Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 9. 2018,
10.28

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

3

Natisni članek

sodišče Matej Raščan Delo Revije

Sreda, 12. 9. 2018, 10.28

5 let, 7 mesecev

Matej Raščan mora vrniti 34 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

3

Matej Raščan, vroče | Raščan je po prevzemu Dela Revij izkoristil ugodno bonitetno oceno družbe in jo v zelo kratkem času občutno prezadolžil z najemanjem posojil pri različnih slovenskih bankah, posojila pa nato prenakazal na račune svojih podjetij Monera in Rašica Point oz. na svoje osebne račune.  | Foto Ana Kovač

Raščan je po prevzemu Dela Revij izkoristil ugodno bonitetno oceno družbe in jo v zelo kratkem času občutno prezadolžil z najemanjem posojil pri različnih slovenskih bankah, posojila pa nato prenakazal na račune svojih podjetij Monera in Rašica Point oz. na svoje osebne račune.

Foto: Ana Kovač

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes opravilo nov narok o tem, koliko denarja mora vrniti nekdanji prvi mož Dela Revij Matej Raščan. Ta je v sojenju zaradi oškodovanja podjetja priznal krivdo ter bil obsojen na štiri leta zapora in vračilo 34 milijonov evrov. Višje sodišče je sodbo razveljavilo, a je sodišče danes odločilo enako.

Sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani Alja Kratovec je svojo odločitev, ki je enaka kot prvič, utemeljila s tem, da so dejstva, med drugim tudi izginulih 34 milijonov evrov, "pravnomočno ugotovljena dejstva", ki jim tudi višje sodišče ni ugovarjalo, saj je obsodilno sodbo za Raščana potrdilo.

Matej Raščan, vroče
Novice Raščan ni priznal krivde za goljufijo s posojilom

Sodnica: Pravna oseba sama od sebe ne more nič početi

Poleg tega je izpostavila tudi, da pravna oseba sama od sebe ne more nič početi, ampak jo upravljajo fizične osebe, v tem primeru Raščan.

Matej Raščan
Novice Matej Raščan gre za štiri leta v zapor

Tožilec Boštjan Valenčič je pozdravil odločitev sodišča, ob tem izpostavil, da sodišča institut spregleda pravne osebe redko uporabijo, primer Raščan pa je po njegovem mnenju "eksemplaričen primer", ko se ta institut uporabi.

Zagovornik Raščana Stojan Zdolšek je že napovedal pritožbo na odločitev sodišča in pričakuje, da bo višje sodišče znova razveljavilo sodbo. "Ne vem, zakaj sodišče tako trmari," je dodal.

Matej Raščan
Novice Matej Raščan je priznal krivdo. V zapor gre za štiri leta.

Raščan je bil oktobra lani spoznan za krivega, da je z zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti nekdaj uspešno družbo Delo Revije, ki je končala v stečaju, oškodoval za več kot 34 milijonov evrov. Raščanova družba Monera je leta 2008 prevzela takrat vodilno družbo za izdajanje revij Delo Revije.

Izkoristil ugodno bonitetno oceno družbe

Raščan je po prevzemu Dela Revij izkoristil ugodno bonitetno oceno družbe in jo v zelo kratkem času občutno prezadolžil z najemanjem posojil pri različnih slovenskih bankah, posojila pa nato prenakazal na račune svojih podjetij Monera in Rašica Point oz. na svoje osebne račune. Bančna posojila so bila slabo ali pa sploh niso bila zavarovana, denar bank pa ni bil porabljen za tekoče poslovanje, temveč za druge projekte.

Višje sodišče v Ljubljani je pred meseci sicer potrdilo obsodilno sodbo za Raščana, vendar ob tem razveljavilo del sodbe, ki se je nanašal na plačilo 34 milijonov evrov, za kolikor naj bi oškodoval družbo Delo Revije, ki jo je prek podjetij v neposredni ali posredni lasti prevzel in nato spravil na kolena.

Ne spreglejte