Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2013,
15.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vlada

Četrtek, 30. 5. 2013, 15.51

8 let

S podpisom potrjenega sporazuma bo vlada policiji povrnila dogovorjena sredstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je potrdila vsebino sporazuma s Sindikatom policistov Slovenije (SPS). Minister za notranje zadeve Gregor Virant in predsednik SPS Zoran Petrovič bosta dogovor podpisala v petek.

Na isti dan bo vodstvo ministrstva in vrha policije nadaljevalo ločena pogajanja s Policijskim sindikatom Slovenije, ki še vedno stavka.

Vlada je za podpis v ponedeljek parafiranega sporazuma med SPS, vlado, ministrstvom za notranje zadeve ter policijo poleg Viranta pooblastila še generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja.

V 30 dneh po podpisu bo predlagana tudi sprememba kolektivne pogodbe S podpisom sporazuma se vlada zavezuje, da bo iz proračunov za letos in prihodnje leto ter dodatno z rebalansi zaradi stroškov, nastalih v projektu Akcija varovanja življenja in premoženja ljudi, v celoti povrnila dogovorjena sredstva v proračun policije v višini 600.000 evrov, pri pripravi rebalansa proračuna za letos pa bo zagotovila dodatna sredstva v višini 1.662.832 evrov za stroške dela, 159.790 evrov za uspešnost iz naslova povečanega obsega dela in 318.084 evrov za materialne stroške.

Vlada hkrati soglaša tudi z nadaljnjim izvajanjem omenjenega projekta, s katerim se zagotavlja varovanje življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi na množičnih demonstracijah.

V 30 dneh po podpisu bo predlagana tudi sprememba kolektivne pogodbe za policiste glede določitve dodatnih dni letnega dopusta za policiste, ki opravljajo delo v posebej zahtevnih pogojih. Do konca leta bo dopolnjen 74. člen zakona o organiziranosti in delu v policiji tako, da se bo delovna obveznost iz 73. člena štela za posebno obremenitev. Prav tako se bo do konca leta uveljavila ureditev ovrednotenja pripravljenosti na drugem kraju skladno z zakonskimi določbami, in sicer v višini 50 odstotkov urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca.

Posamezni dogovori ne posegajo v plačni sistem Vlada soglaša tudi s spremembo sistemizacije delovnih mest v policiji. Predlagano bo sistemiziranje dodatnih do največ 1,5 odstotka delovnih mest od skupnega števila sistemiziranih delovnih mest v enem in/ali dveh nazivih. Spremembe naj bi bile uveljavljene najkasneje do 31. oktobra.

Kot je še razvidno iz vsebine sporazuma, posamezni dogovori ne posegajo v plačni sistem ter enotno višino povračil stroškov in drugih prejemkov v zvezi z delom zaposlenih v javnem sektorju.

Drugi del policistov, Policijski sindikat Slovenije (PSS), pa medtem nadaljuje z ločenimi pogajanji z ministrstvom in policijo. Kot je za pojasnil predsednik PSS Radivoj Uroševič, so za zdaj "v fazi preračunavanj in izračunov". Poudaril je, da je najprej treba razrešiti stavkovne zahteve, postavljene januarja letos.

Na pogajanjih v petek dopoldne bodo po Uroševičevem mnenju verjetno zbližali stališča, a ni prepričan, da bodo pogajanja tudi končali.

Ne spreglejte