Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 10. 2016,
8.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Luka Koper Robert Časar Orleška gmajna

Sobota, 22. 10. 2016, 8.53

6 let, 7 mesecev

Orleška gmajna

Robert Časar mora Luki plačati dva milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Robert Časar | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Višji sodniki so potrdili sodbo koprskega okrožnega sodišča, po kateri bi morala nekdanji prvi mož Luke Koper Robert Časar in propadli novogoriški podjetnik Marjan Mikuž Luki v zadevi Orleška gmajna plačati 2,24 milijona evrov odškodnine, poročajo Primorske novice. Luka je že sprožila izvršbo.

Luka Koper je na gospodarski oddelek koprskega okrožnega sodišča že pred leti vložila tožbo, s katero je od Roberta Časarja in Marjana Mikuža oziroma njegovega podjetja Premik net zahtevala odškodnino v višini 2,24 milijona evrov. Za ta znesek naj bi jo oškodovali s spornimi nepremičninskimi posli na Orleški gmajni. Luka je parcele za zaledni terminal kupovala prek podjetja Premik net, odškodnino pa je zahtevala že v kazenskem postopku, a jo je sodišče napotilo na pravdo.

Luka zahteva izbris zemljiškega dolga

Luka je na koprskem sodišču vložila tudi tožbo, s katero je zahtevala izbris zemljiškega dolga, s katerim ima Časar zavarovane nepremičnine. V Luki so prepričani, da je zemljiški dolg na Časarjevih hišah neveljaven in ustanovljen samo zato, da bi se Časar izognil rubežu oziroma povrnitvi odškodnin, ki jih od njega zaradi spornih poslov terja Luka. A s to tožbo niso uspeli, sodišče je tožbo zavrnilo in ni niti ugotavljalo, kdo je imetnik zemljiškega pisma. A Luka se je pritožila na višje sodišče. To pa še ni odločilo.

Časar prestaja zaporno kazen

Časarja, Mikuža in Srečka Prijatelja, nekdanjega poslanca SNS, so na okrožnem sodišču obsodili na zaporne kazni, višje sodišče je sodbo potrdilo, vrhovni sodniki pa so sodbo delno razveljavili. Trojici tako zaradi jemanja in dajanja nedovoljenih daril ter napeljevanja sodijo znova, Časar pa v zaporu prestaja štiri leta in pol zaporne kazni.

luka  V Luki Koper so pojasnili, da so po pravnomočnosti sodbe že sprožili izvršbo. | Foto: Klemen Korenjak V Luki Koper so pojasnili, da so po pravnomočnosti sodbe že sprožili izvršbo. Foto: Klemen Korenjak

Sodnica Mirjana Reberc, ki je sodila v gospodarskem sporu, je najprej tožbo proti Premik net zavrnila, ker je podjetje šlo v stečaj, nato pa je lani Luki Koper ugodila. Časar in Mikuž bi morala po tej sodbi plačati 2,24 milijona evrov in zamudne obresti, a sta se s svojimi odvetniki na sodbo pritožila.

Višjih sodnikov pa njihovi argumenti niso prepričali, pritožbi so pred kratkim kot neutemeljeni zavrnili in sodbo potrdili, Časarju in Mikužu pa so naložili tudi plačilo dobrih 10.000 evrov stroškov, ki jih je imela Luka v pritožbenem postopku.

Odvetnik Daniel Planinšec, ki je zastopal Časarja, je v pritožbi oporekal temu, da je sodišče vezano na sodbo v kazenskem postopku. Prepričan je, da bi moralo presojati, ali je Časar ravnal v skladu s svojimi obveznostmi. Podobno so zatrjevali tudi odvetniki iz odvetniške družbe Mihelj in Barbič, ki so pritožbo spisali v Mikuževem imenu. Na okrožnem sodišču so po njihovem mnenju napačno upoštevali škodo, ki je bila ugotovljena v kazenski sodbi.

Višji sodniki pa so ugotovili, da je bilo sodišče vezano na pravnomočno sodbo, kar pomeni, da niso mogli drugače odločiti glede ravnanja Časarja in Mikuža. Višino škode je ugotovilo že sodišče v kazenskem postopku, so še zapisali.

V Luki Koper so že sprožili izvršbo

V Luki Koper so pojasnili, da so po pravnomočnosti sodbe že sprožili izvršbo, in to tako proti Časarju kot proti Mikužu. Časarjevega odvetnika Primorskim novicam v petek ni uspelo priklicati, na piranskem okrajnem sodišču, na katerem je Luka sprožila izvršbo proti Časarju, pa izjav v zvezi s postopki, v katerih je udeležen Časar, ne morejo dati.

Nepremičnine zavaroval z zemljiškim dolgom

Časar je nepremičnine, tudi tiste v Portorožu, že pred leti zavaroval z zemljiškim dolgom v višini petih milijonov evrov. Ko je državno pravobranilstvo od njega terjalo 86.000 evrov, ki bi jih moral plačati po takrat še pravnomočni sodbi, je sodišče že dovolilo izvršbo na hiši v Portorožu in je imetnika zemljiškega pisma, ki je vpisal dolg na nepremičninah, že pozvalo, da se razkrije, a je pozneje vse skupaj padlo v vodo (vrhovno sodišče je v tem delu sodbo razveljavilo). Postopek je sodišče lani aprila ustavilo, imetnik zemljiškega pisma pa se do takrat ni razkril, je dodala predsednica piranskega sodišča, še pišejo Primorske novice.

Ne spreglejte