SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvi mož hrvaške radiotelevizije je tudi bohinjski hotelir

1

termometer

 | Foto:
Goran Radman lastništva bohinjskega hotela ne zanika, a se brani z besedami, da še vedno čaka pojasnilo, ali mora pristojni komisiji prijaviti svoje premoženje v tujini.

Česar ne znajo ali nočejo povedati javni uslužbenci na visokih položajih, hitro razkrijejo javno dostopne evidence. V predpisani prijavi premoženjskega stanja, ki jo je oddal glavni direktor Hrvatske radiotelevizije Goran Radman, ta ni omenil, da je prek svojega slovenskega podjetja skoraj stoodstotni lastnik hotela Vila Park na izjemno privlačni lokaciji ob Bohinjskem jezeru.

Radmanova prijava premoženjskega stanja je že prejšnji mesec razburjala parlamentarno komisijo hrvaškega sabora o konfliktu interesov, najnovejši dogodek z Radmanovo prijavo pa je toliko zanimivejši, ker vrednost neprijavljenega hotela presega vrednost preostalega premoženja, ki ga je Radman omenil v prijavi svojega premoženjskega stanja, poroča hrvaški Jutarnji list.

Nekdanji počitniški dom hrvaške zveze komunistov Poslopje, v katerem je danes Vila Park, je po zapisih iz radovljiške zemljiške knjige jugoslovanska država podelila takratni Zvezi komunistov Hrvaške, še poroča hrvaški časnik. Po razpadu nekdanje skupne države je ta takrat še počitniški dom kot pravna naslednica hrvaške zveze komunistov prevzela hrvaška stranka SDP, ki jo je vodil Ivica Račan. Ta je ostala lastnica nepremičnine od 6. septembra 1993 do aprila 2003, ko jo je prevzel Penzion Park, družba za gostinstvo in turizem, d. o. o., Bohinjsko jezero.

Dolgoletni skrbnici direktorsko mesto v podjetju z izgubo V poslovnem imeniku bizi.si najdemo podatek, da družbo, ki obstaja od leta 1993, predlanskim in lani pa je izkazala izgubo, zastopa Jana Biščan. Dolgoletna skrbnica Vile Park po razpadu nekdanje skupne države je leta 2002 Mladini izjavila, da od takratnega lastnika, hrvaške stranke SDP, vilo najema za 12 tisoč nemških mark (dobrih šest tisoč evrov) letno.

Biščanova je bila deset let edina ustanoviteljica družbe, ki je danes lastnik Vile Park, so še ugotovili hrvaški kolegi. Sedmega januarja 2003 je v družbo vstopil Goran Radman, ki je z ustanovnim kapitalom 648.765 evrov postal 98,7-odstotni lastnik družbe, Jani Biščan pa je 8.763 evrov ustanovitvenega kapitala zadoščalo za 1,3-odstotni lastniški delež. Seštevek njunih vložkov je kupnina, ki sta jo (asimetrična) solastnika samo dva meseca pozneje nakazala na Hrvaško za nakup nepremičnine, ki jo je družba Penzion park d. o. o. vpisala kot lastnica približno mesec pozneje.

Dvomov bo hitro konec Radman po razkritju v medijih lastništva hotela v Bohinju sicer ne zanika. Novinarjem je izjavil, da je po njegovi presoji prijavni obrazec spisan le za imetje na Hrvaškem in da svojega lastništva Vile Park ni skrival. Po njegovih besedah je to omenjeno tudi na spletnih straneh njegovega delodajalca – hrvaške radiotelevizije. Zagovarja se še, da čaka na pojasnila, ali je pristojni komisiji, ki odloča o morebitnem konfliktu interesov, dolžan prijaviti lastništvo zunaj lastne države.

Še vedno pa ni pojasnjeno, zakaj je svoje vprašanje komisiji zastavil šele pred nekaj dnevi, ko so hrvaški novinarji po pregledu slovenskih javnih zbirk podatkov našli njegovo bohinjsko premoženje. Predsednica komisije Dalija Orešković želi odgovor Radmanu najprej posredovati po uradni poti, ne prek medijev, obljublja pa, da bodo to storili pregledno in prej kot v predpisanem petnajstdnevnem roku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin