Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 5. 2020,
11.00

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

3

Natisni članek

Simona Kustec šola vrtec Koronavirus

Torek, 19. 5. 2020, 11.00

3 leta, 11 mesecev

Ministrica: Nekateri otroci bodo do konca šolskega leta verjetno ostali doma #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

3

V ponedeljek so se po dobrih dveh mesecih v osnovne šole vrnili učenci prve triade, v šolske klopi v srednjih šolah pa so spet sedli dijaki zaključnih letnikov. Po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec se je v šolske klopi včeraj vrnilo 35 odstotkov učencev osnovnih šol, v vrtce pa približno polovica otrok. Kot je povedala ministrica, je sicer malo verjetno, da bi se do konca letošnjega šolskega leta v šole vrnili vsi dijaki in učenci.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je povedala, da se je v šolske klopi včeraj vrnilo 35 odstotkov vseh učencev v osnovnih šolah. "Ko se bodo v šolske klopi vrnili še devetošolci, bo to pomenilo še približno 15 odstotkov, kar pomeni, da bomo približno na polovici vseh šolajočih v osnovnih šolah," je pojasnila Kustečeva.

Prisotnost učencev v razredih je po njenih besedah trenutno več kot 80-odstotna, v vrtce pa se je včeraj vrnila približno polovica vseh vrtčevskih otrok. V srednje in poklicne šole so se v ponedeljek vrnili samo dijaki zaključnih letnikov, ki se po besedah ministrice trenutno pripravljajo na zaključne izpite in maturo. Dijaki bodo letošnje šolsko leto zaključili 22. maja, 30. maja pa bodo opravljali prvi maturitetni preizkus iz angleškega jezika.

otroci sodelovanje učilnica učenci
Novice Spet v šolo: otroci so se najbolj razveselili svojih prijateljev #video

V vrtcih junija pričakujejo večje število otrok

Kot je poudarila Kustečeva, so zaposleni v vrtcu zagotovili, da je delo steklo čim bolj nemoteno in da se spoštujejo vsi ukrepi za preprečitev nadaljnjega širjenja okužb z novim koronavirusom. "Kar nekaj vrtcev nam je sporočilo, da se bo po 1. juniju vanje vrnilo večje število otrok, zato bo potreben ponovni pregled in ocena smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)," je povedala ministrica in dodala, da bodo starši, ki se bodo odločili, da otroka še ne bodo poslali v vrtec, plačila vrtca oproščeni do 30. junija.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je poudarila, da je malo verjetno, da bi se do konca tega šolskega leta v šole vrnili vsi učenci in dijaki. | Foto: Daniel Novakovič/STA Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je poudarila, da je malo verjetno, da bi se do konca tega šolskega leta v šole vrnili vsi učenci in dijaki. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ko gre za osnovne šole, je Kustečeva povedala, da je Združenje ravnateljev Slovenije zaradi organizacije dela na ministrstvo za šolstvo naslovilo pobudo za premik vrnitve devetošolcev v šolo s 25. maja na 1. junij. "Vse prejete pobude bomo na ministrstvu preučili," je obljubila Kustečeva in dodala, da se nekateri ravnatelji zavzemajo tudi za vrnitev četrtošolcev in petošolcev v šolske klopi.

Koronavirus v Braziliji
Novice Virus ne pojenja, na pomoč kličejo zdravnike iz tujine #video

Kustečeva: Malo verjetno, da bi se v šole junija vrnili vsi učenci in dijaki

Po besedah ministrice je nujno potrebno, da starši v šole in vrtce pošljejo samo zdrave otroke in mladostnike. Za učence in dijake z zdravstvenimi omejitvami je po njenih besedah še naprej možno izobraževanje na daljavo. Glede obveznega nošenja mask v šolah, kar naj bi predstavljalo težavo pri komunikaciji med učitelji in učenci, je Kustečeva povedala, da bo ministrstvo glede možne omilitve tega zaščitnega ukrepa stopilo v stik z NIJZ.

Na vprašanje, ali bi se do konca letošnjega šolskega leta v šole lahko vrnili vsi učenci in dijaki, je Kustečeva odgovorila, da to ni najbolj verjeten scenarij: "Gledali bomo na izkušnjo iz tega tedna in na epidemiološko sliko, vendar pa zelo realno gledano v prvih dveh tednih ni možno, da bi se vsi učenci in dijaki vrnili v šole. Še vedno moramo namreč ravnati preventivno in zaščitno zaradi preprečevanja ponovnega pojava virusa, drugi razlog za to pa je povezan s samim načinom poteka izobraževanja."

Ministrstvo študente poziva k oddaji vloge za enkratni solidarnostni dodatek

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport poziva višješolske in visokošolske študente, ki so upravičeni do enkratnega solidarnostnega dodatka za študente in vloge še niso oddali, naj do 25. maja oddajo izpolnjen elektronski obrazec te vloge na eUpravi.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic določa, da se do 1. junija izplača 150 evrov enkratnega solidarnostnega dodatka študentom s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki se v letošnjem študijskem letu izobražujejo po javno veljavnih študijskih programih in 13. marca niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Ministrstvo bo pravilnost in resničnost podatkov preverilo v eVŠ evidenci študentov in diplomantov ter v centralni evidenci udeležencev vzgoje in izobraževanja in v evidenci obveznega zdravstvenega zavarovanja pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Tistim, ki izpolnjujejo pogoje, bodo enkratni solidarnostni dodatek nakazali na njihov transakcijski račun. Izplačila bodo izvedena do 1. junija, so sporočili iz ministrstva za izobraževanje. (STA)

 

Ne spreglejte