Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2011,
20.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

anketa pokojninska reforma

Nedelja, 15. 5. 2011, 20.07

8 let

Protikrizna zakona bi "gladko padla"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na referendumih o pokojninski reformi, delu na črno in arhivih, ki bodo 5. junija, bi vsaj dva od treh zakonov najverjetneje padla, kaže anketa, ki jo je Mediana opravila za RTV Slovenija.

Kot ugotavlja TV Slovenija, bi vladi morda uspelo le pri zakonu o arhivih, oba reformna in protikrizna zakona pa bi "gladko padla". Število nasprotnikov pokojninske reforme se je sicer nekoliko zmanjšalo, a še vedno je več kot tretjina tistih, ki bi glasovali proti. Število podpornikov se je povišalo za šest odstotnih točk. Za reformo se najbolj ogrevajo starejši od 60 let, volivci SD in Zares. Najbolj proti so volivci NSi, SDS in DeSUS. Za pokojninsko reformo le 34,8 odstotka sodelujočih Med tistimi, ki se bodo referenduma gotovo udeležili, bi jih 34,8 odstotka glasovalo za pokojninsko reformo, 50,7 odstotka bi jih glasovalo proti, 14,5 odstotka pa je še neodločenih. Najslabše kaže zakonu o delu na črno. Proti je celo dvakrat več ljudi kot tistih za. Tudi po strankarskih preferencah je povsod, celo med volivci koalicije, ki je zakon izglasovala, bistveno več nasprotnikov. Za zakon bi glasovalo 26,7 odstotka tistih sodelujočih v anketi, ki so odgovorili, da se bodo zakona zagotovo udeležili. Proti jih je 55,3 odstotka, neopredeljenih je še 18 odstotkov.

Najbolj je razmerje med zagovorniki in nasprotniki izenačeno pri referendumu o zakonu o arhivih, a je tu tudi največ neodločenih. Med podporniki zaprtja arhivov je sicer več moških. Za zakon bi glasovalo 34,2 odstotka vprašanih, proti bi bilo 36,4 odstotka vprašanih, neodločena pa je slaba tretjina oziroma 29,4 odstotka vprašanih.

Na TV Slovenija še ugotavljajo, da bi na volišča prišlo najmanj 40 odstotkov volilnih upravičencev, morda pa celo vsak drugi volilni upravičenec.

Na volitvah bi zmagala SDS Ob vprašanju, koga bi volili, če bi bile prihodnjo nedeljo volitve v državni zbor, se je 18,4 odstotka vprašanih izreklo za največjo opozicijsko stranko SDS. Največja vladna stranka SD bi prejela 12,9 odstotka glasov. Tretja bi bila SNS s 7,3 odstotka glasov vprašanih, DeSUS bi prejela 6,1 odstotka glasov. Parlamentarni prag bi po rezultatih Medianine ankete prestopila še LDS (5,6 odstotka glasov vprašanih) ter SLS (pet odstotkov glasov vprašanih).

Izven parlamenta bi ostala koalicijska Zares (3,2 odstotka) ter zunajparlamentarna NSi (2,3 odstotka). Skoraj osem odstotkov anketirancev bi volilo koga drugega. Neodločenih o tem, za koga bi glasovali, je še 13,3 odstotka vprašanih, 12,5 odstotka vprašanih na volitve ne bi šlo.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo za RTV Slovenija izvedel med 9. in 12. majem na vzorcu 700 polnoletnih državljanov.

Ne spreglejte