Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 12. 2020,
8.08

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

10

Natisni članek

Koronavirus Razgledni stolp Kristal referendum Rogaška Slatina

Nedelja, 13. 12. 2020, 8.08

3 leta, 4 mesece

Rogaška Slatina: volivci glasovali za razgledni stolp

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

10

Razgledni stolp Kristal | Takšen bo razgledni stolp Kristal. | Foto Občina Rogaška Slatina

Takšen bo razgledni stolp Kristal.

Foto: Občina Rogaška Slatina

Na referendumu, ki je potekal v Rogaški Slatini, in na katerem so volivci odločali o postavitvi 106 metrov visokega razglednega stolpa Kristal na območju starega mizarstva, so občani potrdili postavitev stolpa. Od oddanih 3854 glasovnic je bilo neuradno proti postavitvi stolpa 1697 občanov, postavitev stolpa pa je podprlo 2143 volivcev.

Volilna udeležba je bila 40,61-odstotna, glasovanje pa je potekalo na 14 voliščih. Referendumsko vprašanje se je glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za degradirano območje starega mizarstva?"

Referendum je sicer potekal ob upoštevanju vseh epidemioloških ukrepov, uspešen pa bi bil, če bi proti postavitvi stolpa glasovala večina udeležencev referenduma, pri čemer bi moralo biti tistih, ki bi glasovali proti, vsaj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev oz. 1876 občanov od skupno 9379 volivcev.

"Žal mi je, da se je to zgodilo med epidemijo"

Kot je za STA nocoj povedala pobudnica referenduma Eva Žgajner, zanjo neuspešen referendum ne pomeni poraza, saj je bil njej cilj, da občina vpraša ljudi, kaj si mislijo o postavitvi stolpa. "Žal mi je, da se je to zgodilo med epidemijo, ker je ta bistveno vplivala na volilno udeležbo. Edino pravilno ravnanje bi bilo, da občina projekt naredi sprejemljiv za vse, kar pomeni, da spremeni lokacijo stolpa," je še dejala Žgajnerjeva.

LPP
Novice Vzpostavlja se potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne ... #video

Gradnji stolpa je nasprotovala zaradi slabo izbrane lokacije, po njenem mnenju nerealnih finančnih analiz poslovanja in stroškov gradnje ter slabo premišljene vsebine projekta, ki v Rogaško Slatino razen razgleda ne prinaša praktično ničesar novega, ampak le konkurenco obstoječim objektom, kot sta muzej Anin dvor in pivnica.

"Vesel sem, da se bo občina še naprej razvijala v dobrobit vseh občanov"

Medtem pa je slatinski župan Branko Kidrič za STA izrazil veselje, da so ljudje podprli gradnjo najvišjega stolpa v državi in prepoznali pomembnost vlaganj v razvoj slatinske občine tudi v prihodnje. "Vesel sem, da se bo občina še naprej razvijala v dobrobit vseh občanov. Ljudje pa se zavedajo, kako pomemben je razvoj in kako občina potrebuje priložnosti, ki jih s seboj prinaša ta projekt," pravi Kidrič.

Razgledni stolp Kristal bo po oceni občine pomenil velik razvojni potencial. | Foto: Občina Rogaška Slatina Razgledni stolp Kristal bo po oceni občine pomenil velik razvojni potencial. Foto: Občina Rogaška Slatina

Na slatinski občini pa se za postavitev stolpa, ki bi po ocenah stal 2,1 milijona evrov, zavzemajo, ker Rogaška Slatina potrebuje nove atraktivne zgodbe. Razgledni stolp Kristal bo po oceni občine pomenil velik razvojni potencial, ker bo generator povečanega števila obiskovalcev, ki bodo obiskali še druge znamenitosti slatinske občine in širše okolice. Izračunali so, da bo na letni ravni prinesel vsaj 300.000 evrov prihodkov v občinski proračun in bodo po odbitju stroškov vsako leto za razvoj dodatno namenili vsaj 150.000 evrov.

Novice Kokakola in test za covid-19: nevarna igra avstrijskega poslanca #video
Ne spreglejte