Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 11. 2017,
19.06

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

ples

Četrtek, 2. 11. 2017, 19.06

6 let, 5 mesecev

Pristal je na invalidskem vozičku, a še vedno pleše #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Največja strast Amirja Alibabića, 21-letnega študenta tretjega letnika fakultete za družbene vede, je ples. Kljub temu, da je na vozičku in je gibalno omejen, dosega izvrstne rezultate. Pred tednom dni je postal svetovni podprvak v parašportnem plesu.

Novinarka: Petra Vehovar/Video: Planet TV


Zaradi padca doživel možgansko kap

Amir Alibabić je bil pred 15 leti popolnoma zdrav deček. "Moja nesreča se je zgodila, ko sem bil star šest let. Zaradi padca se mi je naredil strdek v vratni žili, ki je potem povzročil možgansko kap. Ko sem se po nesreči zbudil iz kome, nisem mogel početi ničesar, lahko sem samo gledal," svojo zgodbo pripoveduje Amir.

Kot otrok o invalidnosti ni razmišljal

Po letih rehabilitacije se je znova naučil govoriti, sedeti, pridobil pa je tudi moč telesa. Zdaj lahko normalno uporablja levo roko in zgornji del telesa, nogi pa le delno. Kot je povedal, je bil takrat še otrok, to je zelo močno vplivalo nanj in na njegovo miselnost, saj se pravzaprav še ni veliko zavedal, niti ni razmišljal o tem, ali je invalid ali ne.

S plesom se lahko umakne od grobe realnosti

Ples voziček | Foto: Otrok, ki se je dobro leto po poškodbi vrnil v šolo. In ravno želja po šolanju ga je pripeljala v Ljubljano, kjer je prvič obiskal trening plesa. "Ples je zame zatočišče, kraj, kamor se lahko umaknem od grobe realnosti in se pokažem v dejanjih, kdo sem, kaj sem," dodaja. Zanj je, kot pravi, nekaj edinstvenega, saj lahko z gibi pokaže, kdo v resnici je. 

"Meja je samo nebo"

S plesom se zadnje leto ukvarja profesionalno, zato smo se z njim srečali v dvorani, kjer se je pripravljal na svetovno prvenstvo v Belgiji. "Pred tekmovanjem sem tu treniral vsak dan. A se je splačalo," pove.

Dosegel je zgodovinski uspeh za slovenski ples na vozičku. Postal je svetovni podprvak v parašportnem plesu. "Sam sebi in drugim sem dokazal, da so meje samo v naših glavah in da je meja samo nebo," je dodal Amir.

Ne spreglejte