Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 11. 2011,
13.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grčija finančna kriza

Sreda, 2. 11. 2011, 13.52

8 let

Razumevanje grškega "noža v hrbet" Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ni nujno, da bodo Grki na referendumu zavrnili dogovor za celovito rešitev evra, opozarjajo slovenski evroposlanci. In tudi če bi ga, to pomeni "samo" izstop Grčije iz evra, ne konca skupna valute.

Težko je opravičiti potezo grške vlade, da odločitev o ukrepih preloži na ljudstvo. Grška politična elita je v veliki meri odgovorna za situacijo, v kateri je danes država. Milan Zver (ELS/SDS) je bil najbolj oster. Meni, da gre za "nož v hrbet evropskim prizadevanjem za rešitev grške finančne krize". "Grčija potrebuje investicije, ne odloga plačil" Lahko pa grškega premierja Georgea Papandreuja razumemo. "S tem, da želi Papandreu težko zdravilo, ki so ga predpisali Grkom, prodati svojim volivcem, grška politična elita seveda ne more biti oprana krivde, da je 20 let goljufala Evropo," pojasnjuje Ivo Vajgl (ALDE/Zares), "ampak če razmišljamo o ljudeh, ki jih je ta elita zapeljala v katastrofo, je treba v določeni meri razumeti, da takšne akcije reševanja države lahko uspejo samo, če ljudstvo sodeluje."

Jelko Kacin (ALDE/LDS) meni, da Papandreu skozi referendum krepi svoj položaj v odnosu z evropskimi voditelji. "Grški premier jih želi prepričati, da Grčija potrebuje predvsem zagon v gospodarstvu, ne pa odloga plačil."

"Po potresu, ki so ga doživeli pravzaprav vsi grški državljani, je treba ustvariti pričakovanje in upanje. Prav referendum, ki bi potrdil tako pot, lahko močno okrepi položaj premierja v odnosu do evropskih voditeljev pri vztrajanju, da je treba v Grčijo investirati in to ne samo bančno, ampak predvsem gospodarsko," je dejal Kacin.

Napovedi o smrti evra niso nič novega "Ni nujno, da bodo Grki glasovali proti, a zdaj kaže, da bo tako," pravi Lojze Peterle (ELS/NSi), "vsakič, ko se pri reševanju krize zgodi korak naprej, se vdre ponovno. Zdaj kaže, da se po vdrlo še enkrat. To je nesrečno."

Vdor, ki bi ga prinesel referendumski ne, bi po njegovem prinesel "izredno negativne posledice", verjetno izstop Grčije iz evroobmočja. "To pomeni, da bi šli iz nadzirane težave v manj nadzirano. Ne nazadnje odpis dolgov ni bil majhen. Zavrnitev pomeni veliko težje posledice za Grčijo kot sprejetje," je dejal.

Tudi Zver meni, da bi grška zavrnitev dogovora pomenila izstop države iz evra. Napovedi o pogrebu evra pa zavrača.

"Evro so že večkrat pokopavali. Ne vem, zakaj je tako. Nekomu to ustreza, ne samo Ameriki ali Rusiji, ampak tudi komu v Evropi, ko gre za vojno med valutami," meni.

Kacin: Večina ukrepe razume Kacin si izida referenduma ne upa napovedati, a opozarja, da iz množičnih protestov, ki smo jih videli v Grčiji, ne smemo sklepati, da so Grki proti ukrepom.

"Kadarkoli nekomu odvzamejo 20 odstotkov plače, je logično, da je v prvem trenutku ogorčen. Ampak Grčija je doživela to svojo kalvarijo. Ogromna večina ljudi se je ne samo sprijaznila z nujnostjo teh ukrepov, ampak jih tudi racionalno razume," razlaga.

Po Vajglovem mnenju bi Grki dogovor na referendumu potrdili, če bo Evropa dovolj razumevajoča in zadržana v svojih komentarjih. Če ga ne bodo, pa tudi on napoveduje grški bankrot in izstop iz evrske skupine.

Evropa naj se pripravi Evropski voditelji že pritiskajo na grškega premierja, naj se referendumu odpove in mednarodni denarni sklad že grozi, da ne bo nakazal naslednje, osemmilijardne tranše pomoči. Vendar naši evroposlanci svetujejo EU, naj počaka na izid referenduma.

Zver je na primer prepričan, da se Evropa lahko pripravi na oba scenarija in ustrezno reagira že tisti večer, ko bodo znani prvi neuradni izidi. Takrat bomo videli, ali bo evropsko reševanje krize pridobilo ali izgubilo legitimnost. Pri predvidenem reševanju drugih držav, predvsem Italije, jo bo krvavo potrebovalo.

Ne spreglejte