Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 3. 2021,
10.12

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

80

Natisni članek

Covid-19 Sledilnik Koronavirus COVID-19

Sobota, 20. 3. 2021, 10.12

3 leta, 1 mesec

Mateja Logar: Dvomov ni več, začel se je tretji val #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

80

V petek je bilo ob opravljenih 5.651 PCR-testih ugotovljenih 1.030 novih primerov okužb s koronavirusom. Gre za več kot 18-odstotno rast števila novih okužb v primerjavi s prejšnjim petkom. Zaradi posledic bolezni covid-19 je v petek umrlo šest oseb, skupno pa že 3.967. Zaradi nadaljevanja trenda občutne rasti pozitivnih testov glede na pretekli teden se v javnosti že pojavljajo pozivi strokovnjakov k čimprejšnjemu sprejetju zajezitvenih ukrepov oziroma doslednemu upoštevanju obstoječih. Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar medtem opozarja, da se je začel tretji val epidemije.

 Delovni teden je minil v znamenju rasti števila okužb z novim koronavirusom. Od ponedeljka do petka smo v Sloveniji s PCR-testi v povprečju potrdili skoraj 20 odstotkov več primerov okužb kot v enakem obdobju prejšnji teden.

Pri tem je skrb vzbujajoč podatek, da število opravljenih PCR-testov ta teden ni bistveno odstopalo od števila opravljenih testov teden prej oziroma je bilo v torek in sredo celo nižje. 

V petek je bilo stanje v bolnišnicah sicer nekoliko boljše kot dan prej. Hospitaliziranih je bilo 50 oseb s simptomi, ki kažejo na okužbo z novim koronavirusom, v domačo oskrbo pa je bilo odpuščenih 71 pacientov. Sedemdnevna incidenca okužb je 802. 

Novice Mateja Logar: Gremo v smer, v katero si ne želimo

Logarjeva: Začel se je tretji val okužb

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je danes na družbenem omrežju Twitter zapisala, da gotovo nismo več na robu tretjega vala epidemije oziroma pred njim, ampak se je ta že začel. Logarjeva je opozorila, da smo tretji val začeli še na visokih številkah drugega, in pozvala k doslednemu spoštovanju ukrepov:

Logarjeva je za tiskovno agencijo STA še povedala, da se bo v primeru "alarmantnega" poslabšanja epidemioloških razmer v Sloveniji svetovalna skupina sestala že v nedeljo (naslednji posvet je sicer predviden za ponedeljek) in proučila morebitne nove ukrepe.

Zaradi hitro naraščajočega trenda okužb je na družbenem omrežju Twitter zaskrbljenost izrazil tudi slovenski biokemik Roman Jerala. V današnji objavi je poudaril pomembnost zgodnjega ukrepanja za hitro zajezitev novega vala epidemije in sodržavljane pozval k potrpežljivosti do takrat, ko bo cepiva dovolj za vse:

Aprila bomo doživljali deja vu

Predsednik vlade Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter v petek zvečer medtem opozoril na skrb vzbujajoč epidemiološki trend in državljane pozval k dodatni previdnosti. Dodal je, da bo letošnji april žal podoben lanskemu. Takrat so bili v Sloveniji prvič v veljavi ukrepi za zajezitev epidemije, ki so močno ohromili javno življenje. 

Državni sekretar Vindišar: Do konca junija je še mogoče doseči doseči 60-odstotno precepljenost

Načrt, da bo precepljenost s cepivi proti covid-19 do konca junija 60-odstotna, je še vedno uresničljiv, meni državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Pogoj za to je, da bo dobava cepiv tekoča, je ob obisku ptujske bolnišnice dejal Vindišar.

Ob začetku tretjega vala epidemije je zagotovil, da so pravila določena, in izrazil upanje, da se jih bodo držali vsi izvajalci. Pri tem je povedal, da se je delež okuženih z angleško različico virusa v enem tednu podvojil. Ker je ta različica bolj kužna, je potrebno ukrepe za omejitev epidemije po njegovih besedah še bolj spoštovati. (STA)

Preberite tudi:

krsta
Novice Obupne razmere: skrunitve trupel, nakopičene krste in resne težave s higieno
Izrael
Novice V tej državi si lahko privoščijo stvari, o katerih lahko drugi le sanjamo
Pariz
Novice Pred novo ustavitvijo javnega življenja ljudje množično zapuščajo mesto
Ne spreglejte