Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 5. 2014,
12.28

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Igor Lukšič Jernej Pikalo

Četrtek, 22. 5. 2014, 12.28

5 let, 6 mesecev

Projekt "državljanska vzgoja" pod lupo kriminalistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ministrstvo za izobraževanje mora kriminalistom posredovati dokumentacijo v zvezi z razpisom, na katerem sta zmagala projekta FDV in SAZU. Igor Lukšič trdi, da gre za lažno ovadbo.

Ljubljanski kriminalisti so na ministrstvo za izobraževanje, ki ga vodi Jernej Pikalo, 12. maja naslovili dopis za predajo vse razpisne dokumentacije v povezavi s projektom "formalne oblike izobraževanja za državljanstvo v multikulturni družbi", poroča časnik Finance.

Gre za razpis, na katerem sta zmagala projekta Fakultete za družbene vede "državljanska vzgoja" in Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) "medkulturni odnosi". FDV je za projekt prejel 600 tisoč evrov, SAZU pa 800 tisoč evrov sredstev, poroča časnik.

Kot so še zapisali, naj bi ministrstvo in ministra obiskali kriminalisti, vendar naj bi bil Pikalo na službeni poti v tujini že od ponedeljka. Projekt naj bi bil tudi pod lupo Evropske komisije, ki naj bi od ministrstva zahtevala pojasnila.

Ovadba sicer Igorju Lukšiču, Jerneju Pikalu in Aljušu Pertinaču očita nepravilnosti pri omenjenem razpisu iz leta 2009. Projekt se je na FDV izvajal pod okriljem Centra za kritično politologijo, ki ga vodi Andrej Lukšič, brat Igorja Lukšiča. Vodja projekta "državljanska vzgoja" je bil Pikalo, sodelovala pa naj bi tudi Marina Lukšič Hacin, sestrična Igorja Lukšiča, še poročajo Finance.

Lukšiču, ki je tedaj vodil šolsko ministrstvo, ovadba očita zlorabo uradnega položaja, saj naj bi Pikalu in preostalim omogočil pridobitev večje premoženjske koristi. Pri tem naj bi kot sostorilca sodelovala Pikalo, ki naj bi pripravljal FDV-jev projekt, in Pertinač, ki je koordiniral razpisni postopek.

Lukšič je za omenjeni časnik dejal, da ga v zvezi z ovadbo kriminalisti niso zaslišali, prav tako od njega niso ničesar zahtevali. Nadaljevanje preiskave ga niti ne preseneča niti ne skrbi. "Jasno je, zakaj je bila ta lažna ovadba vložena. Da bi vi, dva dni pred volitvami, lahko pisali članek o tem," je še povedal za Finance.

Na Policijski upravi Ljubljana so nam odgovorili, da po pregledu dogodkov, ki so bili prijavljeni na PU Ljubljana, niso našli dogodkov, ki bi se navezovali na sedež ministrstva. Zaradi varstva podatkov pa na konkretna vprašanja ne morejo odgovorjati.

Ne spreglejte