Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2013,
15.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Zoran Janković SDS

Petek, 25. 10. 2013, 15.47

8 let

PS in SDS bi šlo bolje brez Jankovića in Janše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
PS in SDS bi se morali počasi posloviti od Zorana Jankovića oziroma Janeza Janše. Če bi to storili, bi imeli namreč obe, sodeč po javnem mnenju, na volitvah precej več možnosti.

Potem ko je Zoranu Jankoviću z ustanovitvijo nove stranke na državnozborskih volitvah leta 2011 uspel veliki met, bi dve leti pozneje volivci Pozitivne Slovenije na predsedniškem položaju raje videli Alenko Bratušek. Stranko bi pod njenim vodenjem podprlo 30 odstotkov vprašanih v anketi Episcentra, če bi vajeti znova prevzel Janković, pa le 12 odstotkov.

Slovensko demokratsko stranko medtem še vedno vodi dvakratni premier Janez Janša, ki pa ima med volivci vse manj zaupanja. Če ostane predsednik, bi stranko podprlo slabih 19 odstotkov anketirancev, ob zamenjavi predsednika pa dobrih 34 odstotkov.

Spodbuden rezultat za Alenko Bratušek Rezultat ni nikakršno presenečenje in je skladen z drugimi meritvami javnega mnenja, ki kažejo, da sta vodilni figuri PS in SDS močno problematični, meni politični analitik Igor Pribac. Ob tem dodaja, da ima Janez Janša med delom svojih potencialnih volivcev nekoliko večjo neomajno podporo kot Zoran Janković, kar utegne biti tudi posledica tega, da ima Janković ne samo imenovanega, temveč močnega in zelo aktivnega političnega nasprotnika. Pribac sicer meni, da je rezultat zelo spodbuden za Alenko Bratušek, ki ima glede na vse nepriljubljene ukrepe, ki jih mora sprejemati zaradi krize, zelo visoko podporo.

Potreba po novi politični kulturi Tudi Samo Uhan meni, da je to odraz potrebe po novi politični kulturi v Sloveniji. Kot pravi, se je tudi med volivci PS in SDS pojavila želja po zamenjavi vzorca ravnanja, ki je po mnenju volivcev vsaj v enem delu vzrok za razmere v Sloveniji. Volilno telo si namreč želi političnih voditeljev, ki niso vpleteni v deviantna, koruptivna ali kakorkoli drugače nesprejemljiva dejanja, meni Uhan.

Mateju Makarovičuse medtem zdi povsem razumljivo, da bi omenjeni stranki za določen krog ljudi postali sprejemljivejši brez voditeljev, ki ju dojemajo kot "kontroverzne". Pa vendar to še ne pomeni, da bi ti isti volivci tudi dejansko zaradi tega na volitvah svoj glas namenili PS oziroma SDS, dodaja. Kot opozarja, ni nobenega jamstva, da bi na primer SDS brez Janeza Janše postala stranka relativne večine, kakor tudi ni nobenega zagotovila, da ne bi dobila celo manj glasov.

Sogovorniki so sicer opozorili, da je takšne rezultate anket treba obravnavati z zadržkom, saj so iz merjenja izvzete vse preostale politične stranke.

Ne spreglejte