Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
18.58

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

14

Natisni članek

Teritorialna obramba proslava slovesnost Borut Pahor Dejan Židan

Sreda, 10. 10. 2018, 18.58

5 let, 6 mesecev

"Različni pogledi na obletnico TO niso razlog za poglabljanje polemik" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

14

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je danes v Ljubljani pripravila proslavo ob 50. obletnici ustanovitve teritorialne obrambe (TO). Predsednik republike Borut Pahor je v slavnostnem govoru poudaril, da različni pogledi na zaznamovanje obletnice TO niso razlog za poglabljanje polemik o nastanku slovenske države in njene vojske.

"Glede obeleževanja ustanovitve teritorialne obrambe imamo potemtakem lahko različne občutke in mnenja, vendar pa to ni dovolj tehten razlog za poglabljanje polemik o nastanku slovenske države in slovenske vojske," je dejal Pahor in dodal, da Slovenska vojska ni neposredna naslednica TO, kot je bila ustanovljena pred 50 leti.

Pahor: po slovenski vojski je prvič zadišalo pred 28 leti

"Po slovenski vojski je prvič zadišalo pred 28 leti. Šele po prelomnih spremembah teritorialne obrambe v začetku 90. let se je začela vzpostavljati vojaška sila nove države," je navedel Pahor. Da je TO lahko vojaško zavarovala osamosvojitev Slovenije, je po njegovih besedah morala biti v letih 1990 in 1991, v času Demosove vlade, deležna prelomnih sprememb.

Kot je opozoril Pahor, so bile spremembe tolikšne, da TO pred njimi in po njih ni bila ne enaka, ne ista: "Tu ni kontinuitete. Vendar pa je ena vez, ki ju povezuje - ljudje. Drugače povedano, velika večina pripadnikov teritorialne obrambe pred spremembami 1990 in 1991 so bili pripadniki teritorialne obrambe kot novonastajajoče Slovenske vojske, ki je poleti 1991 vojaško zavarovala osamosvojitev Slovenije."

"Po slovenski vojski je prvič zadišalo pred 28 leti. Šele po prelomnih spremembah teritorialne obrambe v začetku 90. let se je začela vzpostavljati vojaška sila nove države," je navedel Borut Pahor. | Foto: STA , "Po slovenski vojski je prvič zadišalo pred 28 leti. Šele po prelomnih spremembah teritorialne obrambe v začetku 90. let se je začela vzpostavljati vojaška sila nove države," je navedel Borut Pahor. Foto: STA ,

"Ni nam bilo treba pisati izjav za prehod iz ene TO v drugo"

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič pa je v nagovoru udeležencem proslave zavrnil "trditve posameznikov o dveh teritorialnih obrambah", kajti takšne trditve so po njegovih besedah žalitev vseh, ki so prispevali k obrambi Slovenije: "Nam, spoštovani, ni bilo treba pisati pristopnih izjav za prehod iz ene teritorialne obrambe v drugo."

Pahor
Novice Proslava ob obletnici TO buri duhove #video

Pred proslavo, ki je bila na Gospodarskem razstavišču, so se udeleženci zbrali na Trgu republike, nasproti stavbe državnega zbora. Nagovoril jih je predsednik državnega zbora Dejan Židan, pri čemer je spomnil, da je bil prvotni namen leta 1968 ustanovljene TO in nove doktrine splošnega ljudskega upora okrepiti obrambne sposobnosti tedanje države.

"A kot rečeno, zgodovina ubira vijugaste in nepredvidljive poti in na koncu je omenjena doktrina skupaj s teritorialno obrambo republikam ponudila edinstveno priložnost za dokaj samostojno obrambno organiziranost. Brez slednje pa, dobrih 20 let kasneje, zavarovanje slovenskega osamosvojitvenega procesa ne bi bilo tako učinkovito," je ocenil Židan.

Dejan Židan je spomnil, da je bil prvotni namen leta 1968 ustanovljene TO in nove doktrine splošnega ljudskega upora okrepiti obrambne sposobnosti tedanje države. | Foto: STA , Dejan Židan je spomnil, da je bil prvotni namen leta 1968 ustanovljene TO in nove doktrine splošnega ljudskega upora okrepiti obrambne sposobnosti tedanje države. Foto: STA ,

Že napoved proslave spodbudila nove delitve v zvezi z osamosvojitvijo

Po Židanovem nagovoru so se udeleženci ob spremstvu policijskega orkestra sprehodili do Gospodarskega razstavišča. Proslave so se med drugimi udeležili tudi ministri za obrambo, za notranje zadeve in za javno upravo, Karl Erjavec, Boštjan Poklukar in Rudi Medved, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder, v. d. generalne direktorice policije Tatjana Bobnar in bivši predsednik republike Milan Kučan.

Sicer je že napoved današnje proslave spodbudila nove delitve v zvezi s slovensko osamosvojitvijo. V Društvu Moris Kočevska reka in Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so opozorili, da je poudarjanje kontinuitete med socialistično in osamosvojitveno TO nesprejemljivo, organizatorji pa so poudarili, da je zanikanje kakršnekoli povezave med obema vojaškima strukturama umetna delitev.

Društvo Moris: organizatorji pri izdelavi značk zlorabili znak Slovenske vojske

Društvo Moris so zmotile tudi značke, ki so jih dali izdelati organizatorji, saj naj bi šlo za zlorabo znaka Slovenske vojske. Na znački sta namreč po navedbah društva združena rdeča zvezda kot simbol Jugoslovanske ljudske armade in znak Teritorialne obrambe Slovenije. Društvo je domnevno zlorabo že pred časom prijavilo glavnemu inšpektoratu za obrambo, nedavno pa so na zadevo opozorili ministra Erjavca.

Ne spreglejte