SiolNET. Novice Slovenija
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Revni otroci bodo, kot kaže, le dobili brezplačna kosila v šolah

0,45

termometer

Luka Mesec
Foto: Bor Slana

Novela zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katero ZL predlaga razširitev kroga upravičencev do brezplačnega šolskega kosila, se vrača na matično delovno telo. Koalicija je sprva nasprotovala noveli, zdaj pa si je premislila.

Na seji odbora sta se vlada in koalicija izrekli proti noveli, zdaj pa so se poslanci SMC, DeSUS in SD zavzeli za nadaljevanje njene obravnave.

Luka Mesec: Uspelo nam je

Poslanska skupina ZL z novelo predlaga razširitev upravičenosti do brezplačnega šolskega kosila tudi na otroke družin iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda.

Zdajšnja zakonodaja določa, da subvencija v višini celotne cene kosila pripada le otrokom družin iz prvega dohodkovnega razreda, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, znaša do 18 odstotkov neto povprečne plače.

Če se dohodek giblje nad 18 in do 30 odstotkov, jim država subvencionira 70 odstotkov cene kosila. Ko je povprečni mesečni dohodek na osebo nad 30 in do 36 odstotkov neto povprečne plače, pa je subvencija določena pri 40 odstotkih cene šolskega kosila.

V ZL so opozorili, da po pol leta izvajanja zdajšnje zakonodaje humanitarne organizacije še vedno dobivajo prošnje za pomoč pri doplačilu šolskega kosila za otroke družin iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda.

Letni strošek države višji za devet milijonov evrov

Vodja poslancev ZL Luka Mesec je poudaril, da bi zavrnitev novele pomenila absurden položaj, saj je v proračunu za ta namen zagotovljenih dovolj sredstev. Podobno opozorilo je bilo slišati tudi iz SDS, NSi in skupine nepovezanih poslancev.

Po podatkih vlade bi strošek brezplačnih šolskih kosil za otroke družin iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda na leto znašal okoli 9,3 milijona evrov.

Šola Foto: Thinkstock

Skupaj 16 milijonov evrov zagotovljenih sredstev v proračunih za letošnje in prihodnje leto bi bilo torej dovolj, da bi brezplačno kosilo dobili vsi otroci, ki živijo pod pragom revščine, je izpostavil Mesec.

Vlada je sicer na seji parlamentarnega odbora konec septembra zagovarjala, da je treba najprej analizirati in evalvirati zdajšnji sistem subvencioniranja šolske prehrane in oceniti finančne posledice zakonskega predloga ZL. Vladnemu stališču so tedaj pritrdili koalicijski člani odbora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin