Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2019,
18.17

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

6

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje Aleš Šabeder Državni zbor zdravstvo privatizacija

Petek, 12. 4. 2019, 18.17

5 let

Šabeder o pogovorih s sindikati: Upam, da nihče ne drži fige v žepu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

6

Aleš Šabeder | Foto STA

Foto: STA

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je danes v državnem zboru odzval na nekatera svarila v medijih pred privatizacijo zdravstvenega sistema. Ta ni rešitev za problematiko na terenu in je na ministrstvu ne podpirajo, je znova opozoril minister. Po njegovih navedbah na ministrstvu tudi upajo, da pri pogovorih in iskanju rešitev nihče ne drži fige v žepu.

Aleš Šabeder
Novice Šabeder za skupno mizo s predstavniki Fidesa #video

Mladina je namreč danes objavila elektronsko pismo predsednika sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igorja Muževiča iz oktobra 2017, v katerem naj bi članom razkril, da lahko z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi dosežejo, da zdravstveni domovi z njimi kot zasebniki sklenejo pogodbo za opravljanje zdravstvenih storitev.

Zavedajo se stiske zdravnikov

Članek je dvignil prah tudi v politiki. Minister Aleš Šabeder je v izjavi novinarjem pred današnjo sejo odbora DZ za zdravstvo, ki razpravlja prav o problematiki družinske medicine, dejal, da se zavedajo stiske zdravnikov, saj na nekaterih segmentih tudi številke kažejo njihovo preobremenjenost.

Aleš Šabeder | Foto: STA , Foto: STA ,

"A danes tudi v medijih opažamo zapise o morebitni privatizaciji," je spomnil. Na ministrstvu upajo, da "nihče nima fige v žepu, da se pogovarjajo o dejanskih težavah in to ne bo pripeljalo do privatizacije zdravstva". To bi po njegovem mnenju namreč v prihodnosti pomenilo omejitev dostopa do storitev za najbolj ranljive skupine prebivalstva.

Ni možnosti za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema

Na vprašanje, ali država torej ne prikimava zdravnikom, da je mogoče s podjemnimi pogodbami privatizirati zdravstvo, je minister odgovoril, da po tolmačenju pravnih služb za to ni pravne podlage. Zakonska podlaga namreč po njegovih navedbah ne predvideva prenosa vse dejavnosti, ampak le pogodbo za opravljanje določenega dela storitev.

Ponovno je Šabeder tudi poudaril, da ni možnosti za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, saj bi to pripeljalo tudi do izstopa drugih poklicnih skupin ter do nepredvidljivih posledic. | Foto: Marko Vanovšek Ponovno je Šabeder tudi poudaril, da ni možnosti za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, saj bi to pripeljalo tudi do izstopa drugih poklicnih skupin ter do nepredvidljivih posledic. Foto: Marko Vanovšek

V izjavi v DZ se je odzval tudi Muževič. Če bi zdravniki začeli delati po podjemnih pogodbah, kar bi bil po njegovem mnenju slabši scenarij, bi šlo "za nepotrebno vez med zdravstvenim domom in zdravnikom". Zato je treba, kot pravi, omogočiti zdravnikom prosto možnost organizacije dela.

Muževič je sicer opozoril, da nekateri politiki koncept javnega zdravstva dojemajo kot državno, politično nadzorovano zdravstvo, pri čemer je vseeno, ali imajo bolniki tudi dostop do zdravstva. Na drugi strani pa so po njegovih navedbah stroka, razviti svet, EU, ki javno zdravstvo dojemajo tako, da imajo bolniki ne glede na svoj socialnoekonomski položaj možnost dostopa do kakovostne in pravočasne zdravstvene oskrbe.

Preplačevanje medicinskega materiala na račun bolnikov

Ob tem ugotavlja, je za predstavnika Levice privatizacija vse, kar pomeni deregulacijo v smeri konca korupcije in kraj. A prav ta sistem, ki ga Levica podpira, po Muževičevem mnenju omogoča maksimalno neoliberalizacijo. Spomnil je na dobavitelje v zdravstvu. "Tudi lastniki nekaterih revij, kot je Mladina, so povezani z dobavitelji medicinskih materialov. Štirikratno, brez dela, preplačujemo medicinske materiale na račun stiske bolnikov," je prepričan Muževič.

Igor Muževič | Foto: STA , Foto: STA ,

To bi po njegovih navedbah želeli preprečiti s s sistemom po vzoru na primer Danske, Švedske, Nizozemske. "A na žalost drugi svet javno zdravstvo razume tako, da postavi bolnika na prvo mesto, pri nas pa nekateri politiki predvsem mislijo, da so državne stene tiste, ki zdravijo ljudi, ne pa zdravniki in medicinske sestre," je ugotavljal.

Realna stiska bolnikov

Ogorčeno pa se je v izjavi v DZ odzval poslanec LMŠ Robert Pavšič. "Vemo, da so v zdravstvu težave. A da se jih izkoristi za obračunavanje na taki ravni, ni pošteno ne do zdravnikov, ki pošteno delajo, ne do bolnikov," je dejal v izjavi v DZ. Po njegovem mnenju gre le za vprašanje več denarja, ob čemer je kritičen do obeh zdravniških sindikatov, ki sta navedena v današnjem članku Mladine.

Rešitve vidi v resni obravnavi vprašanja, čeprav Pavšič ne ve, s kom se bodo zdaj lahko pogovarjali, razen s strokovnimi združenji. "V mojem pogledu sta oba sogovornika izgubila vso kredibilnost," je še pojasnil.

Minister za zdravje se je v državnem zboru odzval na svarila pred privatizacijo zdravstvenega sistema. | Foto: Ana Kovač Minister za zdravje se je v državnem zboru odzval na svarila pred privatizacijo zdravstvenega sistema. Foto: Ana Kovač

Ostro se je odzval tudi poslanec Levice Miha Kordiš, ki priznava, da stiska, v kateri so se znašli družinski zdravniki, realna. "A v zdravstvu imamo še 50 ali 100 privilegirancev, ki to stisko izrabljajo za notranjo privatizacijo zdravstvenega sistema," je opozoril in menil, da so ti zavzeli tudi zdravniške sindikate in druge zdravniške organizacije. "Gre za izsiljevanje in jasno ambicijo po izstopu iz enotnega plačnega sistema ter po privatizaciji zdravstvenega sistema," je prepričan.

V Levici vztrajajo, da je treba v najpozneje enem mesecu popraviti zakon o zdravstveni dejavnosti in v njem zašiti vse luknje, ki omogočajo tako imenovani "oursourcing" zdravstvene dejavnosti. A Levica pri tem v koaliciji še ni dosegla svojega prav oziroma se o tem še usklajujejo.

Aleš Šabeder
Novice Šabeder se bo srečal tudi s predstavniki zdravstvene nege
Ne spreglejte