Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 2. 2018,
15.39

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

9

Natisni članek

Prlekija mučenje živali

Torek, 6. 2. 2018, 15.39

6 let, 2 meseca

63-letnica v Prlekiji obglavljala mačke in pse #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

9

Po množični zastrupitvi psov pred nekaj tedni Prlekijo pretresa obglavljanje živali pri Ljutomeru. Tam so na eni od njiv odkrili več mačjih trupel z odrezanimi glavami. V središču preiskave sta 63-letna ženska in njen brat, ta naj bi ji v nekaj primerih pri tem celo pomagal. Ko je ubila še njegovo mačko, pa naj bi jo le prijavil policiji.

Video: Planet TV


Prve vesti o obglavljenih mucah je v Branoslavcih preverjal Vinko Žigart iz Društva za dobrobit živali AniMa. Sledi je iskal na tej njivi za naseljem, kjer naj bi bila mačja trupla zakopana.

Aktivist za zaščito živali nam je grozovite prizore pokazal na telefonu, s katerim je obglavljene mačke fotografiral. Mačkam in celo psom naj bi glave za stenami te hiše in gospodarskega poslopja odrezovali že več let. Okolica pa je o nehumanem početju izvedela šele po sporu brata in sestre, ki živita pod isto streho.

63-letno žensko, ki naj bi obglavljala mačke, je policiji prijavil kar njen brat. Prekipelo mu je, ko naj bi glavo odrezala tudi njegovi mački.

Pomagal naj bi tudi brat

Policija zdaj v preiskavi ugotavlja, kakšni sta bili pri domnevnem kaznivem dejanju pravzaprav vlogi brata in sestre. Moški naj bi namreč v nekaj primerih ženski celo pomagal pri obglavljanju.

"Policisti smo prejeli prijavo zaradi obglavljene živali. Zadevo evidentiramo kot kaznivo dejanje mučenje živali in je še v fazi zbiranja obvestil," je dejala Suzana Rauš z mariborske policije.

Kazen tudi leto dni zapora

Za kaznivo dejanje mučenja živali sta predvidena denarna kazen in zapor do enega leta. A kot pravijo v društvu AniMa, je kljub številnim dokazom mučenje živali mnogokrat težko dokazljivo.

"Dokler bo zakonodaja tako ohlapna in s takimi luknjami, kot je, je to nemogoče urediti," je prepričan Viko Žigart iz Društva dobrobit živali AniMa. Ob zastrupljenih psih v Bunčanih in odvrženi psički v zaprti kartonasti škatli v Lukavcih je obglavljenje mačk že tretji primer krutega ravnanja z živalmi v le nekaj tednih. 

Ne spreglejte