SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Proč z alkoholom, v vročini pomaga le voda

3

termometer

 | Foto:
Ob vročini, s katero se spopadamo v teh dneh, je treba še posebej skrbeti za svoje zdravje. Predvsem je pomembno, da popijemo veliko tekočine. A ne katerekoli.

Pitje tekočin je potrebno za vzdrževanje ravnovesja vode v telesu. Za dobro fizično in tudi psihično počutje je pomembno, da popijemo dovolj tekočine, opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja. Količina je sicer odvisna od telesne teže, pa vendar naj bi odrasli dnevno v povprečju popili od dva do dva in pol litra tekočine. Od tega približno liter zaužijemo s hrano. Otroci naj bi zaužili liter manj.

Zaradi povečanega znojenja v vročih dneh pa je treba količino primerno povečati. Enako velja, če smo dodatno telesno aktivni.

Izsušenost lahko vpliva na krvni tlak Prvi znaki, da smo premalo popili, so zmanjšana zbranost, pozornost in slabše spominske funkcije. Izsušenost lahko vpliva tudi na krvni tlak, krvni obtok, prebavo in delovanje ledvic. Hujše izsušitve pa že lahko ogrožajo življenje.

Občutek žeje se pojavi šele, ko v telesu nastane opazna, približno enoodstotna izsušitev. Posebna pozornost zato v poletnih mesecih velja za otroke in tudi za starejše, saj imajo ti večje potrebe po tekočini ali pa niso sposobni tako dobro uravnavati telesne temperature kot odrasli. Pomembno je, da prepoznavamo, ali imamo v organizmu dovolj vode. To najbolje ugotovimo z občutkom za žejo in s pogostostjo odvajanja vode. Če je urin temnejši in hodimo redko na vodo, je to dodaten znak, da moramo zaužiti več tekočine.

Kaj je priporočljivo piti? Najprimernejša in najbolj zdrava tekočina je voda.

V primeru večje izgube soli s potenjem ob večjih telesnih naporih na inštitutu priporočajo pitje mineralne vode ali izotoničnih napitkov. Od pijač, ki vsebujejo sadni in zelenjavni delež, priporočajo predvsem stoodstotni sadni in zelenjavni sokovi, predvsem tisti brez dodanega sladkorja. Primerno pa je, da jih razredčimo z vodo. Za žejo priporočajo tudi nesladkane zeliščne in sadne čaje.

Manj primerne pa so negazirane in gazirane aromatizirane brezalkoholne pijače ter sladkani aromatizirani čaji. Še posebej pa odsvetujejo napitke s kofeinom in alkoholne pijače.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin