Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 4. 2015,
15.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zvonko Fišer Aleš Zalar KPK korupcija Vinko Gorenak

Ponedeljek, 13. 4. 2015, 15.17

7 let, 12 mesecev

Prvi tožilec Fišer zavrača ugotovitve KPK: Ravnal sem vestno in v dobri veri (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri odločanju sem ravnal vestno in v dobri veri, brez koruptivnega namena in ne da bi zlorabljal svoj položaj, se je na petkovo presojo KPK odzval generalni državni tožilec Zvonko Fišer.

Senat Komisije za preprečevanje korupcije je v petek izdal zaključne ugotovitve glede imenovanja generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. V poročilu senat ugotavlja, da sta prvi mož tožilstva Zvonko Fišer in nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar ravnala koruptivno, ko sta leta 2012 tretji osebi – gre za Boštjana Škrleca - omogočila zasedbo delovnega mesta.

V petek se je že odzval Aleš Zalar, ki je očitke zavrnil in dejal, da je sam v bistvu kolateralna žrtev prizadevanj, da bi se odstavilo Fišerja. Nobena skrivnost namreč ni, da opozicija že vse od poročila KPK glede premoženjskega stanja prvaka SDS Janeza Janše in takrat Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, vztrajno zahteva Fišerjev odstop.

Fišer: Ugotovitve KPK ne ustrezajo resnici "Državno tožilstvo pod mojim vodstvom s svojim delovanjem dokazuje nasprotno, namreč da se dosledno in učinkovito bori proti korupciji," na očitke odgovarja Fišer. Po njegovem mnenju ugotovitve KPK ne ustrezajo resnici in so rezultat izvedenega pisnega postopka, ki vpletenim ne zagotavlja učinkovitega varovanja pravic v skladu z načeli poštenega odločanja, vključno z izvajanjem dokazov.

"Po drugi strani takšno obravnavanje postopka komisiji omogoča, da izreka najhujše pravne in moralne sodbe zgolj na podlagi lastne razlage ravnanja drugih, ne da bi ti imeli vsaj možnost neposrednega zaslišanja pred komisijo," je zapisal Fišer.

"Niso mi dali možnosti, da se izrečem v postopku pred senatom KPK in niso želeli izvesti nobenega dokaza, ko sem predlagal zaslišanje številnih uslužbencev ministrstva za pravosodje, ki so to pripravljali," je že v petek dejal tudi Zalar.

Sodbe, ki jih z istimi besedami ne bi smeli izreči niti sodišča Fišer je ogorčen tudi nad dejstvom oziroma nespoštovanjem pravic komisije, saj tistim, o katerih je govora, torej njemu in Zalarju, odločitev sploh ni bila posredovana.

Zgrožen je nad tem, da sme državni organ nasproti posameznikom razglašati sodbe, "ki jih z istimi besedami ne bi smelo izreči niti kazensko sodišče". Ugotavlja, da je takšno stanje predvsem posledica zakonske ureditve in dejanskih razmer, v katerih KPK dela.

"Te kljub tehtnim opozorilom stroke in ob izkazanih kršitvah ustave v drugih postopkih ostajajo nespremenjene in ustvarjajo lažno prepričanje, da se s korupcijo najbolj učinkovito spopadajo tisti, ki svoje delo sklenejo s pisnimi mnenji in na načelni ravni," je ogorčen prvi tožilec v državi.

Komu takšne razmere ugajajo, ni težko ugotoviti, pravi. "V luči teh prizadevanj bodo absurdne obtožbe o mojem koruptivnem ravnanju, v povezavi z vedno bolj pogostimi političnimi, medijsko poudarjenimi očitki privedle le do novih poskusov preusmerjanja pozornosti od korupcije same proti tistim, ki korupcijo zatiramo," predvideva Zvonko Fišer. Napoveduje tudi, da se bo z vsebino ugotovitev KPK "s čisto vestjo in z dvignjeno glavo soočil pred vsemi organi, ki so pooblaščeni za ocenjevanje mojega dela".

Gorenak: Kaj bi bilo, če bi Janša rekel, da je s svojim premoženjem ravnal v najboljši veri? "Se še spomnite, kaj se je zgodilo po poročilu KPK januarja 2013, ko je komisija izdala poročilo o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank?" v zapisu na svoji spletni strani sprašuje poslanec SDS Vinko Gorenak.

"Jankoviću je razpadla Pozitivna Slovenija, Janševa vlada je padla. Vrhovno sodišče je je sporno poročilo KPK razveljavilo, Janković je kljub temu brez politične stranke, Janša pa brez vlade. Si predstavljate, kaj bi bilo, če Janša rekel, da je s svojim premoženjem ravnal v najboljši veri?" je ogorčen Gorenak, ki je prepričan, da je že skrajni čas, da prvega tožilca v državi zamenjamo,

Postopke za zamenjavo generalnega državnega tožilca lahko začne edino državnotožilski svet. A, kot ugotavlja Gorenak, so člani tega sveta bolj ali manj Fišerju podrejeni tožilci. Poleg tega je ravno državnotožilski svet Škrleca po tistem, ko je Janševa vlada njegovo imenovanje razveljavila, Škrleca v ponovljenem postopku leta 2013 ponovno imenoval na položaj generalnega direktorja.

Njihov odziv, ali bodo torej zoper Fišerja ukrepali in kako, še čakamo.

Ne spreglejte