Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Torek,
19. 12. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Natisni članek

smreka božič prazniki prazniki Ljubljana ljubljanska tržnica jelka

Torek, 19. 12. 2017, 17.00

6 let, 4 mesece

Prodajalec smrek v Ljubljani: Ljudje včasih niso toliko barantali #foto #video

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Božična drevesa jelke smreke ljubljanska tržnica | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Na ljubljanski tržnici prodajalci božičnih dreves že od petka obiskovalcem ponujajo prave božične jelke vseh oblik in velikosti. Cene dreves se gibljejo nekje od 5 pa vse do 50 evrov, odvisno od tega, kako lepa so, razlagajo ponudniki.

"Za gojeno smrečico je treba kupiti sadiko, treba jo je posaditi, gnojiti. Jo nato vzdrževati in čakati še od osem do 12 let, da smreka zraste. Potem, ko pa kupcu rečeš 20 evrov, ti reče, da je predraga. To ni res. Ne more biti. In potem, ko ljudem poveš, koliko dela je bilo vloženega vanjo, jo nazadnje kupijo," je povedal Zvone Bregar, eden od prodajalcev božičnih dreves na ljubljanski tržnici.

Na ljubljanski tržnici ponudniki božičnih dreves ponujajo tako gojena drevesa, katerih vloga je zgolj okrasna, kakor tudi prava gozdna drevesa. "Te gojene smreke rastejo kot rože. To niso smreke iz gozda," je razlagal drugi od prodajalcev božičnih dreves Martin Smrekar, ki ima ta posel kar v genih. "Prodajam že 18 let. Včasih je prodajal moj oče, zdaj jaz, prav tako pa že moj sin," je povedal.

Prave smreke kot tradicija

"Smrečice prodajam že 40 let," je dejal prodajalec Bregar, ki na ljubljanski tržnici drevesa prodaja najdlje od vseh ponudnikov, in dodal, da je bilo včasih vse čisto drugače. "Ljudje niso toliko barantali in izbirali. Danes so vsi izbirčni in natančni," je dejal. Prav tako včasih ni bilo gojenih smrekic, ampak zgolj gozdne. "To je bila tista ta prava tradicija," trdi prodajalec.

Včasih ni bilo namensko gojenih božičnih smrek, ampak zgolj prave gozdne. | Foto: Ana Kovač Včasih ni bilo namensko gojenih božičnih smrek, ampak zgolj prave gozdne. Foto: Ana Kovač

Naravno bolj v modi kot plastično

"Včasih je bilo prodanih trikrat več dreves kot danes," je razložil Bregar. Plastične smreke so v preteklosti izpodrinile prave, prodajalec pa opaža, da se položaj spet obrača. "Odkar so na voljo plastične smreke, je prodaja za nekaj let precej upadla, zdaj pa se spet povečuje," je dodal. Ljudje namreč spet bolj posegajo po pristnih božičnih drevesih.

Kakšno smreko izbrati?

Prodajalec Smrekar je razložil, da ni vsaka smreka za vsakogar. "Vsak želi določeno obliko, ali bolj široko, ozko, bolj visoko ali nizko," je povedal. Opozarja, da je pri nakupu pomembno to, da je smreka ob otipu iglic vlažna. Prav tako mora imeti močno steblo, da zaradi večje količine vlage v njej, dlje zdrži. Podstavek smreke pa si lahko kupci naknadno prilagodijo sami.

Pri nakupu smreke je treba biti pozoren na to, da ta vsebuje dovolj vlage. | Foto: Ana Kovač Pri nakupu smreke je treba biti pozoren na to, da ta vsebuje dovolj vlage. Foto: Ana Kovač

"Drevo pa mora biti plombirano, torej označeno z listkom," je opozoril Smrekar. Ta oznaka namreč dokazuje, da je bila smreka res posajena s tem namenom in legalno prodana. "Če listka ni, lahko pomeni, da je smreka ukradena oziroma kupljena na črno," je dodal. Listke imajo zgolj smreke, ki so bile gojene, tiste, ki pa so bile posekane v gozdu, oznake nimajo.

Fotogalerija
1 / 11
Ne spreglejte