Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2017,
12.56

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

Evropska komisija Andrej Plenković Karl Erjavec Miro Cerar arbitraža

Ponedeljek, 18. 12. 2017, 12.56

6 let, 4 mesece

Pri Cerarju pogovori o arbitraži pred torkovim srečanjem s Plenkovićem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Miro Cerar. | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Pri premierju Miru Cerarju je potekalo srečanje, na katerem so se zbrali tudi koalicijski partnerji, med obravnavanimi temami pa je bila tudi arbitraža. Cerar v torek potuje v Zagreb na sestanek s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem o uveljavitvi arbitražne odločitve o meji med državama, rok za katero se izteče 29. decembra.

Zunanji minister Karl Erjavec je po srečanju pri premierju dejal, da bo moral biti Cerar v Zagrebu zelo previden, da se ne bo zavezal k čemurkoli, saj je arbitražna odločba ključen pravni akt in tako mora tudi ostati. Izrazil je upanje, da Cerar ne bo ničesar podpisoval ali se kakorkoli zavezal, saj "imamo slabe izkušnje s hrvaško politiko".

"Karkoli smo se dogovorili, tega ponavadi ne spoštujejo. Zlasti pa ne smemo začeti pogovorov o tem, da bi arbitražno odločbo vključili v dvostranski sporazum, ker bi to pomenilo odstop od arbitražne odločbe," je zatrdil Erjavec. Ob tem je izrazil upanje, da bo dal Cerar hrvaški strani jasna sporočila, kako bo ravnala Slovenija po 29. decembru, ko se izteče rok za pripravo vsega potrebnega za implementacijo arbitražne razsodbe.

Video: Planet TV

Erjavec je še dejal, da je prisotne na sestanku seznanil s potekom aktivnosti ministrstva glede tožbe, ki jo pripravljajo proti Hrvaški. Ko bo tožba pripravljena, bo o njej javnost pravočasno seznanjena, je zagotovil. Po njegovem prepričanju bo Slovenija primorana vložiti tožbo pred Sodiščem EU v Luksemburgu. Lahko pa se Evropska komisija odloči, da prevzame tožbo države članice, a je prezgodaj napovedati, kako bo postopek potekal, je pojasnil.

karl erjavec | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Glede vloge Evropske komisije je Erjavec dejal, da ta od vsega začetka arbitražno odločbo podpira, "je pa res, da se moramo naslanjati predvsem nase". Razloge za to, da komisija ne postopa odločneje, vidi tudi v tem, da ves čas poteka določen dialog. Plenković je bil v Ljubljani, s Cerarjem pa sta se večkrat srečala ob robu Evropskega sveta, je navedel. Komisija vseeno upa, da se bo morda skozi dialog našla ustrezna rešitev, vendar Erjavec meni, da skozi dialog rešitve ne bo. Prepričan je, da bi morala slovenska stran sama začeti implementacijo tam, kjer to lahko.

Židan ni optimist

Minister za kmetijstvo in prvak SD Dejan Židan je po srečanju pri Cerarju povedal, da obstaja samo ena pot, in to je implementacija arbitražne odločitve. "Vlada je pripravljena, vse bo potekalo v skladu z načrti, tudi zakonodajni okviri," je povedal Židan. V tej smeri je po njegovih navedbah tudi potekal sestanek pri premierju.

Cerar ima v torek mandat, da se pogovarja o implementaciji arbitražne odločbe, kar je premier že povedal. Na vprašanje, ali po srečanju v Zagrebu pričakuje premik, pa je židan odgovoril, da zaradi izkušenj v odnosih s Hrvaško ni optimist. "To bo še en sestanek, da bomo šli potem svojo pot naprej, kakor je najavljeno," je menil.

"Tožba po potrebna"

Židan je še spomnil, da je arbitražna odločitev jasna in da se konec decembra izteče šestmesečni rok za njeno implementacijo. Slovenija je pripravljena na implementacijo in bo lahko dokazovala, da je naredila vse potrebno. To je pomembno tudi za primer tožbe, ki jo proti Hrvaški napoveduje Erjavec in ki bo, kot je dejal Židan, "po mojem občutku potrebna", tudi zato ker izkušnje s Hrvati kažejo, da "ko se ne držijo dogovorov, je treba sprožiti pravne postopke".

"To bo še en sestanek, da bomo šli potem svojo pot naprej, kakor je najavljeno," meni predsednik SD Dejan Židan. | Foto: Bojan Puhek "To bo še en sestanek, da bomo šli potem svojo pot naprej, kakor je najavljeno," meni predsednik SD Dejan Židan. Foto: Bojan Puhek

Židan sicer pričakuje, da se bo Hrvaška držala arbitražne odločbe, ki jasno določa, kje je slovensko morje. Po decembru ne pričakuje incidentov, Slovenija pa bo naredila vse za to, da jih ne bo, je zatrdil in izrazil upanje, da tudi druga stran ne bo tako avanturistična.

Židan verjame, da komisija razume namero Slovenije

Glede vloge Evropske komisije je spomnil, da je ta jasno zavzela stališče, da je arbitražna odločba del mednarodnega in evropskega prava ter da pričakuje njeno uresničitev. Verjame, da bo Bruselj sledil časovnici implementacije odločbe oziroma da spremlja, kako bo odločba do konca meseca implementirana na obeh straneh. Verjame tudi, da komisija razume namero Slovenije, da se bo odločila za tožbo, če na drugi strani ne bo volje.

Plenković: Hrvaška in Slovenija morata najti srednjo pot za rešitev spora o meji

Plenković je dan pred obiskom Cerarja v Zagrebu izjavil, da sta državi v situaciji, ko je "treba najti neko srednjo pot, ki bo rešila vprašanje meje". Cerarjev obisk je opisal kot znak, ki kaže dobrososedske in prijateljske odnose med Hrvaško in Slovenijo.

Plenković je ocenil, da je junijska odločitev arbitražnega sodišča "v mnogih aspektih pri določitvi kopenske meje sledila temeljnemu načelu, ki so ga zastopali hrvaški pravni strokovnjaki, to je katastrski meji". Ob tem je poudaril, da to ne pomeni, da Hrvaška sprejema arbitražno odločitev, niti da ima sodba za hrvaško pravni pomen.
Ne spreglejte