Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 4. 2011,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zapor

Torek, 12. 4. 2011, 13.24

8 let

Razmere v slovenskih zaporih so se pomembno izboljšale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Razmere v slovenskih zaporih so se lani izboljšale. Trend naraščanja števila zaprtih oseb se je ustavil oz. se je število zaprtih oseb celo zmanjšalo.

V zaporih so obenem povečali število zaposlenih, uspešni pa so bili tudi pri odpravljanju prostorske stiske, je povedal direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič.

Število zaprtih oseb se je znižalo za 4 odstotke Lani se je skupno število zaprtih oseb kot tudi povprečno število dnevno zaprtih oseb v slovenskih zapornih zavodih znižalo za štiri oziroma za tri odstotke.

Uspešni pri reševanju prostorske stiske Tudi v letu 2010 so se soočali s prenapolnjenostjo zavodov, vendar so bili pri reševanju prostorske stiske uspešni. Med drugim nadaljujejo gradnjo dveh novih objektov v zavodu Dob, s katerima bodo zmanjšali prostorsko stisko zaprtega dela v največjem zavodu. Gradnja naj bi bila končana že do letošnjega poletja, je na predstavitvi letnega poročila Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij za leto 2010 na ministrstvu za pravosodje povedal Valentinčič.

V zavodih so po njegovih besedah zagotavljali stabilno varnostno situacijo. Lani niso beležili izrednih dogodkov ali kakšnega drugega dogajanja, s katerim bi se poslabšale stabilne varnostne razmere v zavodih. Uporov ali drugih večjih izgredov ni bilo.

V povprečju dnevno zaprtih 1374 oseb Lani je bilo v povprečju dnevno zaprtih 1374 oseb, kar je za tri odstotke manj kot leto poprej. Med njimi je bilo povprečno 975 obsojencev, 352 pripornikov, 19 uklonilno zaprtih in 26 mladoletnikov v prevzgojnem domu. V primerjavi s povprečjem v letu 2009 se je v preteklem letu število obsojencev zmanjšalo za tri odstotke.

Lani skupaj obravnavanih 4765 zaprtih oseb Lani je bilo skupaj obravnavanih 4765 zaprtih oseb, kar je za 185 oseb ali 3,7 odstotka manj kot v letu 2009. Med njimi je bilo največ obsojencev. Natančnih analiz, ki bi pokazale vzroke za nižje število zaprtih oseb, pa po besedah Valentinčiča zaenkrat ni.

Največ zapornikov je bilo obravnavanih zaradi kaznivih dejanj zoper premoženje (48,2 odstotka). Zaradi kaznivih dejanj zoper človekovo zdravje jih je bilo obravnavanih 12,3 odstotka, zoper življenje in telo 10,8 odstotka, povečalo pa se je število zaprtih zaradi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, in sicer na 9,4 odstotka.

31,6 odstotka zaprtih za manj kot eno leto Kar 31,6 odstotka jih je bilo zaprtih za manj kot eno leto, le pol odstotka pa na 30 let kazni. Največ obsojencev, 45,2 odstotka, je bilo lani starih med 27 in 39 let, med njimi je bilo kar 95,5 odstotka moških.

En pobeg iz zaprtega oddelka Lani so v slovenskih zaporih beležili en pobeg iz zaprtega oddelka. Kar 50 odstotkov zapornikov je sicer odvisnih od prepovedanih drog, je povedal Valentinčič. Lani so beležili 105 najdb prepovedane droge.

Valentinčič je še poudaril, da so bili lani uspešni pri procesih resocializacije zapornikov in tudi pri nudenju izobraževanja, medtem ko so bili manj uspešni pri zagotavljanju dela zapornikov.

Zloraba položaja zaposlenih Beležijo tudi zlorabo položaja zaposlenih. Izrekli so deset pisnih opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja, do odpovedi pogodbe o zaposlitvi pa je prišlo v dveh primerih.

Ne spreglejte