SiolNET. Novice Slovenija
1,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preobrat: sodišče odpravilo razrešitev Muženiča z mesta direktorja NPU

1,16

termometer

Darko Muženič | Zdaj že nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner je Darka Muženiča maja letos razrešil s položaja direktorja NPU. | Foto: STA
Zdaj že nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner je Darka Muženiča maja letos razrešil s položaja direktorja NPU. Foto: STA

Upravno sodišče v Novi Gorici je odpravilo razrešitev Darka Muženiča z mesta direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), izhaja iz sodbe, ki jo je objavil spletni portal 24ur.com. Zadevo so vrnili policiji v ponovni postopek. Zoper odločitev sodišča ni možna pritožba.

Muženičev odvetnik Uroš Leben je za Večer pojasnil, da odločitev sodišča pomeni, "da je še vedno veljavna njegova pogodba o zaposlitvi na omejeno delovno mesto". Meni, da bi moralo notranje ministrstvo oz. policija Muženiča v nekaj dneh pozvati nazaj v službo na delovno mesto šefa NPU.

"V primeru, da tega MNZ oziroma policija ne bo storila, bomo morali počakati na odločitev delovnega in socialnega sodišča, kjer je Darko Muženič vložil tožbo zoper ministrstvo oz. policijo zaradi nezakonite odpovedi," še dodaja odvetnik.

Hojs bo preučil odločitev sodišča

Notranji minister Aleš Hojs je odločitev sodišča komentiral na današnji seji DZ, ko ga je po tem povprašal poslanec Nik Prebil (LMŠ). "Do tega trenutka jaz nisem obveščen, da bi bilo karkoli s tem postopkom narobe. V kolikor je sodišče izdalo nek sklep ali sodbo, ki je, kot pravite vi, Muženiča vrnilo na staro delovno mesto, je treba najprej videti, kaj v tem postopku oz. sklepu sodišče piše," je dejal.

Napovedal je, da bodo odločitev sodišča preučili in nato "dali neke relevantne odgovore". "Težko komentiram nekaj, česar ne poznam. Tudi težko komentiram nekaj, kar je napisal en ali pa drug spletni portal, seveda, eden od tistih, ki ima velik interes, da se na NPU ne zgodi nič ali pa da ostane vse tako, kot je bilo. Torej da se po 10 letih tega delovanja najzahtevnejša kazniva dejanja ne preiskujejo ali pa niso preiskana," je še povedal.

Hojs namreč ocenjuje, da NPU v "nekajletni zgodovini pod različnimi direktorji ni bil prav uspešen". Zato načrtujejo reorganizacijo urada. "Glede na to, da je bilo že kar nekaj predlogov, da je treba bolj jasno opredeliti funkcijo oz. status tega NPU znotraj zakona o organiziranosti in delu policije, bomo v smislu spremembe tega zakona, ki ga načrtujemo nekje do konca tega leta, pristopili tudi k temu, da to organizacijsko enoto bolj ustrezno umestimo v samo delovanje policije," je napovedal.

Policija spoštuje sodbe sodišč

Iz policije pa so za STA sporočili, da te sodbe še niso prejeli in je zato ne morejo komentirati. Zapisali pa so še, da sodbe sodišč spoštujejo, navaja STA.

Zdaj že nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner je namreč Muženiča maja letos razrešil s položaja direktorja NPU, za v. d. direktorja pa imenoval Igorja Lambergerja.

NPU | Foto: STA, Wikipedia Foto: STA, Wikipedia

Policija je takrat navedla, da lahko generalni direktor policije na podlagi zakona o organiziranosti in delu v policiji in zakona o javnih uslužbencih direktorja NPU razreši s položaja v enem letu od nastopa funkcije ali od imenovanja uradnika na položaj, ne glede na razloge, ki so našteti v tem zakonu.

Sodišče mu je pritrdilo

Muženič je temu oporekal in odločitev izpodbijal na upravnem sodišču. Sodišče mu je pritrdilo, saj je bil zanj nepravilno uporabljen postopek nekrivdne razrešitve po zakonu o javnih uslužbencih. Slednji naj bi namreč veljal za politične uradnike, kar pa da direktor NPU ni.

Trenutno NPU kot v. d. direktorice vodi Petra Grah Lazar, ki je na tem mestu nasledila Uroša Lepošo, ki je dal predlog za svojo razrešitev. Lepoša je bil sicer na mesto v. d. direktorja NPU imenovan 29. julija, potem ko v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič za vodenje ni izbral nobenega od dveh kandidatov.

Petra Grah Lazar Novice Petra Grah Lazar je nova šefinja Nacionalnega preiskovalnega urada

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin