitve, zato je Šarec v nagovoru spregovoril tudi o pogledu na EU. Med drugim se je dotaknil brexita. Kot je dejal, se o tem pogovarjajo v nedogled, "ko pa vsi vemo, da bi bilo bolje, da ga ne bi bilo". Medtem pa rastejo Kitajska, Indija, Rusija in tudi ZDA, "Evropa pa postaja vse bolj upehana tudi zaradi nesolidarnosti, nesodelovanja in postavljanja nekaterih lastnih interesov pred skupne".

"Sosednje države se vmešavajo celo v naše medije"

Obregnil se je tudi ob protest madžarskega veleposlaništva pri zunanjem ministrstvu zaradi naslovnice Mladine. Kot ugotavlja Šarec, se "sosednje države vmešavajo celo v naše medije in želijo, da bi naša vlada zaščitila madžarsko vlado pred našimi mediji". To je označil za vmešavanje brez primere ter opozoril, da si take Evrope ne želijo, prav tako ne bodo podpirali Evrope, v kateri bo nekdo prevladoval nad drugim.

Po Šarčevih besedah si želijo Evropo solidarnosti, ki bo učinkovita in jo bodo vodili kompetentni ljudje z novimi vzorci razmišljanja. "Kdor ima stare vzorce, bo vedno kot hrček krožil v svojem kolesu, na koncu bo upehan, ampak prišel ne bo nikamor," je bil slikovit.

"Kdor ima stare vzorce, bo vedno kot hrček krožil v svojem kolesu, na koncu bo upehan, ampak prišel ne bo nikamor," je bil slikovit Šarec. | Foto: STA , "Kdor ima stare vzorce, bo vedno kot hrček krožil v svojem kolesu, na koncu bo upehan, ampak prišel ne bo nikamor," je bil slikovit Šarec. Foto: STA ,

"Stranka se pokaže takrat, ko ima težave"

Tako je tudi kandidatna lista LMŠ sestavljena po meri stranke, z ljudmi, ki po njegovih navedbah verjamejo v njihovo idejo in v to, da je Evropa dober projekt, a potrebuje korenite spremembe.

Ozrl se je na začetke delovanja stranke, ki ima svoje korenine v Kamniku, ter njeno rast od spodaj navzgor. Izpostavil je nekoč mogočne stranke, ki so razpadle "takoj, ko je nekdo zaprl vrata in odšel". "Stranka se pokaže takrat, ko ima težave. Tudi mi smo bili v težavah že v začetku," je priznal.

Spomnil je, da so s 13 poslanci postali vodilna vladna stranka, čeprav si tega niso mislili in so jih drugi podcenjevali. "A bili smo trmasti kot biki," je dejal. Prav tako je izpostavil suverenost stranke: "Tudi če danes gremo, bomo odšli z dvignjeno glavo, nikomur nič dolžni." Šarec je stranki v sklepnih besedah zaželel pogum na nadaljnji poti in opozoril, da brez slednjega nobeno znanje ne pomaga.

Irena Joveva, kongres LMŠ, aprila 2019 | Foto: LMŠ Foto: LMŠ Joveva: Sistem je dober, vodenje pa ne

Tudi podpredsednika LMŠ Jerca Korče in Igor Žavbi ter nosilka liste za evropske volitve Irena Joveva so izpostavili zlasti rast stranke z lokalne na državno raven. V smeri krepitve lokalne mreže so danes spremenili tudi statut LMŠ.

Korčetova pa se je ozrla tudi na evropske volitve ter dejala, da se nanje podajajo z imeni, ki "prihajajo iz normalnosti, imajo energijo, znanje in želijo delati za ljudi".

Prav to je izpostavila Joveva, ki je v svojem nagovoru povzela svojo življenjsko zgodbo. Zavrnila je ocene o neizkušenosti, a zatrdila, da se tudi ne namerava pretvarjati, da je vsevedna. Uvodoma je povedala, da se ne bo več opravičevala za prehod iz novinarstva v politiko, pač pa se bo posvetila prihodnosti.

Svojega dela v politiki ne vidi drugače kot svoje prejšnje službe, saj še vedno želi "služiti ljudem", le da se je iz vloge opazovalke in poročevalke premaknila na polje, kjer da lahko aktivno pripomore k spremembam. Po njenem mnenju namreč Evropa potrebuje novo zgodbo, saj "je sistem dober, vodenje pa ne".

LMŠ: Na kongresu okrog 250 članov

Današnjega kongresa LMŠ se je po ocenah stranke udeležilo okoli 250 članov, prisotni so bili tudi poslanci LMŠ in nekateri ministri, med njimi minister za zdravje Aleš Šabeder in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Prisoten je bil tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojmir Urlep.

Med gosti in govorci so bili predstavniki koalicijskih partneric, in sicer predsednika SAB in DeSUS Alenka Bratušek in Karl Erjavec ter podpredsednika SD in SMC Matjaž Nemec in Igor Zorčič. Vsi so izpostavili pomen sodelovanja v koaliciji, a tudi svoja pričakovanja.

Menjava tik pred zdajci

Poslanka Tina Heferle (v sredini) je v zadnjem trenutku vstopila v boj za mesto evropske poslanke. | Foto: LMŠ Poslanka Tina Heferle (v sredini) je v zadnjem trenutku vstopila v boj za mesto evropske poslanke. Foto: LMŠ LMŠ je sicer v ponedeljek nekoliko presenetila z novico glede novega imena na kandidatni listi, ki jo je predstavila v začetku marca. Namesto Katje Damij je med kandidati poslanka in podpredsednica DZ Tina Heferle. Več v članku Sprememba na kandidatni listi LMŠ

Prvak LMŠ Marjan Šarec je včeraj zvečer za POP TV zanikal, da bi šlo za kadrovski zdrs. Ne nazadnje so s to menjavo listo še okrepili, saj so nanjo dodali podpredsednico DZ, je opozoril. Drugi na listi bo predvidoma državni sekretar na obrambnem ministrstvu Klemen Grošelj. Druga imena so manj znana.

Šarec, kot pravi, svoji listi popolnoma zaupa. LMŠ je bila prva med slovenskimi članicami Alde, ki se je odrekla sodelovanju s programsko sorodnima strankama na evropskih volitvah. Za to odločitvijo Šarec še vedno stoji, o rezultatu na volitvah ne špekulira, si pa želi čim boljši rezultat.

eu, evropska zastava
Novice Kdo so slovenski kandidati za evropske volitve #seznam

Temelji za mrežo lokalnih odborov

V LMŠ po besedah generalnega sekretarja stranke Braneta Kralja sicer pričakujejo, da bo Šarec danes začrtal nadaljnjo pot stranke. Poleg njega bodo spregovorili tudi podpredsednika LMŠ Jerca Korče in Igor Žavbi ter nosilka kandidatne liste Joveva. Med vabljeni so tudi ministri in predsedniki koalicijskih strank, so pojasnili.

Zbor članov LMŠ bo danes obravnaval tudi statutarne spremembe. Te bodo temelj za ustanavljanje lokalnih odborov stranke, ki šteje okoli tisoč članov.

Ne spreglejte