SiolNET. Novice Slovenija
7,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preobrat: to so zadnji podatki o okužbah v Sloveniji

7,13

termometer

Koronavirus. Cepljenje. Test. Testiranje covid-19. Covid-19 |  | Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

V četrtek so v Sloveniji ob 626 PCR-testih in 4.494 hitrih antigenskih testih potrdili 1.450 okužb s koronavirusom. Za primerjavo: prejšnji četrtek so potrdili 1.511 okužb s koronavirusom. Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da število potrjenih okužb v tem tednu upada. 

V državi je trenutno aktivnih 22.176 primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.483, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev je trenutno 1.052. 

Podatki NIJZ v zadnjem tednu kažejo, da se koronavirus v Sloveniji počasi umirja. V primerjavi s preteklim tednom so v tem tednu vsak dan potrdili manj okužb. Prejšnji četrtek so tako potrdili 61 primerov okužbe več kot včeraj. 

Potrdil o prejemu drugega poživitvenega odmerka cepiva proti covid-19 še ni

Potrdila o prejemu drugega poživitvenega odmerka cepiva proti covid-19 trenutno še niso na voljo, saj EU še ni dala natančnih usmeritev, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Ko bodo znane natančne usmeritve in enotna navodila, bodo na voljo tudi potrdila za četrti odmerek, so dodali.

Pri cepljenju s poživitvenim odmerkom izvajalec cepljenja v sistemu eRCO v polju "odmerek" izbere ustrezno zaporedno številko odmerka. Pri tem se upošteva, kateri odmerek cepiva za cepljenje proti covid-19 po vrsti je oseba prejela ne glede na lastniško ime cepiva, so navedli na NIJZ. Tako je po njihovem pojasnilu zapisano tudi v navodilih, ki so objavljena na spletni strani inštituta.

Posvetovalna skupina NIJZ je cepljenje z drugim poživitvenim oz. četrtim odmerkom proti covid-19 posebej priporočila skupinam s tveganjem za težji potek bolezni, posebej ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem domov starejših in vsem starejšim od 80 let. Prejem drugega poživitvenega odmerka so priporočili tudi vsem starejšim od 60 let.

Posvetovalna skupina je ob tem cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom omogočila tudi vsem polnoletnim. V skupini so hkrati poudarili, da prejem drugega poživitvenega odmerka mlajšim od 60 let pri zaščiti pred težjim potekom za zdaj ne koristi.

Po podatkih NIJZ je bilo do zdaj z drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covid-19 cepljenih 3.862 ljudi.

Joe Biden Novice Spet slaba novica za 79-letnega Bidna testiranje covid Novice Koronavirus v Sloveniji: toliko okužb so potrdili v sredo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin