Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 5. 2020,
6.19

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,89

1

vreme dež ledeni možje uscana Zofka

Natisni članek

Torek, 12. 5. 2020, 6.19

4 leta, 2 meseca

Prihajajo ledeni možje in mokra Zofka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,89

1

V prihodnjih dneh godujejo t. i. ledeni možje, ki po ljudskem izročilu prinašajo hladne dni in deževje sredi maja. Skladno s tradicijo si že od danes namesto prijetnega pozno spomladanskega vremena obetamo oblačno in deževno vreme z občasnimi nevihtami ter tudi padec temperatur.

Na današnji god sv. Pankracija bo po napovedih agencije za okolje oblačno, deževno in hladneje. Dež bo do jutra zajel vso državo. Jutranje temperature bodo od 9 do 15 stopinj Celzija. Čez dan bo oblačno in deževno, le na severovzhodu bo popoldne že povečini brez padavin. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Popoldanske temperature bodo od 6 do 11, na Goriškem in ob morju od 15 do 19 stopinj Celzija, piše STA.

V sredo in četrtek, ko godujeta sv. Servacij in sv. Bonifacij, pa se obeta spremenljivo do pretežno oblačno vreme. Nastale bodo posamezne plohe, v četrtek tudi nevihte.

Ledeni možje, sveti Pankracij, Servacij in Bonifacij, godujejo od 12. do 14. maja. V preteklosti so jim pripisali krivdo za mrzlo in mokro vreme, ki se ob še mogočem prodoru polarne zračne mase nad naše kraje lahko pojavi v maju. Za njimi 15. maja goduje sveta Zofija. Ker na njen god rado dežuje, so ji v ljudskem izročilu nadeli ime mokra oziroma uscana Zofka.

Vrtičkarji bodo sadili paradižnik

Po ledenih možeh se ravnajo številni vrtičkarji v Sloveniji, saj velja, da je s saditvijo nekaterih sadik na prosto dobro počakati, da minejo ledeni možje in da se zemlja dovolj ogreje. To še posebej velja za plodovke, med katere spada paradižnik, ki je priljubljen na slovenskih vrtovih, še piše STA.

Vreme 12.5.2020 | Foto:

Na Zgornjem Avstrijskem težave zaradi viharnega vetra

Na Zgornjem Avstrijskem so imeli v ponedeljek zvečer težave zaradi viharnega vetra. Gasilci so morali posredovali kar 84-krat. Najhuje je bilo na se severu te avstrijske zvezne dežele. Gmotno škodo še ocenjujejo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot so sporočili gasilci, so se v viharju odlomile številne veje dreves. V kraju Wels je večja veja padla na dostavno vozilo, zaradi česar so morali voznika zaradi lažjih poškodb odpeljati v bolnišnico. V kraju Enns je drevo padlo na večstanovanjsko hišo ter poškodovalo več parkiranih avtomobilov. Poškodovanih ni bilo, piše STA.

Vreme 12.5.2020 | Foto:

Vreme 12.5.2020 | Foto:

Več o vremenu po Sloveniji preberite na vreme.siol.net.
Ne spreglejte