Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 12. 2021,
8.21

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

137

Natisni članek

policija kriminalistična preiskava Zoran Janković

Torek, 21. 12. 2021, 8.21

2 leti, 4 mesece

Hišne preiskave pri družini Janković in povezanih osebah

Hišne preiskave pri Jankovićevih: oprali naj bi 1,2 milijona evrov #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

137

Kriminalisti so ob 6. uri zjutraj začeli izvajati hišne preiskave pri družini ljubljanskega župana Zorana Jankovića in pri dveh podjetnikih povezanih s podjetji v lasti družine Janković. Na Generalni policijski upravi so nam zaradi varovanja osebnih podatkov zgolj potrdili, da preiskovalci NPU opravljajo hišne preiskave na območju Ljubljane. Iščejo dokaze zaradi suma zlorabe položaja in pranja denarja s področja gospodarske kriminalitete.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so opravili 11 hišnih preiskav pri petih fizičnih in pravnih osebah. Med preiskovanci so po neuradnih informacijah Jankovićeva žena Mija Janković, sin Damijan Janković in njegova partnerica Ursula Gavish ter podjetnika Gregor Marolt in Jan Bec. Da gre za omenjene osebe je na redni novinarski konferenci potrdil Zoran Janković.

Hišna preiskava na Jankovićevem domu na ljubljanskem Rudniku se je zaključila okoli 9.30 ure. Med prisotnimi je bil tudi njegov odvetnik Janez Koščak. Janković je novinarjem po koncu preiskave dejal, da je preiskava potekala "zelo korektno". Več podrobnosti je pojasnil na novinarski konferenci ob 12. uri. 

Fotogalerija
1 / 14

Zatrdil je, da se hišne preiskave ne nanašajo nanj ali kogar koli drugega z mestne občine. Tarča preiskovalcev je bila Jankovićeva žena Mija, preiskovalce pa so zanimali plačani računi, je pojasnil. "Zame je bilo presenečenje, da tokrat niso rabili mene, ampak so preverjali posamezne račune pri soprogi," je dejal.

Po oceni Jankovića so bili preiskovalci "izjemno korektni", več pripomb pa ima na samo vsebino obtožb. "Trdim, da je, kar piše v obtožnici, prazno in nič ne bo iz tega," je poudaril.

Preiskovalci so odnesli 32 plačanih računov, pri čemer je poudaril, da bi lahko te račune kriminalisti dobili tudi v banki ali v podjetju. Obiski na domu so po njegovem odveč, povzel pa je besede svojega odvetnika Koščaka, da se je začela predvolilna kampanja. "Žal mi je žene in otrok," je dejal in za dogajanje obtožil premierja Janeza Janšo.

Osumljenih pet fizičnih oseb

Z Generalne policijske uprave (GPU) so sprva sporočili, da v hišnih preiskavah, ki se izvajajo v zasebnih in poslovnih prostorih, zbirajo obvestila in iščejo dokaze zaradi suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Preiskave so del dve leti trajajočega predkazenskega postopka, ki ga usmerja Specializirano državno tožilstvo.

Kasneje so sporočili, da 34 preiskovalcev NPU opravlja 11 hišnih preiskav zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki sta ga osumljeni dve fizični osebi, ter kaznivega dejanja pranja denarja, katerega je osumljenih pet fizičnih oseb.

Kaznivih dejanj je osumljenih skupno pet fizičnih oseb. Nobeni osebi ni odvzeta prostost.

Osumljenci naj bi pridobili 1,2 milijona evrov premoženjske koristi

"Preiskovalci NPU obravnavajo sum kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti zoper dve fizični osebi. Sum se nanaša na oškodovanje gospodarske družbe, ki sta jo fizični osebi obvladovali preko lastništva poslovnih deležev in poslovodnih funkcij. Z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in drugo družbo, ki ju je obvladoval eden od osumljencev, je bila pridobljena premoženjska korist v višini 1.240.000 evrov. V nadaljevanju so bila opravljena  nakazila iz teh dveh družb v skupnem znesku 1.040.000 evrov več drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so denarna sredstva dvigovali v gotovini.

Preiskovalci obravnavajo tudi sum kaznivega dejanja pranje denarja zoper pet fizičnih oseb, saj je bil v nadaljevanju del navedenega zneska, v višini 1.040.000 evrov, ki je bil pridobljen s kaznivim dejanjem zlorabe položaja, večkrat dvignjen v gotovini, s čimer se je poskušalo zakriti dejanski izvor teh sredstev," je GPU zapisala v sporočilu za javnost.

Dodali so še, da je za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za kaznivo dejanje pranja denarja pa je predpisana kazen zapora do osmih let in denarna kazen.

Sodišče je Jankovićevim podjetjem odpisalo 29 milijonov evrov dolga

Spomnimo, da je sodišče v zadnjih letih trem podjetjem v lasti družine Janković, Electi Inženiringu, Electi Naložbam in Electi Holdingu, odpisalo skoraj 29 milijonov evrov dolga. Pri tem jim je bil v veliko pomoč skrivnostni poslovnež Bec.

Medtem ko je Zoran Janković svoje KLM-naložbe že zdavnaj zaprl, so si tri Electe pospešeno nabirale dolgove. V 15 letih, odkar sta jih iz rok očeta vzela sinova Damijan in Jure Janković, so se dolgovi nekoč uspešnega podjetja povzpeli do astronomskih višav. Ustavili so se pri skoraj 33 milijonih evrov. Poenostavljena prisilna poravnava je razkrila, da je večino terjatev, skoraj 19 milijonov evrov in pol, priglasil Bec prek svojih podjetij.

Uradno gre za človeka, ki so mu tri Jankovićeva podjetja dolžna daleč največ med vsemi. Neuradno pa za slamnatega upnika, kar je Janković sicer pred časom zanikal.

Med večjimi upniki je tudi podjetje Celeris Trgovina, kjer je direktor Marolt.

Damijan Janković
Novice Družini Janković tudi v drugo odpisali milijonske dolgove

Bec je v preteklosti vodil blejski Hotel Jelovica v lasti Jankovićeve Electe. Leta 2010 je bil tudi eden od donatorjev v Jankovićevi županski kampanji. Njegova podjetja so odkupovala milijonske terjatve do podjetij iz skupine Electa, s čimer je dobil Bec glavno besedo v stečajnih postopkih Electe.

Po poročanju POP TV naj bi bila v ozadju današnjih preiskav prodaja nekdanjega hotela Jelovica na Bledu, danes Bled Rose Hotela. Kot je za televizijo dejal Damijan Janković, težko razume, kaj naj bi bilo s tem narobe.

Popoldne sojenju Jankovićem

Na okrožnem sodišču v Ljubljani je sicer danes ob 14. uri predvideno sojenje Zoranu Jankoviču, njegovima sinovoma Damijanu in Juretu ter družbi Electa inženiring zaradi očitkov o domnevnem "parkiranju" delnic Mercatorja pri podjetju Electa inženiring ter utaje davka.

Kot je na novinarski konferenci zatrdil Janković, je finančna uprava postopek, ki služi kot osnova za to sojenje, zaključila brez ugotovljenih nepravilnosti. "Ta zadeva z delnicami Mercatorja nima nobene osnove, gre samo še za vprašanje časa," je poudaril in dodal, da je očitno zato, ker ne najdejo utemeljenih očitkov proti njemu, očitno sedaj spravili na njegovo družino.

Ne spreglejte