Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2018,
15.19

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Natisni članek

Hrvaška sodišče RTV-prispevek HRT

Ponedeljek, 26. 2. 2018, 15.19

6 let, 1 mesec

HRT lastnikom apartmajev nezakonito zaračunal naročnino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86
HRT | Foto STA

Foto: STA

Prvostopenjsko sodišče v Zagrebu je razsodilo, da je hrvaška javna radiotelevizija HRT več lastnikom apartmajev, večinoma na otoku Krk, leta 2007 nezakonito zaračunavala RTV-prispevek. Sobodajalcem mora HRT tako izplačati za 18 tisoč kun oziroma 2.420 evrov odškodnine. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Po poročanju spletnega portala televizije N1 je 19 lastnikov apartmajev v tožbi proti HRT navedlo, da so hrvaški javni radioteleviziji vse leto plačevali prispevek za vsak televizor v svojih stanovanjih oziroma počitniških hišah.

Leta 2007 so jih nato obiskali predstavniki HRT in od njih zahtevali, da naročnino plačujejo tudi za vsak televizor v prostorih, ki jih med turistično sezono oddajajo turistom.

HRT sobodajalcem grozil s tožbami in opomini

Kot trdijo lastniki apartmajev na Krku, so predstavnikom HRT že ob njihovem prvem obisku leta 2007 plačali RTV-prispevek v gotovini oziroma prek položnice.

Vendar jim je HRT od junija do septembra pošiljal račune za televizijske sprejemnike v njihovih nepremičninah, ki jih oddajajo turistom. Tistim, ki do roka niso plačali računov, je HRT nato poslal opomine z obrestmi.

Turistična skupnost občine Baška na otoku Krk je julija 2007 od pristojnega ministrstva za kulturo v Zagrebu zahtevala pojasnilo o načinu plačevanja za lastnike apartmajev, a so od ministrstva dobili odgovor, da so lastniki "dolžni plačati mesečni prispevek za vsak televizijski sprejemnik v prostoru, sobi ali apartmaju, ki se uporablja za oddajanje nepremičnin v turistične namene".

HRT nezakonito izenačil fizične in pravne osebe

Čeprav aktualna hrvaška zakonodaja izrecno ne zahteva, da morajo gosti v apartmajih plačevati prispevek za javno radiotelevizijo, je HRT od sobodajalcev zahteval, da plačujejo prispevek. 

Kot so pojasnili na hrvaški javni radioteleviziji, morajo fizične osebe, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, RTV-prispevek plačevati na enak način kot pravne osebe. Zagrebško sodišče je takšno trditev v nepravnomočni sodbi zdaj zavrnilo.

Kot so poudarili sodniki, fizične osebe, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, glede na veljavno zakonodajo niso izenačene s pravnimi osebami, ko gre za plačevanje naročnine na HRT. "Ker tožniki niso pravne osebe, iz tega sledi, da HRT ni imel pravne podlage za to, da zahteva plačevanje prispevka za vsak televizijski sprejemnik v apartmajih," so zapisali v razsodbi. 

Ali se bo HRT, ki mora lastnikom apartmajev skupaj plačati za 2.420 evrov odškodnine, na nepravnomočno sodbo pritožil, za zdaj še ni znano.

Ne spreglejte