Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
19.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NPU najemnine

Sreda, 1. 6. 2011, 19.28

7 let, 12 mesecev

Razprava o najemninah za prostore državnih organov še brez epiloga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odbor za notranjo politiko je razpravljal o najemninah, ki jih država plačuje za prostore, v katerih delujejo državni organi.

Poslanci SDS namreč menijo, da so najemnine nerazumno visoke, predvsem pa opozarjajo na najem prostorov za NPU. Seja še ni doživela epiloga, saj bodo člani odbora zaradi nesklepčnosti o sklepih glasovali na dopisni seji.

"Letno znašajo najemnine 24 milijonov evrov"

Ker so se na seji opravičili koalicijski člani odbora, je bila seja nesklepčna. A poslovnik dovoljuje, da odbor kljub nesklepčnosti nadaljuje sejo, če je navzoča vsaj tretjina članov, zato so navzoči opozicijski poslanci razpravo opravili. O predlaganih sklepih pa bodo člani odbora glasovali na dopisni seji.

Miro Petek (SDS) je opozoril, da je bilo po podatkih ministrstva za javno upravo junija 2009 sklenjenih 350 pogodb o najemu poslovnih prostorov, za kar so ministrstva, organi v sestavi in vladne službe odštele več kot dva milijona evrov mesečno. To na letni ravni znaša 24 milijonov evrov, je poudaril.

"Preselili so se v prostore kjer morajo plačevati najemnino"

Poslanec SDS je spomnil na najemnino za prostore, kjer je nastanjena komisija za preprečevanje korupcije. Zanje plačuje 37.000 evrov mesečno, zanimivo pa je, da se je komisija v te prostore naselila iz državnih prostorov, kjer ni plačevala najemnine, pravi Petek.

"Zakaj raje ne gradimo lastnih nepremičnin?" Vprašal se je, zakaj država namesto najemnin ne gradi lastnih nepremičnin, in ocenil, da odgovor tiči v mreži preprodajalcev, ki so v zadnjih letih obogateli. Najbolj očiten primer je po njegovi oceni najemanje primerov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Gorenak: Gre za čisti klientelistični posel

O najemu prostorov za NPU je spregovoril tudi predsednik odbora Vinko Gorenak (SDS), ki ocenjuje, da gre za "čisti klientelistični posel". Znova je opozoril, da lastnik podjetja Igor Pogačar Hypo leasingu plačuje 125.000 evrov, ministrstvo pa njemu 136.000 evrov, kar pomeni, da mu mesečno ostane 11.000 evro "žepnine". Opozarja tudi, da pristojni organi, kot sta računsko sodišče in protikorupcijska komisija, posel preverjajo že 15 mesecev.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs sicer o najemu stavbe za NPU ni želela govoriti, saj so za najeme in gradnje prostorov zadolžena ministrstva sama, je pa predstavila zadnje podatke o stroških, ki jih imajo državni organi za prostore, v katerih delujejo.

Pavlinič Krebsova: Državna uprava na leto porabi 80 milijonov evrov

Po podatkih iz aprila letos državni organi za najemnine plačujejo 30 milijonov evrov, za nadomestila za stavbna zemljišča 1,2 milijona, za lizinge 4,9 milijona, za načrtovane investicije v letu 2011 pa 25,8 milijona evrov. Skupaj torej državna uprava, razen ministrstva za zunanje zadeve, na leto porabi 80 milijonov evrov, je še pojasnila.

Ministrici se sicer zdi nekorektno, da takšni očitki letijo na vlado, ki se je z vprašanjem racionalnosti in transparentnosti teh stroškov začela prva ukvarjati. Tako se bodo z zakonom o javnem nepremičninskem skladu preprečila netransparentna in klientelistična ravnanja, kot se je to dogajalo v preteklosti, tudi v mandatu prejšnje vlade, je poudarila.

Ne spreglejte