Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2014,
14.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

komar

Četrtek, 17. 7. 2014, 14.18

8 let

Prve okužbe z virusom Zahodnega Nila v Srbiji, v Sloveniji večje nevarnosti ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Srbiji so odkrili prvi primer okužbe z virusom Zahodnega Nila, zaradi katerega je lani samo v tej državi umrlo najmanj 25 ljudi. V Sloveniji večje nevarnosti za okužbo ni.

Srbski inštitut za javno zdravje je včeraj potrdil prvi primer okužbe z virusom Zahodnega Nila, ki ga prenašajo komarji. Dr. Milan Jovanović Batut opozarja, da bo okužb v prihodnjih dneh zagotovo še več.

Komarji prenašalci tudi v Sloveniji Gre za virus, ki ga prenašajo komarji iz rodu Culex in nekatere vrste komarjev Aedes, ki so tudi v Sloveniji domorodni in obenem pogosto razširjeni, zadržujejo pa se predvsem ob močvirjih, pojasnjuje biolog dr. Tomi Trilar iz naravoslovnega muzeja. Testov, ali so ti komarji pri nas okuženi, nimamo.

Sicer dr. Trilar pojasnjuje, da je v Sloveniji razširjena le prva vrsta virusa Zahodnega Nila, ki je manj nevaren kot druga vrsta, znana kot smrtonosna različica nilske mrzlice, ki je v Evropi razširjena od Madžarske prek Srbije do Grčije.

Osemdeset odstotkov okužbe brez bolezni Virus se na človeka prenaša s pikom, v 80 odstotkih primerov se po okužbi razen srbečice ne zgodi nič, pravi dr. Maja Sočan iz centra za nalezljive bolezni na Inštitutu za varovanje zdravja. Bolezen se tako razvije v le 20 odstotkih pikov, njeni znaki pa so podobni tistim pri gripi: - vročina, - glavobol, - slabo počutje, - bolečine v mišicah, - izpuščaj.

Bolezenski znaki minejo v nekaj dneh in nikoli ne trajajo dlje kot en teden.

Hujše posledice enake kot pri piku okuženega klopa Zelo majhen delež okuženih bolnikov, odstotek ali manj, razvije težjo obliko bolezni, imenovano akutni meningitis ali akutni meningoencefalitis. Večjo možnost za to imajo starejši, kronični bolniki in bolniki z motnjo imunosti. Ti bolniki se spopadajo s: - hujšim glavobolom, - otrplostjo tilnika, - slabostjo in bruhanjem.

Po besedah dr. Sočanove se lahko pri teh bolnikih vnetje z možganske ovojnice razširi tudi na možganovino, torej postane vnetje centralnega živčnega sistema, ki se kaže v zaspanosti, psihični neustreznosti, krčih in raznih motnjah zavesti. Dolgoročne posledice so lahko tudi težave s spominom, koncentracijo, razdražljivostjo in težje prenašanje sonca.

Med tistimi, ki zbolijo, jih umre zelo majhen odstotek, večja pa je nevarnost pri starejših ljudeh in bolnikih s slabim imunskim sistemom. V Srbiji so bili lani med 210 bolniki 203 ljudje hospitalizirani, 25 pa jih je umrlo.

Preprečite možnost razmnoževanja komarjev Pred nadležnimi piki komarjev se lahko zaščitimo z uporabo repelentov in z oblačili z dolgimi rokavi. Najbolj učinkovita zaščita pa je po mnenju dr. Sočanove to, da v svoji bližini preprečimo razmnoževanje komarjev. Ker se ti najbolj razmnožujejo v stoječih vodah, se ob svojem domu izogibamo kakršnimkoli oblikam stoječe vode – v žlebovih, majhnih ribnikih, okrasnih vazah …

Ne spreglejte