Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2024,
18.45

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,42

Natisni članek

inšpektorat URI Soča Valentina Prevolnik Rupel

Ponedeljek, 11. 3. 2024, 18.45

1 mesec, 2 tedna

Prevolnik Ruplova začudena: Kako je do tega prišlo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,42
Valentina Prevolnik Rupel | Danes so zato prek zdravstvenega inšpektorata inšpektorat za delo zaprosili za zapisnik, saj želijo ugotoviti, "kako je do tega prišlo", je povedala v izjavi za medije ob obisku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. | Foto STA

Danes so zato prek zdravstvenega inšpektorata inšpektorat za delo zaprosili za zapisnik, saj želijo ugotoviti, "kako je do tega prišlo", je povedala v izjavi za medije ob obisku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor.

Foto: STA

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je izrazila začudenost, da inšpektorat za delo na URI Soča, kjer ambulanta za voznike s posebnimi potrebami kljub vladnemu odloku deluje omejeno, prejšnji teden ni odkril kršitev. Na ministrstvu so zato prek zdravstvenega inšpektorata inšpektorat za delo danes zaprosili za zapisnik nadzora, je dejala.

V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča namreč od začetka stavke ambulanta za osebe s posebnimi potrebami deluje v omejenem obsegu. Pregledov, ki jih invalidi potrebujejo za podaljšanje vozniških dovoljenj, za posameznike, stare med 18 in 65 let, na inštitutu ne izvajajo. Vlada je zato 29. februarja sprejela odlok o zagotavljanju zdravniških storitev v času stavke, po katerem bi omenjena ambulanta tudi v času stavke morala delovati nemoteno.

Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je nato odločil, da bo sledil mnenju Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki ocenjuje, da je vladni odlok neustaven in nezakonit. Fides je zato na ustavno sodišče vložil pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka.

URI Soča obiskala zdravstveni inšpektorat in inšpektorat za delo

V petek sta nato URI Soča obiskala zdravstveni inšpektorat in inšpektorat za delo. Prvi je preverjal spoštovanje določil s področja zdravniške službe in pacientovih pravic med zdravniško stavko, drugi pa spoštovanje določil zakona o stavki in delovnopravne zakonodaje. V nobenem pregledu niso zaznali neskladnosti ali kršitev, so takrat poudarili v URI Soča.

To, da inšpektorat za delo ni ugotovil kršitev vladnega odloka, ministrico Prevolnik Rupel čudi. Danes so zato prek zdravstvenega inšpektorata inšpektorat za delo zaprosili za zapisnik, saj želijo ugotoviti, "kako je do tega prišlo", je povedala v izjavi za medije ob obisku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor.

Na problematiko delovanja ambulante večkrat opozoril tudi zagovornik načela enakosti 

Na problematiko delovanja ambulante za voznike s posebnimi potrebami je večkrat opozoril tudi zagovornik načela enakosti, ki je v petek prejel tudi predlog za obravnavo diskriminacije posameznika. Ta po navedbah zagovornika zatrjuje, da je zaradi omejenega delovanja omenjene ambulante v času zdravniške stavke deležen diskriminatorne obravnave zaradi osebne okoliščine invalidnosti. Pri zagovorniku so v sporočilu za javnost poudarili, da predlog obravnavajo prednostno.

Iz zdravniškega sindikata Fides pa so danes sporočili, da so vlado opozorili na administrativne in nezdravstvene probleme, s katerimi se bodo soočili vsi, ki za podaljšanje vozniškega dovoljenja potrebujejo zdravniško potrdilo. A vlada teh zapletov zavestno ne rešuje, čeprav bi jih lahko rešila preprosto, kot jih je tudi v času covid-19. Tako pa po mnenju sindikata ravna zgolj zato, da lahko vpletene jemlje za talce in jih uporablja v svojih aktivnostih proti stavkajočim zdravnikom.

Valentina Prevolnik Rupel
Novice Ministrica: v bolnišnicah brez težav še vsaj do konca marca
Porodnišnica Postojna
Novice Pomembna novost v postojnski porodnišnici
Ne spreglejte