SiolNET. Novice Slovenija
6,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija ima novo vlado pod vodstvom Janeza Janše #video

6,07

termometer

Državni zbor je z 52 glasovi za in 31 proti potrdil ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil prvak SDS Janeza Janša. S tem je Slovenija dobila 14. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS.

Za imenovanje vlade je glasovalo 52 poslancev koalicijskih SDS, SMC, NSi in DeSUS ter opozicijske SNS in poslanca narodnih skupnosti. Proti so glasovali poslanci LMŠ, SD in Levice, poslanec SMC Jani Möderndorfer pa se je pri glasovanju vzdržal, piše STA.

Vseh 16 ministrov nove vlade je pred državnim zborom že zapriseglo, da bodo spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije.

Novi vladi že čestitke iz tujine

Nova slovenska vlada je po potrditvi v DZ že prejela prve čestitke iz tujine. Čestitala sta ji avstrijski kancler Sebastian Kurz in ameriško veleposlaništvo v Ljubljani, piše STA.

Osredotočenost na ukrepe zaradi koronavirusa

Nova vlada na petek, 13., mandat začenja v zaostrenih razmerah spopadanja z epidemijo koronavirusa. Tudi Janša se je ob predstavitvi ministrske ekipe pred glasovanjem v DZ osredotočil na ukrepe, ki jih bo treba sprejeti za omejitev širjenja novega koronavirusa. Napovedal je, da bo prva seja novoimenovane vlade že uro po potrditvi v DZ, sklicana je tudi že primopredaja poslov med dosedanjim premierjem Marjanom Šarcem in Janšo.

Tudi v razpravi poslancev je bilo največ besed namenjenih nujnosti obvladovanja širjenja koronavirusa.

Janez Janša, vlada Foto: STA

Janša je že uvodoma ob predstavitvi povedal, da njegova obrazložitev ne bo običajna obrazložitev predloga ekipe, tudi časa za podrobnejšo predstavitev ukrepov iz koalicijske pogodbe ne bo, saj se danes "vsi skupaj ukvarjamo z bistveno bolj urgentno zadevo". Je pa napovedal, da bo glede na spremenjene makroekonomske napovedi vlada prisiljena čim prej pripraviti rebalans proračuna, piše STA.

"Slovenija ni naredila, kar je bila dolžna narediti"

Napovedal je nekatere ukrepe za obvladovanje epidemije, ob tem pa je bil kritičen do zdaj sprejetih ukrepov oziroma njihovega izvajanja. Tako se nekateri ukrepi, ki so bili formalno sprejeti, niso nikoli izvajali: "Še danes ni bilo zdravstvenega nadzora na Letališču Jožeta Pučnika, verjetno je to edino letališče v Evropi, ki je brez tega." Po njegovih besedah koordinacija ni delovala, Slovenija pa ni naredila, kar je bila dolžna narediti.

Po njegovih besedah je odslej potrebna dosledna, učinkovita, urna koordinacija ne samo v Sloveniji, temveč tudi med sosednjimi državami in znotraj EU. Dodal je, da tudi nekatere druge bližnje države niso ravnale pravilno.

"Drastično spremeniti svoje navade"

Poudaril je, da je pred nami čas, ko bodo ključnega pomena tri stvari. Prva je sposobnost vsaj za nekaj časa spremeniti navade. "Od tega, koliko bomo sposobni drastično spremeniti svoje navade, bo odvisno, kako uspešno bomo upočasnili širjenje virusa v Sloveniji," je dejal.

Ob tem je poudaril tudi pomen samoiniciativnosti vsakega posameznika, predvsem pa odločevalcev. Vse prebivalce je tudi pozval, naj omejijo medsebojno druženje.

Janez Janša, vlada Foto: STA

Janez Janša Novice Janša poslal imena ministrov: na seznamu dve presenečenji

Druga ključna zadeva je po njegovih besedah povečanje zmogljivosti za odkrivanje novih okužb, čeprav smo najprimernejši trenutek že zamudili. Tretja ključna stvar pa je oskrba težko obolelih, je poudaril.

"Zdravstveni sistem ima težave z zmogljivostmi in organizacijo že v normalnem stanju. Zdaj marsikje poka po šivih, v prihodnjih dneh pa bo to še bistveno huje," je opozoril. Dejal je, da se je reorganizacija že začela, pri čemer upa, da bo končana pravočasno.

seja, vlada Foto: STA

"Bedasti očitki"

Janša se je ob koncu razprave, tik pred glasovanjem, odzval na nekatere kritike o tem, da se je še pred potrditvijo v DZ njegova ekipa vmešavala v delo vlade Marjana Šarca, ki je do danes opravljala tekoče posle. Očitke, da so povzročali paniko in zmedo, je označil za bedaste, piše STA.

"Ne bom vam povedal, kaj vse mi govorijo iz drugih držav"

Kritičen je bil do Šarčeve vlade zaradi po njegovih besedah prepoznih in nezadostnih ukrepov, preslabe koordinacije tako med pristojnimi službami v državi kot z drugimi državami. "Ne bom vam povedal, kaj vse mi govorijo iz drugih držav," je dejal in spomnil na svoje pozive o sklicu Sveta za nacionalno varnost že pred mesecem dni. Izpostavil je pripravljenost ministrske ekipe, da se takoj spopade z delom.

Sodelovanje med dosedanjo in njegovo vladno ekipo je bilo po njegovih besedah vzpostavljeno na iniciativo njegove ekipe, a je bil pri tem Šarec slabo odziven, še piše STA.

Tretja vlada Janeza Janše

Slovenija je dobila 14. vlado v zgodovini samostojne države in tretjo vlado pod vodstvom Janeza Janše. Ta je namreč novo koalicijsko večino oblikoval po odstopu Marjana Šarca z mesta predsednika vlade, Janša pa je 3. marca v DZ dobil mandat za sestavo vlade.

Janez Janša Novice Janša o koronavirusu: Panika ne koristi, ljudje morajo imeti točne informacije

seja, vlada Foto: STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 82
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin