SiolNET. Novice Slovenija
6,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rusija Sloveniji sporoča: Prste proč od Mercatorja #video

6,68

termometer

Premier Marjan Šarec je končal uradni obisk v Rusiji. V ozadju obiska se odločajo, ali se bo Mercator, potem ko so ga v času vlade Alenke Bratušek prodali Hrvatom, vrnil v slovenske roke ali pa bo ostal v rokah hrvaške družbe, ki jo večinsko obvladujeta dve močni ruski banki. Ruski premier Dmitrij Medvedjev je bil v Moskvi zelo jasen o tem, kakšni so apetiti druge svetovne velesile. O podrobnostih bodo danes govorili v oddaji Planet 18.00.

"Ruski lastniki, predvsem Sberbank, zagotavljajo stabilnost Agrokorja, ki je močno zadolžen, govorimo o 1,5 milijarde evrov. Dobro pa bi bilo, če bi se dogovorili, kako naprej. Svoj prispevek naj da tudi slovenska vlada," je dejal. Z drugimi besedami, premieru Šarcu in gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, ki je bil sicer velik zagovornik vrnitve Mercatorja v slovenske roke, so v Rusiji zelo jasno povedali, naj Slovenija od Mercatorja dvigne roke, so poročali v oddaji Planet 18.00.

Zato je na naši politično-gospodarski sceni danes močno završalo. Mercator namreč pomeni 10 tisoč delovnih mest.

Dimitrij Medvedjev Novice Medvedjev išče pomoč Slovenije pri reševanju Agrokorja

Planet ob 18.00. Planet. Pasica.

Še vedno z naskokom daleč največji domači trgovec, z daleč največ trgovinami in s pravo armado trgovk je spet pred usodnim obratom; pred prenosom na družbo Fortenova v Amsterdamu, kamor ruska Sberbank prenaša zdravo jedro nasedlega Agrokorja. Tako za propadlega hrvaškega lastnika kot za njegove ruske rešitelje.

Mercator zaradi svojih nepremičnin in trgovske mreže velja za družinsko srebrnino, ki bo Rusom poplačala lep del hrvaških posojil. Ker je slovenska vlada imela drugačno idejo, o spet slovenskem Mercatorju, je v akcijo za ruski kapital stopil sam Kremelj. S pritiskom na Slovenijo, naj ne dela težav.

Odločitev v rokah SID banke

Kaj vse je torej v igri? Na slovenski strani gre za 10 tisoč zaposlenih doma, še enkrat toliko po Balkanu. Za njimi pa je še nepregledna vrsta slovenskih dobaviteljev, vsa domača prehrambna industrija. Na drugi strani so ruski upniki hrvaških dolgov. V družbi Fortenova imajo Rusi polovični delež. Sberbank 39 odstotkov, VTB še sedem in pol, skupaj 47 odstotkov. Še četrtino ima v žepu ameriški sklad. Zadnja četrtina upnic pa je kar 53 bank, med katerimi nogo med vrati za popoln ruski prevzem drži slovenska državna SID banka, so še poročali v oddaji.

Kaj o dogajanju okoli Mercatorja meni agrarni ekonomist Aleš Kuhar, poglejte v spodnjem prispevku.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin