Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2024,
13.13

Osveženo pred

41 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40
sodišče aretacija Slovenija ruski vohuni

Natisni članek

Sreda, 31. 7. 2024, 13.13

41 minut

Ruska vohuna pred okrožnim sodiščem v Ljubljani priznala krivdo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40
Okrožno sodišče Ljubljana | Na okrožnem sodišču v Ljubljani je bila ob 12.20 razpisana obravnava, tam sta bila prisotna tudi ruska vohuna.  | Foto STA

Na okrožnem sodišču v Ljubljani je bila ob 12.20 razpisana obravnava, tam sta bila prisotna tudi ruska vohuna.

Foto: STA

Ruska vohuna, ki so ju decembra 2022 priprli v Sloveniji, sta na tajnem sojenju pred okrožnim sodiščem v Ljubljani priznala krivdo, je danes sporočilo sodišče in ju obsodilo na tri leta in tri mesece zapora. Vohuna kazni najverjetneje ne bosta prestajala v Sloveniji in bi lahko bila del večje izmenjave zapornikov, poroča portal N1.

Ruska vohuna, ki sta bila decembra aretirana sredi Ljubljane in sta se predstavljala kot argentinska državljana Ludwig Gisch in Maria Rosa Mayer Munos, njuni pravi imeni pa sta Artem Viktorovič Dulcev in Ana Valerevna Dulceva, sta v tajnem sojenju pred okrožnim sodiščem v Ljubljani priznala krivdo, poroča N1. 

Na okrožnem sodišču v Ljubljani je bila ob 12.20 razpisana obravnava, na kateri so prebrali izrek sodbe. Na sodišču sta bila prisotna tudi ruska vohuna.

Kazni najverjetneje ne bosta prestajala v Sloveniji 

Sodišče je vsakega od njiju zaradi vohunstva obsodilo na leto in pet mesecev zapora, zaradi overitve lažne vsebine pa na tri mesece zapora. Prav tako je vsakemu izreklo enotno kazen po leto in sedem mesecev zapora ter kazen izgona tujca iz države za obdobje petih let.

V izrečeno kazen je vštet čas pridržanja ter čas, ki sta ga prestala v priporu. Sodišče je obtoženima pripor odpravilo, so sporočili z okrožnega sodišča v Ljubljani.

Poleg tega je sodišče odločilo, da se jima odvzame predmete, ki so bili uporabljeni in namenjeni za kaznivo dejanje, ter gotovina, ki je bila pridobljena s kaznivim dejanjem ali zaradi njega.

Kot je sicer pred tem navajal portal N1, v primeru, da je okrožno sodišče sprejelo sporazum s tožilstvom o priznanju krivde, ruska vohuna kazni najverjetneje ne bosta prestajala v Sloveniji. Ob tem portal dodaja, da sta domnevna vohuna del večje izmenjave zapornikov, ki naj bi v prihodnjih urah stekla med Rusijo, ZDA, Nemčijo in Belorusijo.

V izmenjavo naj bi bil med drugim vključen pripadnik ruske tajne služne FSB Vadim Krasikov, ki v Nemčiji prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi umora čečenskega poveljnika v Berlinu leta 2019.

Pritisk na vključitev Krasikova v izmenjavo naj bi izvajala predvsem Belorusija, kjer je bil konec junija na smrtno kazen zaradi sodelovanja v ekstremistični skupini in terorizma obsojen nemški državljan Rico Krieger. Tudi on bi lahko bil del izmenjave.

Pričakovati je, da bo v izmenjavo vključen še ameriški novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich, ki je bil sredi meseca obsojen na 16 let zapora, dodaja N1.

Ker Slovenija v Rusiji nima zapornika, ki bi ga lahko zamenjala za ruska vohuna, z Rusijo tudi ne more izpeljati izmenjave zapornikov. Prijeta ruska vohuna lahko sicer Rusiji izroči, Moskva pa bi nato v zameno za njiju drugim zahodnim državam izročila njihove priprte državljane.

Priprli so ju v začetku decembra 

Domnevna ruska vohuna so kriminalisti v Sloveniji priprli že v začetku decembra. Moški in ženska naj bi bila v partnerski zvezi, imata dva otroka in argentinsko državljanstvo. Predstavljala sta se kot Maria Rosa Mayer Munoz in Ludwig Gisch, dejansko pa sta Ana Valerevna Dulceva in Artem Viktorovič Dulcev, elitna agenta ruske obveščevalne službe SVR, je junija ob sklicevanju na slovenske in zahodne obveščevalne uradnike poročal časnik Wall Street Journal.

Po navedbah časnika je bila tarča njunega vohunjenja v Sloveniji Agencije EU za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) s sedežem v Ljubljani nedaleč od njune hiše. Slovenijo pa sta uporabljala kot bazo za potovanja v Italijo, Hrvaško in drugod po Evropi za stike z drugimi obveščevalci, ki sta jim prenašala ukaze iz Moskve.

Evan Gershkovich
Novice Domnevna ruska vohuna iz Slovenije bi lahko bila v igri za izmenjavo zapornikov v sojenju ameriškemu novinarju #video
Ne spreglejte