Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2019,
21.11

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

virtualna resničnost zdravstvo očala

Sreda, 13. 3. 2019, 21.11

5 let, 1 mesec

S posebnimi očali realistično doživite stanje pacienta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Slovenci na svetovnem parketu premikamo meje v medicinski simulaciji ─ s pomočjo obogatene resničnosti. Medicinski delavci v Zdravstvenem domu Ljubljana že dobrega pol leta s pomočjo posebnih očal proučujejo različna stanja navideznih bolnikov, da bodo nekoč v praksi bolje in hitreje ukrepali. Dogodek v trenutku postane prvoosebno doživeta izkušnja.

"Glavna prednost tega simulatorja je, da lahko v ta prostor kadarkoli prikličem zelo realistične razmere. To pomeni neko krizno stanje, ki se je zgodilo v kliničnem prostoru profesionalcev, ti pa želijo nadgraditi svoje znanje, ali stanje, ki je profesionalec že dlje časa ni doživel," je pojasnil Uroš Zafošnik, vodja Simulacijskega centra ZD Ljubljana.

Namenjena je predvsem medicincem, reševalcem, gasilcem, policistom, varnostnikom, tudi pedagoškim delavcem. Tistim, ki se dnevno srečujejo z nujnimi stanji.

Skozi očala doživi stresne razmere bolj pristno

S posebnimi očali lahko zdravnik opazuje simulacijo dihanja, razbijanja srca ali vodi pogovor z bolnikom. Skozi očala doživi stresno situacijo bolj pristno. Platforma, izumljena v Sloveniji, pa mu je v pomoč pri preizkušanju različnih scenarijev, ki jih sicer v vsakdanjem okolju morda ne bi opazil.

"Kar dosežemo z očali za prikazovanje mešane oziroma obogatene resničnosti, je animiranost pacientke. Pacientka se odziva na naša vprašanja, ko jo vprašamo, kako ji je ime, kako se počuti, prosi nas, da pokličemo njeno mamo, glede na stopnjo njenega zdravstvenega zapleta se spreminja njeno dihanje, postaja težje, sope, to je pa tisto, kar dvigne avtentičnost, da gre zares, da se oseba mora odzvati in da je pomembno, kako se v tem položaju odzove," je dejal Peter Kuralt, strateški vodja v podjetju Iryo.

Pacienta slišiš, vidiš, le potipati ga ne moreš

"Ko natakneš ta očala, pred seboj vidiš pacienta. Slišiš ga, vidiš ga, samo potipati ga ne moreš. In če narediš kakšno napako, lahko virtualni pacient umre. Ko tako vadiš, je res super, ker greš potem na prakso zelo pripravljen," je izkušnjo opisala Inge Verbovšek, odgovorna sestra pediatrične nujne medicinske pomoči v ZD Ljubljana.

Scenarije namreč lahko večkrat ponavljamo, razlaga medicinska sestra, ki se danes veliko lažje spoprijema s stresnimi razmerami. In prav to je namen platforme Awake. Preigravati je mogoče različne scenarije, kot so septični šok, infarkt in oživljanje.

Platforma je plod slovenskega znanja: moči so združili podjetji 3fs in Iryo ter Zdravstveni dom Ljubljana. Microsoft Slovenija pa je prispeval očala.

V simulacijskem centru Zdravstvenega doma Ljubljana lahko novo tehnologijo preizkusijo vsi, ki bi si želeli izpopolniti znanje v tovrstnih kriznih stanjih.

Ne spreglejte