Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2019,
19.54

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

8

Natisni članek

stanovanja protest Kje bomo pa jutri spali?

Sreda, 31. 7. 2019, 19.54

4 leta, 8 mesecev

S protestom zahtevali stanovanja za ljudi, ne za dobiček #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

8

Okoli 30 pripadnikov iniciative Kje bomo pa jutri spali? je s protestom v Ljubljani danes zahtevalo stanovanja za ljudi, ne za kapitalske dobičke. Gibanje zahteva brezplačen prenos nepremičnin, ki bi se lahko koristile za povečanje fonda javnih najemnih stanovanj, z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na Stanovanjski sklad RS.

V gibanju, ki ga sestavljajo predvsem mladi, so kritični do dogovora, da bo stanovanjski sklad zemljišča, ki so primerna za stanovanjsko gradnjo in so trenutno v lasti DUTB, odplačal. Kot so poudarili v izjavi, smo državljani ta zemljišča že odplačali z državno dokapitalizacijo bank in slabe banke.

"Hočemo dostopna in varna javna stanovanja"

"Stanovanjski sklad ... ni bil dokapitaliziran že od leta 2009. Sedaj se je vlada odločila, da bo dokapitalizirala sklad za ocenjeno vrednost zemljišč, ki se jih bo preneslo iz DUTB. Kar pomeni, da bo Stanovanjski sklad RS celotno dokapitalizacijo takoj prenesel na slabo banko. Vlada tako ne bo dokapitalizirala Stanovanjskega sklada RS, temveč ga bo le uporabila kot posrednika pri dokapitalizaciji slabe banke," je v imenu gibanja poudaril Matija Sirk.

"DUTB hoče za zemljišče vsaj 2,6 milijona evrov, mi pa hočemo dostopna in varna javna stanovanja," je dodal.

protest Kje bomo pa jutri spali?, stanovanje | Foto: STA , Foto: STA ,

V gibanju vladi očitajo tudi, da se je odločila zgolj za prenos zemljišč na manj priljubljenih lokacijah, ki bi slabše nastopile na trgu ter DUTB prinesle manj dobička. Prav zato so protest danes pripravili na Parmovi ulici v Ljubljani, na enem od zemljišč nedaleč od središča mesta, ki je v lasti DUTB, a ne bo preneseno na stanovanjski sklad.

"Pomembno, da se na tej lokaciji izvaja javni in ne tržni interes"

"To je eno bolj zanimivih zemljišč z relativno centralno lokacijo. Trend v zadnjih 10 letih je - in v prihodnosti bo še bolj - da se neprofitne gradnje in dejavnosti odriva iz centra mesta, medtem ko se centralne lokacije namenjajo profitni dejavnosti. Ravno zato je tako pomembno, da se na tej lokaciji izvaja javni in ne tržni interes," je poudaril Klemen Ploštajner.

protest Kje bomo pa jutri spali?, stanovanje | Foto: STA , Foto: STA ,

Vlada je imela možnost neodplačni prenos zemljišč omogočiti s spremembo zakonodaje, a se je odločila prednost dati fiskalni stabilnosti in delovanju DUTB, kot so si ga zamislili, pred stanovanjsko politiko, so prepričani v gibanju.

Mlada generacija ima medtem vse večje težave pri reševanju stanovanjskega vprašanja. "Naša edina možnost je, da kupimo stanovanje, česar ne moremo narediti s prekarnimi zaposlitvami, ali pa najemamo stanovanja na popolnoma dereguliranem in neurejenem trgu, kjer cene vsakomesečno rastejo, kjer so pogodbe vse bolj neprimerne in kjer so stanovanja vse slabša," je izpostavil Ploštajner.

V prestolnici manjka 4000 neprofitnih stanovanj

Podatki kažejo, da v Ljubljani trenutno manjka okoli 4000 neprofitnih stanovanj, do leta 2025 pa bo manjkalo 16.000 dostopnih najemnih stanovanj.

Gibanje sicer namerava svoje aktivnosti nadaljevati, naslednji podobni shod napovedujejo za jesen.

protest Kje bomo pa jutri spali?, stanovanje | Foto: STA , Foto: STA ,

Ne spreglejte