SiolNET. Novice Slovenija
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Spali smo uro dlje in prešli na zimski čas

0,26

termometer

Spanje, spanec, nespečnost
Foto: Getty Images

Ob 3. uri zjutraj smo urine kazalce premaknili za eno uro nazaj, s čimer smo prešli na zimski čas. Na poletni čas se bomo vrnili zadnjo nedeljo v marcu. V Sloveniji smo začeli uro premikati leta 1983. Da vsako zadnjo nedeljo v oktobru uro premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej, smo dokončno določili leta 2006.

Premikanje ure je bilo uvedeno, da bi lahko s poznejšim prižigom luči bolje izkoristili dnevno svetlobo in tako prihranili energijo. S tem ukrepom naj bi se zmanjšalo število prometnih nesreč in kriminala, pozitivne učinke pa naj bi beležilo tudi gospodarstvo. A ukrep ima nemalo nasprotnikov, ki menijo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi, poslabšuje njihovo razpoloženje in zdravje, poroča STA.

Novice Katere države poleg Slovenije še premikajo uro?

Države članice EU niso enotne, ali bi uvedle poletni ali zimski čas

V današnjem času je namen premikanja ure veliko manj pomemben, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se zaradi negativnih učinkov na zdravje vse bolj pritožujejo. Čeprav je Evropska komisija pred nekaj več kot dvema letoma predlagala, da bi države članice EU premikanje ure dvakrat na leto ukinile, pri čemer naj bi se same odločile, ali bodo za stalno uvedle poletni ali zimski čas, je sprejemanje nove ureditve zašlo v slepo ulico.

Države se namreč niso mogle uskladiti, ali bi se odločile za zimski ali za poletni čas. Zadnje premikanje ure je bilo predvideno že za lani, a so v Uniji odločitev o tem tudi v luči prioritet, kot je odziv na pandemijo bolezni covid-19, preložili na prihodnje leto. Evropski parlament je lani podprl odpravo premikanja ure v letu 2021, države članice pa svojega stališča še niso dorekle. Prestavljanja urinih kazalcev sicer marsikje po svetu ne uporabljajo, pa tudi tam, kjer ga, ure ne prestavljajo nujno na isti dan. Ponekod so poletni čas opustili in ure ne prestavljajo več, ponekod pa ga niso nikoli uporabljali, poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin