Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 9. 2013,
19.48

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Združenje občin Slovenije Miro Cerar Robert Smrdelj občine

Torek, 10. 9. 2013, 19.48

5 let, 2 meseca

Proti združevanju tako majhne kot velike občine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predlog za zmanjšanje števila občin in spremembe njihovega financiranja v skupnosti in združenju občin Slovenije razumejo kot napad na lokalno samoupravo.

V Skupnosti občin Slovenije (SOS) in Združenju občin Slovenije (ZOS) so prepričani, da vse skupaj vodi v večjo centralizacijo države in rušenje enega od redkih sistemov, ki v tem trenutku še precej stabilno deluje.

Pomisleke imajo tudi glede napovedanega prihranka, ki naj bi ga prineslo združevanje občin. Notranji minister Gregor Virant govori o sto milijonov evrov prihranka, kratkoročno pa o desetih milijonih prihranka na račun plač županov in nadomestil svetnikov. Predsednik SOS Ivan Žagar meni, da bi bilo tega prihranka le za pet milijonov, in opozarja na škodo, ki bi jo povzročili s tem. Pojavljali bi se številni tehnični zapleti in kakšni dve leti bi se ukvarjali s tem namesto z razvojnimi vprašanji.

Spremembe zakona o financiranju so medtem že poslali v medresorsko usklajevanje, ne da bi kdo občine kaj vprašal, kaj si mislijo o njem, pa je opozoril predsednik ZOS Robert Smrdelj. Poleg tega od znižane povprečnine že zdaj občine dobivajo 200 milijonov evrov manj, z dogovorom, da bodo stroške občin znižali za deset odstotkov, pa ni bilo nič in zakon o uravnoteženju javnih financ občin ni bil sprejet. V tem trenutku, dokler ta zaveza ne bo uresničena, pa predlaganim spremembam zakona o financiranju občin nasprotujejo.

Žagar je tako ugotavljal, da so vsi ukrepi v škodo občin. Zdaj pričakujejo, da se bo predsednica vlade Alenka Bratušek srečala z njimi. Kot pravi predsednik ZOS Robert Smrdelj, so argumenti na njihovi strani. Če pa bi bile rešitve klub vsemu uveljavljene, napoveduje uporabo vseh možnosti, ki jih imajo na voljo, tudi ustavno presojo.

Ne spreglejte